Uit Recreatief Totaal

België ziet toekomst in korte vakanties!

Geplaatst op: 8 december 2021

Op bezoek bij Plopsa, Pairi Daiza en RoompotVakanties

Trendwatcher Hans van Leeuwen: Twee keer per jaar maak ik een soort inspiratie reis langs bijzondere toeristische Hot Spots in het buitenland. Dit jaar staat België en Dubai op de agenda. Het doel is vooral gevoel te krijgen waar het met onze vrijetijdsbesteding naar toe gaat. Wat zijn die unieke locaties en wat betekent dit voor onze sector. Uiteraard willen wij daarvan leren en zien waar de consumenten op zoek naar zijn. Onze reis naar België leverde een aantal bijzondere ontmoetingen op die wij graag met u willen delen. Uiteraard zijn wij ook op locatie blijven slapen.

PLOPSA: slapen met Kabouter Plop

Als je blijft slapen in het Plopsa Hotel tussen de sterren van studio 100 val je van de ene in de ander verbazing. Wij spraken CEO Steve van de Kerkhof over de ontwikkelingen in de branche en vooral natuurlijk wat er bij Plopsa allemaal staat te gebeuren. Wij zien een toename in korte vakanties naar een pretpark als nieuwe vakantiebestemming voor de consument. De transformatie van een dagje uit naar een korte vakantie bij een pretpark zal volgens Steve een tweedeling van de sector als gevolg hebben. Of je blijft investeren in een pretpark destinatie met een internationaal speelveld of vervalt tot een bovenregionale speler gericht op bezoekers van maximaal een uurtje rijden.

Hoe staat Plopsa ervoor? CEO Steve van de Kerkhof; “Je doelt natuurlijk op de ons achterliggende Corona periode? Als het najaar van 2021 zich zo blijft ontwikkelen sturen wij zelfs nog aan op zwarte cijfers terwijl veel van onze collega’s in de rode cijfers beland zijn. Dat betekent een rem op investeringen wat killing is voor onze sector. Wij hebben met enig risico juist tegen de trend in geïnvesteerd op alle parken tijdens de crisis. De plannen lagen klaar dus waarom niet doorzetten! Kijk naar het voorbeeld van ons Plopsa hotel de Panne dat in juli deze zomer geopend is. Natuurlijk is de bezetting onder normaal. Maar nu echter de pandemie ten einde loopt en zal alles weer normaliseren zijn wij klaar voor een vliegende start. Praag is het vierde land in Europa met een Plopsa concept dat ook afgelopen zomer de poorten voor het grote publiek heeft geopend. In Polen en Duitsland hebben wij het Wicky Land toegevoegd aan de beide parken. Alles erop gericht de verblijfsduur te verlengen. Maar dit is nog niet alles, want een nieuwe investeringsronde van zo’n 75 miljoen dient zich al weer aan!

Pairi Daiza: Dit nachtje slapen in een dierentuin kostte € 725,-

Is het een dierentuin met een Openluchtmuseum of een Openluchtmuseum met dieren? Voor mij is deze locatie een Must See en hoort bij iedereen die houdt van een bijzonder dagje uit op zijn Bucketlist te staan. Met enig gevoel van understatement kan ik wel zeggen dat Pairi Daiza de grote onbekende is bij de Nederlanders en als er al professionals zijn in het toerisme die deze locatie nog niet hebben bezocht zich moeten afvragen of zij nog wel van deze tijd zijn! Het is gelegen in Wallonië zo’n half uurtje rijden onder Brussel. Het is voor 70% nog steeds een familiebedrijf en de steenrijke multimiljonair van de Brouke, ook inmiddels eigenaar van de Europese Skicenters als SnowWorld Zoetermeer, Landgraaf, Ski Rucphen etc., heeft als medefinancier de mogelijkheid gecreëerd als investeerder unieke dierenhotels te realiseren. Het doel is dat men op termijn bezoekers van buiten Wallonië kan verleiden voor een zeer speciaal verblijf.

Gezien de organisatie en de prijsstelling is alles erop gericht dat men slechts 1 nacht verblijft en (heel) veel geld spendeert. Er zijn nog 100 unieke accommodaties welke direct in verbinding staan met wilde dieren en waarbij de architectuur onderdeel uitmaakt van de natuurlijke habitat. Men beschikt over een traditioneel hotel waarbij de kamers uitzicht hebben op de zeeleeuwen maar vanuit de slaapkamer de wasberen lopen.

IJsberen Pairi Daiza

Bij de bruine beren heeft men appartementen met uitzicht op het uitgestrekte leefgebied waar ook de wolven lopen. Het meest spectaculair zijn de hotelkamers, half onder water gelegen waaruit je als gast oog in oog staat met de ijsberen. Wij sliepen in de meest luxe Lodges in een afgesloten gedeelte dat ook in de nacht geopend blijft en als gasten in het donker gewoon door de dierentuin loopt terwijl de dagjes mensen allang weer huiswaarts zijn.

