Uit Recreatief Totaal

Glamping is BOOMING in de Verenigde Arabische Emiraten

Geplaatst op: 8 februari 2023

De laatste jaren schieten de glamping resorts in de Verenigde Arabische Emiraten (VAE) als paddenstoelen uit de grond. We schreven dit jaar al over twee gloednieuwe resorts in Ras al Khaimah en ook in Hatta en Al Ain zijn meerdere glampingresorts gerealiseerd. Deze ontwikkeling creëert marktkansen voor leveranciers van luxe tenten over de hele wereld die hun intrede willen doen op de GCC-glampingmarkt.

High end glamping

Ten aanzien van glamping in de VAE zien we vooral ‘high end’ realisaties, waar het de gast aan geen enkele vorm van luxe ontbreekt. Een glamping ontwikkeling in de UAE is vrijwel nooit een stand-alone project. Het is altijd een ontwikkeling onder de vlag van een ‘ontwikkelaar’ die tal van andere leisure producten/destinaties in zijn pakket heeft. In dit artikel zoomen we in op twee nieuwe ontwikkelaars op de Arabische glamping markt: Modon (Abu Dhabi) en Mysk (Sharjah).

Abu Dhabi

Abu Dhabi zit erg in de lift qua toeristische ontwikkeling. Het buuremiraat van Dubai onderscheidt zich met name door YAS Island en kunst en cultuur. Yas-Island is een Entertainment-cluster, waar zich drie themaparken en het beroemde YAS-Marina GP Circuit bevinden. Het nieuwe See World Abu Dhabi, dat geopend wordt in 2023, zal hieraan nog worden toegevoegd.

Louvre Abu Dhabi

Ook Qua kunst en cultuur mag Abu Dhabi haar handjes dichtknijpen, want de grootste moskee van het land, de The Sheikh Zayed Grand Mosque, is jaarlijks goed voor ruim 7 miljoen bezoekers. Daarnaast heeft zij eyecather Louvre Abu Dhabi binnen haar emiraat-grenzen en met 2 miljoen bezoekers (in 2019) is dit het meest bezochte museum in de Arabische wereld en dat terwijl het pas in 2018 geopend is. Dit museum is met haar bijzondere architectuur en sfeer een heus landmark geworden. The Tourism Development and Investment Company (TDIC, 2006) is de motor achter deze ontwikkelingen en ze heeft nog een aantal culturele projecten gepland, onder meer het Zayed National Museum and Guggenheim Abu Dhabi (voor beide musea is de verwachte opening in 2025).

Al Hudayriat

Maar er is een opvallende, nieuwe toeristische ontwikkeling gaande en wel op Al Hudayriat-Island, waar in 2021 het Hudayriyat Leisure and Entertainment District ‘Al Hudayriat Mar Vista’ geopend werd. Deze FEC biedt sportvoorzieningen, een BMXtrack, splash park, touwenparcours, skate park, Heritage Trail, fietspaden en Marsana beach en promenade met diverse eet- en drinkgelegenheden en een jachthaven.

Unieke vrijetijdsbestemmingen

Modon Properties is verantwoordelijk voor deze ontwikkeling. Modon Properties werd in januari 2018 opgericht als een vastgoedontwikkelingsbedrijf, gemandateerd door de overheid van Abu Dhabi om levendige en unieke vrijetijdsbestemmingen te ontwikkelen. Het bedrijf werkt in overeenstemming met de economische doelstellingen in Abu Dhabi’s toekomstplan, gericht een bruisende toeristische ontwikkeling van het emiraat.

Designed camping area

Modon maakte ook de combinatie met verblijfsrecreatie en ontwikkelde Bab al Nojoum-Al Hudayriat Island, wat ze zelf een ‘designed camping area’ voor families en vrienden noemen. De camping bevindt zich in een UNESCO beschermd biosfeerreservaat, waarbij zoveel mogelijk binnen een lokaal ecosysteem wordt gehandeld zoals inkoop van lokaal geproduceerd voedsel, duurzaam watergebruik, behoud van inheems erfgoed ten gunste van een positieve bijdrage aan de gemeenschap waarin ze zich bevindt.

Europese leverancier

Deze glamping destinatie is de thuisbasis voor 150 tenten in verschillende categorieën, zoals chalettenten en luxe duplex tenten met twee verdiepingen met een privé dompelbad, airco, wifi, keuken en queensize bedden. Deze tenten zijn geleverd door het Sloveense bedrijf Adria Home, twee van hun ‘highest rank glamping tents’ tew eten dede ‘Boutique XL’ (5 stuks) en de ‘Safari M loft’ (10 stuks).

Be happy, be hippie

Er is tevens een ‘camping on wheels’ gedeelte met rooftop tenten op 4×4 jeeps en VW-buscampers met kitchenette, airco, slaapbank en wifi. Voor gezinnen met kinderen is er een strandcamping met tenten met uitzicht op het water, toegang tot kampvuuren barbecueplaatsen, gemeenschappelijke sanitaire – en kookvoorzieningen, strandbioscoop, kayakcentrum en diverse sapbars en eetstalletjes. De gehele entourage heeft iets ‘hippieachtigs’. De kampeerervaringen beginnen vanaf 105dhs per nacht (op basis van basic kamperen, zelfvoorzienendheid en gedeelde voorzieningen) tot 2000dhs voor de meest luxe variant. Het is niet goedkoop, maar glamping is nergens goedkoop in de VAE. Het resort gaat nu haar 3e seizoen in en qua bezetting gaat het naar tevredenheid. Ook de reviews zijn goed. Op dit moment heeft het resort volle bak door het internationale bezoek dat voor het WK in Qatar komt.

