Uit Recreatief Totaal

Op bezoek bij de World Expo & Leisure Hotspot Dubai

Geplaatst op: 20 januari 2022

Op 1 oktober startte de door corona uitgestelde Expo 2020 Dubai, de eerste in het Midden-Oosten. Wij waren er bij en maakten kennis met de hottest highlights. Al meerdere keren heb ik samen met Sandra Reusen tijdens onze vele studiereizen de deelnemers weten te verassen met ‘bijzondere’ ervaringen die je amper kunt voorstellen in het land van de sjeiks en woestijnen. Dit keer geen Burj Khalifa, Ferrari World, het Louvre Museum of Hotel Atlantis, waar je vanaf het beroemde palmeiland uitkijkt over de skyline van Dubai. Nee, we maakten kennis met nog meer nieuwe verrassende Leisure activiteiten, zoals glow-in-the-dark padel, het lichtspektakel Infinity des Lumieres, TopGolf en the Rain Room. Kortom; Dubai blijft inspireren!

Glow-in-the-dark padel

Padel is dé sporttrend van dit moment. Maar… in Dubai vonden ze het tijd voor weer een nieuwe uitdaging. Wij waren op bezoek bij ‘The Alley DXB’, dé thuisbasis van ‘glow-in-the-dark padel’ en maakten kennis met Lawrence Beijer, een jonge expat tennisleraar van 32 jaar die zijn geluk in het buitenland heeft gevonden. Door goede relaties uit de scène was hij in staat om, na twee jaar tennisles te geven bij gerenommeerde hotels, een ‘eigen’ faciliteit te ontwikkelen. De inspiratie kwam van buiten Dubai, maar weerhield Lawrence er niet van zijn eigen ‘glow-in-the-dark padel Experience’ te ontwikkelen en is sinds vier maanden open! Bekendheid verkrijgt hij via vrienden en influencers op Instagram en TikTok. Meer dan 500.000 views bevestigen dat het leuk is! Maar… de hype gaat er na enige tijd wel vanaf, dus tijd voor vernieuwingen! Sports Fun Games, Life style fitness en een speels Padel aanbod zal een nieuwe ‘boost’ gaan geven. Drie banen met een jaaromzet van ruim driehonderdduizend euro is een mooie start. Lawrence gaat uitbreiden met een Chillroom en een SkyView-Bar om van bovenaf te kunnen kijken naar de gevarieerde sport- en spelvormen en Fun Padel Glow-in-the-Dark Experience. Op sommige avonden is er zelfs een live dj aanwezig. Het staat nog in de kinderschoenen, maar als wij volgend jaar met onze studiereis weer op bezoek gaan, kan dit Family FunCenter een heuse trendsetter zijn! Kijk voor meer informatie op www.thealleydxb.com

Vincent van Gogh

In de Dubai Mall, het grootste winkelcentrum ter wereld, vindt nu een unieke digitale tentoonstelling (Infinity des Lumieres) plaats. Met luidsprekers en projectoren, die bewegende beelden uitzenden op een enorm oppervlak, wordt de kunst van Vincent van Gogh tot leven gebracht! Licht, kleur, geluid en ritme zorgen voor een onvergetelijke ervaring, waarbij het lijkt alsof je onderdeel van het schilderij wordt. In totaal zijn er drie tentoonstellingen (shows) te bewonderen, die ieder half uur beginnen. Trek zo’n twee uur uit voor een bezoek aan ‘Infinity des Lumieres’. Voor mij was dit één van de highlights van de #Dubai trip! www.infinitylumieres.com

The Courtyard

In de industriële wijk Al Quoz is heel veel cultuur te ontdekken. Leuk om te bezoeken is The Courtyard, waar een aantal ondernemers uit de stad zich hebben gevestigd. Je vindt hier cadeauwinkels, boetiekjes met handgemaakte souvenirs, bruisende kunstgaleries en zelfs een klein theater waar opkomende talenten optreden. Ik zag er zelfs een voorstelling waar kinderen van alle leeftijden (zelfs de volwassenen) een volledig unieke, interactieve, geïmproviseerde theatervoorstelling meemaken. Ook studenten kunnen nieuwe, interactieve uitvoeringen bekijken en deelnemen aan workshops, jams of theatersporten (www.courtyardplayhouse.com). Lunchtip! Neem ook een kijkje bij Cassette Dubai, een restaurant in de stijl van een moderne Parijse bistro. Hier geniet je niet alleen van heerlijk eten, maar ook van kunst, muziek en design. Je kunt er niet reserveren. Walk in, first come, first serve! Ideaal, hoef je ook niet zo op de tijd te letten. Advies, probeer een (schaduw)plekje buiten te bemachtigen.

Dubai World Expo Hans Golf Pleisureworld

TopGolf

TopGolf breekt door als Fun & Entertainment. Niet voor niets, want het biedt een brede selectie aan spellen die gebruik maken van gechipte golfballen zodat elke slag wordt bijgehouden. Zo ziet een speler op het scherm de nauwkeurigheid en afstand van elke bal. TopGolf vond zijn oorsprong in Engeland, maar inmiddels zijn er meer dan zestig locaties wereldwijd. Binnenkort opent de eerste locatie in Oberhausen, met wellicht later tien vestigingen door heel Duitsland. Ook in Dubai kun je sinds begin van dit jaar terecht bij een TopGolf vestiging. De drie verdiepingen tellende mega-entertainmentlocatie van de Emirates Golf Club beslaat meer dan 60.000 vierkante meter, biedt plaats aan 1.100 gasten en beschikt over 96 klimaat gestuurde slagvelden met meer dan 300 ultramoderne digitale schermen. Verder kun je er genieten van live muziek, heerlijk eten, een interactieve BullitGolf Course (minigolf) en nog veel meer! TopGolf Dubai is er niet alleen voor de ervaren spelers. Ook voor minder ervaren golfers en kinderen is dit een superleuk uitje! Voor meer inspiratie: www.topgolfdubai.ae.