Rond om onze Lodge lopen damherten in het rond en kijken wij naar de zwarte beren die vrij rondlopen met alleen een waterpartij dat ons scheidt van het grote gevaar. Ik krijg hier even een Bokito flashback. De clou is het avondprogramma waarbij men al bij de pre-arrival de gasten weet te verleiden een 4 of 6 gangen diner te reserveren. Wij aten als een van de eerste gasten in het Mukka Restaurant met een couvert prijs vanaf €45,- p.p. Ach een flesje wijn erbij van boven de vijftig euro is peanuts.

Het is naar mijn weten de eerste dierentuin met veel aandacht voor decor bestaande uit authentieke gebouwen die in combinatie met de enorme grote leefgebieden (habitat) je als bezoeker waant in Thailand – Olifanten of China – Panda’s. Plannen voor verdubbeling van de verblijfsaccommodaties zijn al in gang gezet. Ook zal men de hoofdentree vernieuwen en let op mijn woorden dat Pairi Daiza de meest originele Openlucht Dierentuin Vakantie is waar zelfs Disney Parijs niet aan kan tippen.

Roompot Vakanties: Short Stay, Life Style doelgroepen als gast

Nederland zit (bijna) vol met vakantieparken en België schijnt nog volop kansen te bieden. Dat was ook een van onze doelstellingen tijdens deze trip door België. Voordat wij het nog in aanbouw zijnde villapark bezochten maakte wij een uitstapje en bleven slapen in een traditioneel vakantiepark Landal Village l’Eau d’Heure. Niet echt bijzonder en weinig beleving met een troosteloze aanblik ondanks de hoeveelheid nieuwbouw activiteiten. Gelukkig was het Best Western Hotel een uitkomst voor een culinaire ervaring.

Een totaal onverwachte propositie is wat ons betreft de locatie van het nog nieuwe kleinschalige park in aanbouw Roompot Park Eksel. Zoals altijd weer te lezen valt op elke website een perfecte keuze voor jouw vakantie! Maar over welke vakantie hebben wij het en wat zijn de bijzonderheden.

Niemand boekt zijn vakantie of short stay voor de accommodaties maar voor de belevenis. Desondanks denk ik met de opzet van dit park waarin men claimt het meest duurzame te zijn van België een snaar weet te raken bij andersoortige gasten als het standaard profiel van Roompot Vakanties. Consumenten worden gevoeliger voor duurzaamheidsaspecten en willen er soms ook meer voor betalen. Dit resort is kleinschalige van opzet met 121 villa’s voor 4-6 en 16 persoons. Het is beslist geen bestemming voor een weekje vakantie ook al gezien de beperkte recreatieve basisvoorzieningen. Neen, het is de omgeving, natuurgebied Bosland dat gasten met verleiden en met toeristische plaatsen als Lommel, Pelten, Peer en Hechtel met bosrijke omgeving een walhalla voor de wandelaar en fietser. De groepsvilla’s zijn er voor de vele Belgische wielrentourclubjes en Mountainbikers. Het is ook de regio met zijn bijzondere fietsroutes door de toppen van de bomen of dwars door het water.

Het was Baptiste van Outryve al sinds anderhalf jaar werkzaam als woordvoerder hét gezicht van recreatiebedrijf Roompot dat ons enthousiast rondleidde over deze niet alledaagse vakantiebestemming. Een open eerlijk en duidelijke verhaal waarin ook deels de nieuwe koers van Roompot Vakanties nadrukkelijk naar voren kwam. Beslist geen eenheidsworst maar meer gericht op de beleving en daarbij behoren de gasten profiel. Dat heeft ertoe geleid dat dit park specifiek zich richt op korte vakanties, beperkte doelgroepen met gevoel voor duurzaamheid. De villa’s zijn bouwkundig bijzonder, kennen geen draagbalken, zijn met houten panelen in elkaar gemonteerd op de bouwplaats en de ecologische foorprint voor de komende 25 jaar boekingen van gasten is verankerd in de realisatie van dit kleinschalige resort.

Wat is uw volgende bestemming?

De short stay zal in toenemende mate aan populariteit winnen. Doelgroepen bestaan niet meer maar de beleving of ervaring dienst voor de consument als voornaamste voorwaarde voor de locatiekeuze. Pretparken kiezen ervoor hun verblijfsduur te verlengen door te investeren in meer attracties in combinatie met een verblijf. Het liefst zo kort mogelijk voor een zo hoog mogelijke opbrengst per gast per dag! Voor traditionele aanbieders in de vakantieparken zal men in toenemende mate kleinere resorts ontwikkelen. Minder risico vol met angst voor voldoende bezetting en verbinding met hun omgeving als voornaamste toeristische attractie.

Duurzaamheid is wat ik al eerder publiceerde een kosten issue en totaal niet iets waar de consument op zit te wachten. Toch werkt het mee aan het imago in zijn algemeenheid en daardoor een betere propositie, dus klantwaarde.

Uw nieuws op de website

Heeft u interessant nieuws of een bijzonder verhaal? Laten het ons weten via [email protected] of via deze handige upload module. Denk hierbij bijvoorbeeld aan de lancering van een nieuw product, bedrijfsovername, de opening van uw nieuwe locatie, of wat te denken van het winnen van een award.