Combinatie dag- en verblijfsrecreatie

Modon heeft recentelijk een tweede glamping resort in Abu Dhabi geopend, tevens onder het label ‘Bab La Nojoum’ met destinatienaam: Al Mugheirah Resort. We zien bij beide resorts, dat de glamping destinatie geen op zichzelf staande ontwikkeling is, maar onderdeel van een groter geheel van dag- en verblijfsvoorzieningen bij elkaar.

Sharjah

We gaan door naar een ander emiraat. Ook in Sharjah verrijzen diverse nieuwe glampingresorts, onder andere van onwikkelaar Mysk. Onder het label ‘Mysk-Retreats’ is een totaal nieuwe ‘glamping collectie’ ontstaan met 4 gloednieuwe resorts: Moon Retreat, Al Badayer Retreat en Al Faya Retreat en Kingfisher Retreat. Mysk, met hoofdkantoor in Oman, is van oorsprong een bekende in de boutique hotellerie. De glamping retreats zijn onderdeel van Myskhotels, en bevinden zich qua afwerking en service, op hotelniveau.

Mysk Moon Retreat

Maanlicht

De retreats zijn milieuvriendelijk en volledig geïntegreerd in de specifieke omgeving. Mysk Moon Retreat, de ‘jongste’ uit de collectie, is gelegen in Mleiha’s Nature Reserve dat alleen per 4×4 te bereiken is. Deze kleinschalige retreat biedt tien domes (ronde koepeltenten) met privézwembad, vier familietenten met privézwembad, airco en twee eenpersoonstenten. Elke unit is zelfvoorzienend en uitgerust met alle essentiële voorzieningen die gasten nodig kunnen hebben zoals onder andere een BBQ-keuken. Als de zon onder gaat, is er enkel nog maanlicht waardoor de sterrenhemel perfect kan worden aanschouwd. Iedere tent is bovendien voorzien van een telescoop.

IJsvogel

Kijken we naar Mysk-Kingfisher Retreat in Kalba Sharjah, dan zien we eenzelfde milieuvriendelijke luxe glamping resort. Mysk Kingfisher Retreat ligt op een eiland voor de oostkust van Sharjah in de Khor Kalba Mangrove en is een oase van natuurbehoud. Het resort is vernoemd naar de beroemde kingfisher vogel (ijsvogel), die hier veel voorkomt. De accommodaties zijn slechts met een privébootje bereikbaar. Het resort bestaat uit 20 privétenten met veel privacy en een fantastisch uitzicht op de Indische Oceaan, elk voorzien van een eigen privézwembad, airco en barbecue. Het ZuidAfrikaanse Bushtec heeft dit retreat mogen voorzien van luxe canvas lodges.

Hotspot voor ecotoerisme

De overheid van Sharjah (Investment and Development Authority (Shurooq)), investeert in dergelijke projecten, en wil daarmee haar positie als één van ‘s werelds top hotspots voor ecotoerisme verder versterken. Ze kondigde in 2021 de uitbreiding van het Mysk Kingfisher Retreat aan, als reactie op de groeiende vraag. Het retreat is inmiddels van 20 nieuwe eenheden voorzien die nu op hun eerste bezoekers mogen rekenen (kampeerseizoen 22-23). Voor de andere Mysk-retreats staan ook uitbreidingen op de planning. Maar daar blijft het niet bij, er komen de komende jaar voldoende nieuwe glamping resorts bij in Sharjah.

The sky is the limit

Alle beschreven projecten zijn realisaties op unieke bestemmingen gekoppeld aan een omgeving-specifiek ecosysteem. Als we kijken naar het totaalconcept en het serviceniveau van de resorts, dan praten we over ‘glamping next level’. Dit past bij de VAE waar het hospitality niveau ongekend hoog is. Daarnaast zorgen de ‘high end’ designs van de glamping accommodaties ervoor dat het kampeerseizoen in de VAE nagenoeg jaarrond gemaakt kan worden. Voortbordurend op deze ontwikkelingen, zien we in de VAE een hele duidelijke trend: glamping is booming en ‘the sky is the limit’!

Spelers op de golfregio-glampingmarkt: Eco Structures, Australië Exclusive Tents, Zuid-Afrika Bushtec Safari, Zuid-Afrika Adria Home, Slovenië Freedomes, Polen YALA, Nederland Outstanding, Nederland

Uw nieuws op de website

Heeft u interessant nieuws of een bijzonder verhaal? Laten het ons weten via [email protected] of via deze handige upload module. Denk hierbij bijvoorbeeld aan de lancering van een nieuw product, bedrijfsovername, de opening van uw nieuwe locatie, of wat te denken van het winnen van een award.