‘Mixed use’ als basis voor de ontwikkeling van duurzame glamping-resorts
Mixed use, een term die sinds de pandemie steeds vaker opduikt, is een vrij nieuwe trend die inspeelt op de behoefte van ‘spontaneous and sustainable living’ in de context van de kleinere “20-minuten-buurt”. De eerste toepassingen van deze trend treffen we nu ook aan in de recreatiesector.
Herkomst van de trend: de ‘livework-play’ 20-minuten-buurt
In het hart van steden zijn spontane ‘livework-play’ communities ontstaan, robuuste buurten met een eigen karakter, die 24 uur per dag worden gebruikt. Alle essentiële voorzieningen zijn aanwezig op 20-minuten loop/fiets-afstand. De stad is ‘walkable’ geworden met gemakkelijke en toegankelijke voetgangers en fietsers zones. De Australische metropool Melbourne is de bakermat van het concept, maar ook de Franse hoofdstad Parijs timmert ermee aan de weg. De burgemeester gebruikt het zelfs als troef in zijn verkiezingsprogramma om herkozen te worden.
Duurzaam en samenhangend ecosysteem
De pandemie heeft laten zien dat het werkt. Door de vele reisverboden was iedereen op de eigen woongemeenschap aangewezen. Deze werd volledig opgeëist en onbewust getranformeerd tot een duurzaam en samenhangend ecosysteem, waarin mixed use door de diverse doelgroepen heel gewoon werd. Het park was niet alleen een speelvoorziening en hondenuitlaatplek, het werd ook een plek om te socializen, te werken, te sporten en te ontspannen. Lokaal ondernemerschap werd volop benut en er ontstonden allerlei creatieve co-creaties. De beschikbare ruimte werd volledig geoptimaliseerd en kreeg veel meer waarde. Mixed use versterkt de gemeenschap, de creativiteit wordt vergroot en de kwaliteit van leven verbetert doordat het aantal verplaatsingen, de reistijd en gerelateerde stress verminderen.
Organisch proces
Er is een wezenlijk verschil met de pre-pandemic insteek, waarbij de mixed use vooral werd gerealiseerd in/om een geregisseerde clustering van gebouwen (multifunctionele leisure). Nu bekijken we het veel meer vanuit de menselijke maat waarin gebruikers hun eigen buurt karakteriseren, binnen- en buitenruimtes delen, functies combineren en actief participeren. Dit nieuwe concept van ‘mixed use 20-minuten buurt’ is het resultaat van een geheel organisch en creatief proces die gebruikers onderling aangaan
Wat betekent mixed use in de recreatie context? Terug naar de roots!
De kern van het concept, en daarom bijzonder interessant voor het toepassen binnen de recreatiesector, is het ontwikkelen van een unieke en duurzame bestemming, met een sterke focus op de lokale gemeenschap.
Bij het toepassen van mixed use binnen een recreatief ecosysteem is het de bedoeling dat de lokale gemeenschap, met haar unieke natuur en erfgoed, centraal wordt gesteld. In dit ecosysteem draait het om een uniek verhaal, waarbij terug wordt gegaan naar de roots van het gebied en waarbij de gasten een authentieke gastvrijheidsbeleving kunnen beleven. Het ontwikkelen en exploiteren van het systeem vindt plaats in samenspraak met de gebiedseigenaren – de bewoners en lokale ondernemers – en gebeurt (à la 20-minuten buurt) op een zo’n organisch- en milieuvriendelijk-mogelijke manier, zodat het kan worden omarmd. Het resort wordt feitelijk een onderdeel van de lokale gemeenschap een nodigt haar uit om actief deel te nemen. Ik zal een tweetal voorbeelden geven van twee unieke mixed use glamping projecten, die op dit moment in de VAE worden gebouwd.
