Uit Recreatief Totaal

Virtual Reality uitpakken voor je gasten?

Geplaatst op: 2 maart 2022

Een jaar geleden leek deze mogelijkheid nog weinig interesse te wekken bij de recreatiesector. Inmiddels hebben meerdere ondernemers geproefd van deze vorm van spelen en wordt het aanbod in Virtual Reality gaming op vakantie of een dagje uit steeds groter. Het enige wat nodig is is een ruimte van 36 tot 100m2 en de VR game kan letterlijk uit een koffer gehaald worden, klaar om te spelen.

Met Virtual Reality wordt gebruik gemaakt van een computertechniek waarbij een realistische situatie wordt nagebootst in een gesimuleerde omgeving, hierdoor wordt er een virtuele werkelijkheid gecreëerd. Om deze virtuele wereld te kunnen zien moet je gebruik maken van een speciale bril en een vooropgezette ‘game’. Een techniek waarbij kennis en kunde nodig is. Met de Cops vs Robbers VR game van VR Nederland wordt deze kennis en kunde in een koffer geplaatst, welke door elke recreatieondernemer zelf op te zetten is en zo gemakkelijk aan het activiteiten aanbod toegevoegd kan worden. “Eind 2019 verscheen er een draadloze VR headset op de markt. Eindelijk kwam VR daarmee in een stadium waar er een intuïtieve multiplayer ervaring neergezet kan worden dat niet alleen snel op- en af te bouwen is, maar ook aanzienlijk betaalbaarder is omdat er geen externe sensoren en dure PCs aan te pas komen”, vertelt Wouter van den Bijgaart van VR Nederland ons. Wouter is oprichter van VR Nederland en expert op het gebied van VR technieken. Samen met Knucklehead Studios – een team van 5 VR developers uit Utrecht – heeft hij Cops vs Robbers gemaakt, specifiek voor ‘Location-Based Entertainment’.

Eerder zagen we al een trend in interactief spelen in de recreatiesector, waarbij kinderen worden uitgedaagd actief bezig te zijn. Een stapje verder gaat VR gaming, hier word je ook uitgedaagd actief een spel te spelen, waarbij daarnaast ook nog eens extra zintuigen worden geprikkeld. Wat zie en hoor je? Ben je snel genoeg, heb je goed nagedacht over je volgende stap? Luc van Engelen, eigenaar van Fun Beach vertelt waarom hij denkt dat deze game interessant is voor de recreatiebranche. “Ik ben in Orlando geweest waar VR gaming ook echt prominent aanwezig was. Daar zag je vooral de oplossingen waarbij je of vast zat aan een kabel of een computer op je rug meedraagt. Deze oplossing heeft als voordeel dat het overal te spelen is, je hoeft de ruimte niet te prepareren en het enige wat je op hoeft te zetten is een bril met accu en je speelt draadloos het spel. Dit maakt dat het heel flexibel is en heel weinig moeite kost, voor zowel de speler als de aanbieder. Daarnaast is de prijs/kwaliteit verhouding voor dit specifieke product ook heel hoog. Wat het voor de recreatiebranche laagdrempelig maakt om toe te voegen aan bestaande activiteiten.”

Hoe werkt het specifieke Cops vs Robbers spel in de praktijk? “Als eerst zet je je VR bril op, start je de game. Vervolgens bepaal je de lengte van het spel, de grootte van de ruimte en het aantal spelers. Hierna druk je op Play en je speelt het spel en waan je je van het een op het andere moment in een ware game, en dat alles in een ruimte waar net nog ‘niks te beleven viel’. De game is te spelen met 2 tot 12 spelers en dat allemaal in 1 omgeving. Vanwege de virtuele avatars zie je de daadwerkelijke positie van je ‘real life’ medespelers. Gebaseerd op de locatie waar je het spel speelt zijn er op maat gemaakte speelvelden te spelen, zo kan een pilaar in de ruimte ineens een waar obstakel in het virtuele spel zijn waar je niet graag tegenaan loopt! Na het spelen is er nog een voordeel, want op het moment dat je je bril af zet is alles ook meteen opgeruimd”, lacht Wouter.

“Zelf was ik al wel een jaar of vier aan het zoeken naar een VR oplossing bij ons op locatie. We zijn met ons team bij diverse aanbieders langs geweest, de games gespeeld, maar toen we het Cops vs Robbers spel bij ons op locatie uitprobeerden waren we om. Veel spellen waren toch wat saai en waren we snel op uitgekeken, bij dit spel vonden we het na bijna twee uur spelen nog niet genoeg. We hebben zo veel lol gehad, ook als je zelf niet speelde. De game is zo gemaakt dat je op projecties ook mee kunt kijken met de spelers. Daarnaast is het ook enorm grappig mensen in actie zien terwijl er ‘niks’ te zien is”, vertelt Luc met een glimlach op zijn gezicht. Bij Fun Beach, waar je kunt genieten van het strand en de activiteiten aan het water, is er ook Beach Club Degreez en worden er teambuilding, feesten en andere groepsactiviteiten aangeboden. In de nabije toekomst staat er ook op de planning om VR gaming, in deze vorm, toe te voegen aan het aanbod.

Vijfdaags evenement
Van 7 tot en met 11 maart a.s. wordt Virtual Reality tastbaar door middel van het vijfdaagse evenement ‘Back to Reality’ in de Jaarbeurs Utrecht. Lees meer hierover in dit artikel.

Via www.vrnnederland.nl/copsvsrobbers is meer te lezen over de mogelijkheden op het gebied van Virtual Reality gaming en het specifieke Cops vs Robbers VR spel.

Meer weten over Fun Beach? Kijk dan op www.funbeach.nl.

Uw nieuws op de website

Heeft u interessant nieuws of een bijzonder verhaal? Laten het ons weten via [email protected] of via deze handige upload module. Denk hierbij bijvoorbeeld aan de lancering van een nieuw product, bedrijfsovername, de opening van uw nieuwe locatie, of wat te denken van het winnen van een award.