Het Nederland paviljoen

Onze route naar het Nederlandse paviljoen tijdens de Expo gaat van Suriname naar Rusland en van Litouwen naar Oman en Australië, terwijl we oversteken naar Mexico en Italië en Spanje links laten liggen. En dan zien we het paviljoen! De #trots van ons Nederlanders! Geen landgenoten, maar wel veel belangstelling. Mooi om te zien, is de invulling van ‘Cradle to Cradle’ en Biodiversity. We zagen veel enthousiasme bij de ‘foreigners’, maar het gemis van een ‘Pre-Show’ of #Storytelling van het verhaal erachter is een grote misser! Wij werden verrast doordat gastheer en uitbater Paul Halbertsma het ECHTE verhaal wist te vertellen! En… de hospitality services zijn van een ongekend hoog niveau! Uiteraard was het bij de USA aansluiten in de rij. Ook hier in de golfstaat is dit land populair. Na enige tijd krijg je weer dorst en zoek je enige herkenningspunten. In dit geval het Duitse paviljoen waar we terecht konden voor een biertje en tegelijkertijd een Miele keuken demonstratie mochten aanschouwen. Inmiddels valt de avond en overal begint de muziek in de sfeervolle verlichte landen paviljoens! En… wie zijn paspoort laat zien, krijgt in elk land een originele stempel! I was there! De terugreis deden we niet, zoals gepland was, met een taxi, maar met de metro met een kaartje voor Gold Klasse. Wat een ervaring en zo schoon! Dit maakt mij dan weer duidelijk wat een viespeuken die Nederlanders eigenlijk zijn. Maar ja, een kniesoor die daarover valt. Maar… wat blijft er nou hangen na zo’n bezoek aan deze Expo 2020. Je moet er zijn geweest en het is een aparte ervaring. Nederland was van de buitenkant het meest lelijke paviljoen. De meest onbegrijpelijke was die van Oostenrijk en de slechtste het China paviljoen, waar het werkelijk een rommeltje was. Marokko was een architectonische verrassing en Saoedi Arabië het meest spannend met één van de BESTE inhoudelijke boodschap. Tsjaa…… Nederland, en dan is dit beslist niet chauvinistisch bedoeld, maar oprecht. Hier en daar zijn er nog wat verbeterpuntjes die nog ff snel ingevlogen kunnen worden. En… wat vond de Koninklijke Familie ervan? Zij hebben 3 november jl. een bezoek gebracht aan de Expo. Wil je een impressie van het Nederlandse paviljoen? Kijk op https://youtu.be/Pnxojz5Kpzs of op www.expo2020dubai.com.

The Rain Room

The Rain Room is een unieke, moderne kunstinstallatie die bezoekers een inspirerende en magische ervaring biedt. Eigenlijk willen wij deze attractie als ons geheim bewaren! Maar goed… the Rain Room ligt niet in Dubai, maar nu permanent in Sharjah, de hoofdstad van het emiraat Sharjah (zo’n negen kilometer ten noorden van Dubai). De installatie is te zien geweest in ‘s werelds beroemdste musea, waaronder het MoMA in New York en Barbican in Londen. Maar je vraagt je vast af wat er nu zo bijzonder aan is en waarom Hans ons niet de clou vertelt. Heb je ooit het gevoel gehad om in een plensbui als regisseur te bepalen waar het regent? In the Rain Room kan het! De kunstinstallatie ‘Rain Room’ lijkt natuurwetten te tarten. Terwijl het keihard regent en plenst, blijf je – terwijl je er dwars doorheen loopt – kurkdroog! Met 2.500 liter zelfreinigend, gerecycled water, gebruikt the Rain Room triggersensoren om het vallende water te pauzeren waar het beweging waarneemt.

Meer weetjes:

Veel inwoners en toeristen beschouwen de the Rain Room als één van de beste attracties in de stad, omdat het een ongeëvenaarde ervaring van rust in combinatie met vallend water biedt.

Random International, opgericht in 2005, is een kunstgroep gevestigd in Londen en Berlijn. Hun werk, dat beeldhouwkunst, performance en grootschalige architecturale installaties omvat, onderzoekt de menselijke conditie in een steeds meer gemechaniseerde wereld door middel van emotionele, fysiek intense ervaringen.

The Rain Room is geopend in mei 2018 en maakt deel uit van de Sharjah Art Foundation Collection en is de eerste van een reeks door kunstenaars ontworpen permanente ruimtes. Het Rain Room gebouw in Sharjah is ontworpen door Sharjah Art Foundation en de in de VAE gevestigde SpaceContinuum Design Studio in samenwerking met Shape Architecture Practice + Research, Sharjah.

Voor meer informatie over The Rain Room: www.sharjahart.org

Uiteraard gaan wij hier op bezoek tijdens de studiereis van volgend jaar 13 tot en met 17 maart, ‘Join World Expo Dubai and Discovery Tour 2022’. Je kunt je al aanmelden via [email protected]

Wil je ook mee tijdens de World Expo Dubai & Leisure Discovery Tour? Meld je aan via www.Pleisureworld.nl

Hans van Leeuwen

Uw nieuws op de website

Heeft u interessant nieuws of een bijzonder verhaal? Laten het ons weten via [email protected] of via deze handige upload module. Denk hierbij bijvoorbeeld aan de lancering van een nieuw product, bedrijfsovername, de opening van uw nieuwe locatie, of wat te denken van het winnen van een award.