Woestijnboer
Het eerste glampingproject wordt gecreëerd in de zandduinen van AlSawan in Ras al Khaimah (buuremiraat van Dubai), rondom het verhaal van woestijnlandbouw. In dit systeem worden gasten ondergedompeld in het boerenleven, waarbij ze de lokale landbouw kunnen ervaren en verse producten kunnen verbouwen en consumeren, tezamen met lokale farmers. Het kleinschalige, agrotoeristische en duurzame woestijnresort AlSawan zal 60 gastenunits bieden, te midden van de schoonheid van lokale farms, boerderijdieren en het bedoeïenenerfgoed. Het resort is zelfvoorzienend in de lokale, authentieke Emirati-omgeving.
Adrenalinekick seeker
Het tweede project wordt gebouwd in de ruige en afgelegen omgeving van Jebel Jais, waar natuurliefhebbers en wandelaars kunnen genieten van het uitzicht op de bergen en de vele wandelpaden. Jebel Jais biedt een ecosysteem dat authentieke adrenaline-kick-ervaringen mogelijk maakt, zoals spectaculaire offroad MTB-routes, ‘s-werelds langste zipline tussen twee bergtoppen, een rodelbaan die loeihard naar beneden dendert en bezoekers kunnen het hoogste punt van de VAE beklimmen. Dit unieke glamingproject moet een begeerde plek worden voor wandelaars en avonturiers. Het kleinschalige resort zal 30 luxe eenheden bieden, gebouwd van duurzame materialen. Gasten kunnen zich onder laten dompelen in de ruigheid van het bergachtige gebied, ze kunnen op pad met een lokale flora- en faunagids of ranger om dieren in het wild te spotten. Ook in dit resort wordt enkel gebruik gemaakt van de lokale economie en omgeving
Pijlers voor een recreatief mixed use ecosysteem
Deze twee voorbeelden zijn showcases om te laten zien hoe je met de toepassing van een ‘mixed use ecosysteem’ kunt komen tot een zelfvoorzienend en duurzaam glampingconcept. De belangrijkste pijlers voor het creëren van een recreatief ecosysteem zijn:
» Creëer een eigen verhaal, een ‘terug naar de roots-bestemming’ die unieke natuur en cultureel erfgoed combineert in het ontwerp van het resort;
» Ontwikkel en exploiteer in gezamenlijkheid met de lokale gemeenschap zodat de lokale kennis en economie ten volle worden benut: een mixed use van onder andere culturele gebruiken, workshops, (groeps)activiteiten, tours en catering. Alleen dan kan het resort onderdeel worden van de lokale gemeenschap en kan er een duurzame relatie ontstaan;
» Lever een bijdrage aan ecotoerisme en neem verantwoordelijkheid voor de milieubelasting op de lokale gemeenschap; bouw kleinschalig, gebruik duurzame materialen en stimuleer milieuvriendelijke oplossingen (zoals zonne-energie, reductie van plastic, recycling van materialen en afvalwater).
Al het goede uit (en weer in) de lokale omgeving
De pandemie heeft laten zien hoe waardevol lokale gemeenschappen zijn; het is een showcase voor toekomstige en duurzame ontwikkeling. De mixed use draagt bij aan oa. het vergroten van de leefbaarheid en effectiviteit van de community en het creëren van een robuust gemeenschapsgevoel. De recreatiesector kan hiervan leren door een, op duurzaamheid gerichte, groei te bevorderen in het hart van lokale gemeenschappen op wereldwijde bestemmingen. De kunst is dan wel om een authentiek ecosysteem te creëren, dat past bij de eigenheid van de omgeving. De mixed use draagt eraan bij dat je al het goede uit (en in) de lokale omgeving haalt (houdt).
Vergelijkbaar nieuws
Van trend naar succes
Bij LEGOLAND® HOTEL Dubai staan kinderen op de eerste plaats
De ontwikkeling van glamping in de Golfregio
Vakantie reportage: hoe de pop-up glamping toch een festivalgevoel gaf deze zomer
“Klanten weten nog beter dan wij wat de behoeften van de eindgebruiker zijn” - Outstanding
Uw nieuws op de website
Heeft u interessant nieuws of een bijzonder verhaal? Laat het ons weten via [email protected] of via deze handige upload module. Denk hierbij bijvoorbeeld aan de lancering van een nieuw product, bedrijfsovername, de opening van uw nieuwe locatie, of wat te denken van het winnen van een award.