Uit Recreatief Totaal

InfinityArt – een nieuwe trend in digitale kunst

Geplaatst op: 22 april 2022

Na onder andere Parijs, Séoul, Bordeaux, Dubai en New York komt Culturespaces nu naar Nederland met een ‘DES LUMIÈRES’ digitaal kunstcentrum. Momenteel wordt hiervoor de Zuiveringshal van de Westergasfabriek in Amsterdam verbouwd en ingericht. Onze redacteur, Sandra Reusen, ging alvast een kijkje nemen in Dubai, waar ‘Infinity des Lumières’ nog te zien is tot eind april.

Wat is InfinityArt?

InfinityArt, of ‘oneindige kunst’ is een digitale kunst productie, waarbij, met behulp van geavanceerde technologie, lichtprojecties en muziek, immersieve exposities van klassieke, moderne en hedendaagse kunstenaars getoond wordt. InfinityArt is een pionier op het gebied van digitale kunst en opgericht met als doel om kunst op een innovatieve en meeslepende wijze te presenteren en een actieve rol te spelen in de digitale revolutie die plaatsvindt in de culturele sector. Deze kunst expositie is tot stand gekomen in samenwerking met het Franse Culturespaces, de grootste, particuliere organisatie die openbare musea, monumenten en digitale kunstcentra beheert. Samen hebben zij ervoor gezorgd dat deze vernieuwende digitale kunst ervaring in het Midden-Oosten is geïntroduceerd. Voor de introductie in Nederland is Culturespaces een partnership aangegaan met de Westergasfabriek in Amsterdam. Voor iedere locatie wordt een unieke expositie gecreëerd, afgestemd op de locatie, historie en mogelijkheden van de locatie.

Bewegende kunst

De prestigieuze Dubai Mall is gastheer voor deze rondreizende ‘InfinityArt’ expositie, in Dubai onder de naam ‘Infinity des Lumières’, een digitale entertainment productie met onder andere Vincent Van Gogh. De expositie beslaat bijna 3000m2 projectie van kunstwerken met bijpassende, klassieke muziek. Bij binnenkomst in de tentoonstellingsruimte, een ruim opgezette hal (galerie), word je direct overvallen door het vele licht, beeld en geluid, geprojecteerd op hoge panelen. De kunst verplaatst zich in alle richtingen, onder, naast, voor en boven je, heel imposant. De kunst komt echt tot leven!

Paradepaardje Van Gogh

In de Vincent van Gogh Experience beweeg je letterlijk door enkele van zijn meest beroemde meesterwerken, zoals De Aardappeleters, Zonnebloemen, Amandelbloesem, Korenveld met kraaien en zijn Zelfportret met grijze vilthoed. De beelden zijn overal en de klassieke kunstwerken komen helemaal tot leven in deze digitale vorm. De bijbehorende muziekcomposities versterken de beleving. Doordat je getuige bent van zijn kunst via dit medium, kun je de visie van Van Gogh’s en het gevoel, dat hij bij zijn werken had, wellicht beter begrijpen.

Kleurrijk Japan

De ‘Dreamed Japan Experience (Feel Every Colour)’ is korter in vergelijking met de Van Gogh Experience, maar erg krachtig en levendig. Het laat de wereld van het 19eeeuwse Japan zien en alles wat je hierbij mag verwachten, komt (zweeft) voorbij. Japanse portretten, typische landschappen, samoerai krijgers en geisha’s, zeedieren, vliegende lantaarns, vallende kersenbloesems en de iconische golven van Japan. Een prachtige compositie van vrolijke en intense kleuren, licht, geluid en ritmes.

Experience Verse,  Feel Every Sound

Het derde onderdeel van de expositie, ‘Verse’, bevindt zich in een andere ruimte van het museum. ‘Verse’ etaleert een reis naar een ander universum, dat de bewegende kosmos wil laten zien. Het is een aaneenschakeling van bijna melkwegachtige kleuren en vormen, vergezeld met complementaire muziek. Ook heel bijzonder.

InfinityArt hal

Infinity des Lumières, imposant en meeslepend

InfinityArt is zeer geschikt voor zowel de minder als de meer beoefende kunstliefhebber. De fantasierijke en creatieve presentative, maakt de kunst toegankelijk en prettig voor een doelgroep die nog minder bekend is met kunst. Voor wie dit stadium is gepasseerd, is de zintuigelijke ervaring en de innovatieve wijze van Lumières een ‘must see and do’. Je kunt er gemakkelijk 2 uur in verdwalen. De foto’s geven je misschien een idee van de expositie, maar het is totaal anders als je de kunst van dichtbij ziet en ervaart. Meer informatie over Infinity des Lumières in Dubai: www.infinitylumieres.com.

The Fabrique des Lumières x Westergas Amsterdam

Vanaf 22 april 2022 is het digitale kunstproject ook in Nederland te bewonderen, in de Westergasfabriek in Amsterdam, onder de naam: Fabrique de Lumières. De historische Westergasfabriek werd gebouwd in 1885 en is vanaf 1990 omgebouwd tot culturele ruimte. Gelegen in het Westerpark, tien minuten van het historische stadscentrum, biedt de locatie een projectie oppervlakte van 3.800m². De producties van Culturespaces Digital zullen worden afgestemd op de unieke architectuur van de locatie, met zijn zeventien meter hoge muren. Er zijn 3 exposities in voorbereiding: Gustav Klimt, Hundertwasser en Journey. Meer informatie op www.fabrique-lumieres.com.

Meer informatie over Culturespaces: 

Alle producties hebben een eigen naam en thema’s, elke expositie is uniek!

–  Atelier des Lumières, Parijs

–  Carrières des Lumière, Les-Baux-deProvence

–  Bassins des Lumières, Bourdeaux

–  Bunker des Lumières, Jeju (Zuid Korea)

–  Hall des Lumières, New York

–  Infinity des Lumières, Dubai

–  Fabrique des Lumières, Amsterdam

–  Théâtre des Lumières, Séoul

www.culturespaces.com

Bron:
Foto’s Dubai: Richard De Bruin
Foto’s Amsterdam:
Foto van de voorkant van het gebouw. Creditline: © Culturespaces / Charles Duprat
Simulatie van de Klimt expositie. Creditline: Impressie « Gustav Klimt, goud en kleurrijk » : © akg-images / Erich Lessing; © De Agostini Picture Library / E. Lessing / Bridgeman Images – © Culturespaces / Nuit de Chine

Uw nieuws op de website

Heeft u interessant nieuws of een bijzonder verhaal? Laten het ons weten via [email protected] of via deze handige upload module. Denk hierbij bijvoorbeeld aan de lancering van een nieuw product, bedrijfsovername, de opening van uw nieuwe locatie, of wat te denken van het winnen van een award.