Uit Recreatief Totaal

Met podcasts de recreatiesector inspireren

Geplaatst op: 20 maart 2023 Geschreven door Linda Fijma

Sinds afgelopen twee jaar zijn de podcasts van ondernemer Richard Otten meer en meer onder de aandacht gekomen bij de toeristische sector. Iedere aflevering nodigt Richard een nieuwe spreker uit om samen de ontwikkelingen in deze sector te bespreken. Vanaf nu zijn de podcasts ook via de website van recreatieftotaal.nl te beluisteren.

Richard vertelt; “De podcast is gericht op toerisme, recreatie en vrije tijd. Ik spreek met vooraanstaande spelers in onze branche, denk aan eigenaren, leveranciers, touroperators, marketeers en andere spelers. In gesprek leer ik hoe ze werken, hoe ze perspectief houden in roerige tijden en hoe hun verhaal de rest van de recreatiesector kan helpen om klaar te zijn voor de toekomst. Het is voor mij een manier geweest om tijdens de Coronapandemie, waarbij veel vanuit huis gewerkt moest worden, toch aan de keukentafel van de ondernemer te komen om het gesprek te voeren. Ik miste dat enorm! Het persoonlijke contact met andere ondernemers. Tegelijkertijd dacht ik dat verhalen van anderen inspiratie konden bieden aan iedereen in de branche, zodat we allemaal beter worden. Daarnaast heb ik het stiekem altijd leuk gevonden om journalist te zijn en schreef ik bijvoorbeeld in mijn middelbareschooltijd voor de schoolkrant.”

Hoe is het idee ontstaan?
“Het idee van de podcast had ik al langer en ik was zelf ook luisteraar van verschillende podcasts, maar ik kreeg het idee niet van de grond. Toen de Coronacrisis begon, had ik ineens tijd over en kon ik het zelf opzetten, op eigen titel. De afgelopen twee jaar heb ik dan ook al meer dan 25 afleveringen gemaakt. Bij het tot stand komen van de afleveringen werd ik vanaf het begin al geholpen door Luc Nieuwenhuizen, een oud-medewerker van mij bij TOP Animation, inmiddels een freelancejournalist en podcast maker. Met hem deel ik de audiobestanden en hij monteert ze af. Eerst deed ik alles alleen nog digitaal via een audioverbinding, maar gaandeweg ook live op locatie bij de gast. Dit maakte de gesprekken nog exclusiever en beter en bovendien had ik daar enorm veel plezier in.”

Kun je wat vertellen over de luisteraantallen?
“Het leuke van een podcast is dat er telkens nieuwe luisteraars komen luisteren, ook aan podcast die al wat ouder zijn. Zo heb ik flink wat verzoeken via LinkedIn gekregen de afgelopen tijd en zie we ook de luisteraantallen per aflevering verder oplopen. Gemiddeld zijn dit er zo’n 700 per aflevering.”

Een aantal afleveringen uitgelicht
“Begin vorig jaar, seizoen twee van de podcast, heb ik een fijn gesprek gehad met Anne-Sophie Kat, eigenaresse van camping de Kleine Wolf. In 2019 nam ze samen met Peter het bedrijf over van haar ouders en vlak daarna brak de Coronacrisis uit. We bespraken hoe zij hier mee om ging en hoe ze tegen alle trends en ontwikkelingen aankijkt die er in onze branche spelen. Het gesprek had op geen mooier moment kunnen zijn, want Anne-Sophie had toen net in januari met haar team de prijs voor beste familiecamping van de ANWB in ontvangst genomen. Een mooi gesprek dus, met een jonge onderneemster die haar bedrijf leidt, vol respect voor de tradities, maar gericht op de toekomst.”

In datzelfde seizoen reist Richard af naar de Achterhoek, voor een gesprek met Hendrik-Jan Mensink van Vakantiepark de Twee Bruggen. “Voor veel mensen een bekende naam in onze branche en iemand waar ik trots op ben dat ik hem heb kunnen spreken met een microfoon onder zijn neus… Op zijn 21e is Hendrik-Jan in de zaak beland van zijn ouders en heeft hij de camping elk jaar weer weten door te ontwikkelen, tot wat het nu is. En hoewel Hendrik-Jan zal zeggen dat het allemaal wel mee valt en het altijd beter kan, was ik onder de indruk van hoe ver het park al is en van de plannen die hij nog heeft voor de komende jaren. Wat mij betreft een ondernemer pur sang die altijd in scenario’s denkt, niet bang is om z’n nek uit te steken en risico’s durft te nemen. Iemand die zichzelf ook gezonde druk oplegt om altijd kwaliteit te leveren en om telkens voorop te lopen.”

Live op de Recreatie Vakbeurs
Naast dat Richard er op uit gaat voor zijn afleveringen, heeft hij ook dagelijks een podcast opgenomen tijdens de Recreatie Vakbeurs in Hardenberg afgelopen twee jaar. De podcasts werden live opgenomen in de studio in Hal 7. “Ik sprak tijdens de laatste editie van de beurs onder andere met Gerrit-Jan Hagedoorn van de Beerze Bulten en had ik het genoegen om te praten met Pim Meijkamp, eigenaar van vakantiepark Delftse Hout. Het gesprek gaat uiteraard over het vakantiepark Delftse Hout. We spreken over de kans die Pim kreeg om via een buy-in eigenaar te worden. En dat is juist iets dat de nieuwe generatie camping eigenaren gunt, de kans om een droom waar te maken. Pim is iemand met een sterke mening, en iemand die vooral ook van het aanpakken is, ‘Visie is een vies woord’. Kortom: een échte ondernemer met een eerlijk verhaal.”

Luister vanaf nu naar de meest recente podcasts op onze website: Podcast Recreatie – Recreatief Totaal

Nieuw seizoen
Voor het komende seizoen gaat Richard weer in gesprek met inspirerende ondernemers uit de sector. Richard laat weten: “Afgelopen maand stonden de eerste gesprekken weer op de planning. Zo ging ik onder andere langs bij Marco Budding van Europarcs en sprak ik Erwin Hoevenaar van Jetcamp. Het is de bedoeling om juist ook wat andere soort spelers aan het woord te laten. Denk bijvoorbeeld aan de eigenaar van een fun en entertainment center, dierentuinen, festival eigenaren, destinations en touroperators. Natuurlijk zullen we ook eigenaren van campings- en vakantieparken blijven spreken, maar we willen bewust de naam van de podcast (over toerisme, recreatie en vrije tijd) breed houden.

Daarnaast gaan we dit seizoen het format iets verdiepen en proberen we nog beter in te spelen op actuele thema’s. Het doel blijft om mensen in onze mooie branches te inspireren.  Daarnaast zou het ook leuk zijn om over een aantal jaar eens terug te keren naar een aantal gasten van het eerste uur om te horen of bepaalde plannen en ambities ook waar zijn gemaakt.”

Heb je zelf een inspirerend verhaal of een duidelijke kijk op bepaalde trends en ontwikkelingen in de recreatiesector en wil je ook eens langskomen als gast tijdens een van Richard zijn podcasts? Neem dan contact op via richardotten.nl

Uw nieuws op de website

Heeft u interessant nieuws of een bijzonder verhaal? Laten het ons weten via [email protected] of via deze handige upload module. Denk hierbij bijvoorbeeld aan de lancering van een nieuw product, bedrijfsovername, de opening van uw nieuwe locatie, of wat te denken van het winnen van een award.