Uit Recreatief Totaal

Rain Room biedt kunstliefhebbers en instagrammers de perfecte (sustainable) regenbui

Geplaatst op: 28 december 2021

Rain Room, ofwel de regenkamer. Wie bedenkt dit? In Nederland zou dit wellicht niet het eerste zijn waaraan je denkt als je een nieuwe toeristische attractie wilt ontwikkelen. Regen genoeg. In de Verenigde Arabische Emiraten is het een attractie van wereldformaat. Op de bonnefooi hoef je hier niet naar toe te gaan, want alle beschikbare tijdslots zijn al lang van te voren volgeboekt.

Sharjah

Deze attractie is niet gesitueerd in Dubai, maar in buuremiraat Sharjah (één van de zeven Emiraten van de VAE). Ook Sharjah timmert, net zoals Dubai, hard aan de weg als cultureel-toeristische bestemming, zowel in het buitengebied met de ontwikkeling van onder andere glampingconcepten, als in het hart van Sharjah, met culturele productontwikkeling, zoals Rain Room.

Rain Room in regen staan

Wat is het?

Rain Room is letterlijk een moderne, mysterieuze 600m2 grote black box, waarin het hard, érg hard regent. Het bijbehorende monotone geluid is rustgevend. De regen valt in een perfect vierkant, verlicht met slechts één grote spotlight. Vervolgens word je, als bezoeker, uitgenodigd om door deze stortbui van aanhoudende regen te lopen. Niet echt een aanlokkende gedachte, immers het dwingt je om buiten je comfortzone te treden. Bezoekers beginnen dan ook met de nodige koudwatervrees aan hun eerste passen in het vierkant. Sensoren gaan vervolgens je bewegingen als unieke bezoeker volgen, terwijl je dwars door de verduisterde, ondergrondse ruimte navigeert en ze activeren een mechanisme dat voorkomt dat er regen op je valt. Sterker nog, je wordt helemaal omringd door regen, zonder zelf maar een drup regen te voelen. Je wordt alleen nat als je rent, want de druppels zijn al gevallen voordat je eronder komt.

Regisseur in de natuur

Het is imposant om te ervaren dat je zelf kunt regisseren waar het regent in een plensbui! Als lezer lijkt dit wellicht een vreemde ‘science fiction-achtige’ gewaardwording, maar na een tijdje vergeet je het gevaar en geniet je van het lopen in een plensbui en ervaar je de schoonheid van de, van achteren verlichte, regen – alsof het uit een donkere lucht boven een met lampen verlichte straat komt. De spotlight zorgt voor de weerkaatsing van het licht op elke druppel en het creëert overal kleine regenbogen om je heen. Rain room is een experience van een uitzonderlijke klasse. En voor wie dat prettig vindt, dit levert prachtige, ‘instagrammable’ foto’s op. Sharjah Art Foundation, eigenaar van Rain Room, nodigt bezoekers dan ook uit om hun foto’s te posten met hashtag RainRoomSharjah.

Kunstwerk versus machine

Het idee van Rain Room is om te onderzoeken hoe mensen met elkaar en met de natuur interfereren. Kunstgroep Random International, opgericht in 2005 en gevestigd in Londen en Berlijn, is de bedenker hiervan. Met haar werk, dat beeldhouwkunst, performance en grootschalige architectonische installaties omvat, wil ze emotionele en fysiek, intense ervaringen creëren, waarbij de menselijke conditie wordt uitgedaagd in een steeds meer gemechaniseerde wereld door middel van immateriële technologieën. Uit ‘curiosity’ ontstond het idee voor deze regensimulatie-machine in een black box en het verlangen om te ervaren hoe mensen zich in deze ruimte manifesteren. Rain Room is een experiment op het snijvlak van kunst, digitale technologie, natuur en menselijk gedrag. De machine is geprogrammeerd om bezoekers een nieuwe relatie met de natuur te geven. Rain Room geeft je een gevoel van controle over wat er om je heen gebeurt, en een gevoel van controle over de natuur.

Recycling

Deze locatie specifieke installatie gebruikt 2.500-liter zelfreinigend, gerecycled water, dat wordt gecontroleerd door een systeem van, in een netwerk verbonden, 3D-trackingcamera’s. Het project is volledig milieuvriendelijk omdat het continu een kleine hoeveelheid water gebruikt, die is uitgerust met zelfreinigende filters om geen water te verspillen.

Primeur

Sharjah’s Rain Room heeft in 2018 de primeur in het Midden-Oosten met deze eerste permanente installatie in samenwerking met Random International. Het werk was eerder te zien in de Barbican, Londen (2012); MoMA, New York (2013); Yuz Museum, Shanghai (2015) en LACMA, Los Angeles (2015-2017). Rain Room is geopend in mei 2018 en maakt deel uit van de Sharjah Art Foundation Collection. Het project is de eerste van een reeks, door kunstenaars ontworpen, permanente ruimtes. Een entreeticket kost ongeveer 6 euro voor een volwassene en 4 euro voor kinderen.

World Expo Dubai and Discovery Tour 2022 Dit artikel is mede geplaatst ter voorbereiding op de World Expo Dubai and Discovery Tour 2022, Rain Room zal onderdeel zijn van deze studiereis, die zal plaatsvinden van 13 t/m 17 maart 2022. Je kunt je al aanmelden via [email protected].

Voor meer informatie over The Rain Room sharjahart.org.

Uw nieuws op de website

Heeft u interessant nieuws of een bijzonder verhaal? Laten het ons weten via [email protected] of via deze handige upload module. Denk hierbij bijvoorbeeld aan de lancering van een nieuw product, bedrijfsovername, de opening van uw nieuwe locatie, of wat te denken van het winnen van een award.