Uit Recreatief Totaal

Hoe word je het meest duurzame vakantiepark van Nederland

Geplaatst op: 12 maart 2024

Het afgelopen jaar is elke recreatieondernemer, op welke manier ook, bezig geweest met duurzaamheid. Maar hoe word je het meest duurzame vakantiepark van Nederland? Tijdens Recreatie Next Level werd hierover een rondetafelgesprek gehouden met Angelique Joosten – Directeur Recreatiepark de Leistert, Paul van der Giesen – Architect Van der Giesen Architecten, Judith Stoevelaar – Directeur Buitenplaats Beekhuizen, Rob Riedijk – Eigenaar Camping ’t Weergors, Raimond Looye – Manager Laadnet Rexel Nederland. We nemen jullie mee in de stellingen die er werden voorgedragen en de reacties van de deelnemers hierop.

Stelling: ‘Verduurzamen is een moetje’

Paul: “Als architectenbureau kom je veel tegen over duurzaamheid, je ontkomt er niet aan. Vaak krijg je geen eens een vergunning als je je hier niet aan houdt, dus in dat opzicht is het zeker een moetje. Wat mensen zich wel moeten realiseren is dat je verduurzaming altijd terugverdient, anders doe je het verkeerd.”

Judith: “Bij Buitenplaats Beekhuizen kijken wij vanuit intrinsieke motivatie naar verduurzamen. De recreatiebranche moet zicht daarop voorbereiden. Maar ik vind het wel vrij makkelijk gezegd dat je het altijd kunt terugverdienen. Het geld moet er ook zijn om er mee te starten.”

Angelique: “De businesscase rondbreien is complex. De ondernemer moet dat erbij doen, terwijl het niet perse je materie is, dat maakt het best wel lastig. Wij hebben zelf bijvoorbeeld een nieuw zwembad techniek gebouwd, voor drie jaar, want we zijn bezig voor een geheel nieuw bad. Maar we moesten aan de omgevingswet van afgelopen januari voldoen, dus moesten we deze investering wel doen.”

Rob: “Wij moeten ons stroomverbruik goed inzetten, contractueel mogen wij niet meer verbruiken dan wat er is vastgelegd. Dus in dat opzicht is het voor ons een moetje.”

Stelling: ‘Gasten vragen niet om een duurzame vakantie’

Judith: “Gasten gunnen zich vaak een minder duurzame vakantie, gewoonweg omdat ze zich het rest van het jaar al bezighouden met duurzaamheid en er in de vakantie dan even minder naar om willen kijken.”

Rob: “Wij merken dat er een enorme toename is van elektrische auto’s die gaan kamperen. Op die manier wordt er ook duurzaam omgegaan met vakanties.”

Angelique: “Specifieke doelgroepen gaan daar bewust mee om. Onze doelgroep van Recreatiepark de Leistert is de plezierzoeker die er minder mee bezig is. Maar als je als recreatieondernemer niks doet aan je gast een duurzame vakantie bieden, op welke manier dan ook, is dat niet houdbaar. Het ligt alleen aan de versnelling hierin.”

‘Verduurzamen is onbetaalbaar’

Judith: “Niet verduurzamen is onbetaalbaar. We zitten midden op de Veluwe, als we niks doen verdwijnt alles.”

Paul: “Verduurzamen is een proces en een investering wat je niet in 1 keer kan ophoesten. In de loop der tijd ga je geld mobiliseren. Je moet het geld op voorhand hebben, voor veel parken is dat best lastig. Daar mag de overheid best in faciliteren.”

Het gesprek werd afgesloten met een laatste vraag. Welke quick wins zijn er en hebben we de meeste winst al behaald? Volgens Judith heeft elke recreatieondernemer de voor de hand liggende verduurzamingen wel opgepakt, zoals waterbesparende douchekoppen bijvoorbeeld. Paul kwam nog met een laatste tip voor de ondernemer: “Een warmtebeeld camera is de moeite waard om eens te gebruiken. Loop eens rond door je gebouw/accommodatie om te kijken waar tocht door komt. Dat kan je al heel veel besparen, en om het laaghangende fruit te vinden, is dat de gouden tip.”

Uw nieuws op de website

Heeft u interessant nieuws of een bijzonder verhaal? Laten het ons weten via [email protected] of via deze handige upload module. Denk hierbij bijvoorbeeld aan de lancering van een nieuw product, bedrijfsovername, de opening van uw nieuwe locatie, of wat te denken van het winnen van een award.