Uit Recreatief Totaal

Het Ambachten & Speelgoed Museum is klaar voor de toekomst

Geplaatst op: 2 juni 2022

Een bijzondere plek waar vroeger en nu samenkomen, zo kun je het Oude Ambachten & Speelgoed Museum in Terschuur wel beschrijven. Ooit begonnen als hobby, inmiddels een museum met een grote collectie aan cultureel erfgoed en een vast team van medewerkers en vrijwilligers. De laatste jaren heeft dit museum een omslag gemaakt zowel op het gebied van bedrijfsvoering als op digitale innovatie. Welke weg is hierbij afgelegd en hoe ziet de toekomst eruit?

Wendy Bakker (samen met oprichter vader Kees en broer Ronald eigenaar van het museum) vertelt: ‘Van oudsher had mijn vader een gemengd boerenbedrijf. Een belevingsboerderij voor die tijd (jaren 80/90), want er was een kaasmakerij en een zuivelwinkeltje. Tevens werden er toen al groepen rondgeleid. De eerste stappen naar een museum werden gezet, door het exposeren van de collectie landbouwwerktuigen die mijn vader had verzameld”.

Ze vervolgt: “Op een gegeven nam de gemeente contact op met mijn vader. Ze wilden het industriegebied verder uitbreiden. De boerderij werd verkocht maar voortzetting van het boerenbestaan op de Veluwe zag mijn vader niet zitten. Op dat moment besloot hij om van zijn hobby zijn werk te maken. De oude kuikenboerderij van Gert van Putten werd opgekocht en na een verbouwing van een jaar werd halverwege de jaren ‘90 het eerste museum met zo’n kleine 40 ambachten officieel geopend. Na diverse uitbreidingen zijn we in fases toegegroeid naar de 160 ambachten, winkeltjes, antiek speelgoed en compleet ingerichte werkplaatsen die nu in het museum te zien zijn”.

Nieuwe koers

Wendy en Ronald zijn al geruime tijd werkzaam in het familiebedrijf en vader Kees heeft besloten een stapje terug te doen. Maar hij is nog steeds betrokken bij het collectiebeleid en dat zorgt af en toe voor levendige discussies. Wendy vertelt: ”Mijn vader is een echte verzamelaar, het liefst neemt hij alles aan. Hij is natuurlijk van een andere generatie en het gebruik van het internet en de mobiele telefoon zijn voor hem nog een ver van mijn bed show. Mijn broer Ronald en ik willen juist bewuste, gerichte keuzes in het collectiebeleid maken en zijn ook veel meer bezig met (digitale) innovaties. Dit heeft in de coronaperiode bijvoorbeeld geleid tot de herinrichting van diverse ambachten en de ontwikkeling van een hele nieuwe website. Tevens hebben we het museum ondergebracht in een stichting, waardoor de oude ambachten en het speelgoed als cultuur-historisch erfgoed, voor de toekomst behouden blijft.

Daarnaast voeren wij bewust verjonging van het team door. Zo verzorgt een student van de social media opleiding in Amsterdam onze sociale media en krijgen we hulp van een masterstudent geschiedenis bij de registratie van onze collectie. Dit zijn wel echt veranderingen die Ronald en ik hebben doorgevoerd”.

Ambachten & Speelgoed Museum QR-tocht

Digitale innovatie

De mobiele telefoon is tegenwoordig niet meer weg te denken in onze samenleving. Vernieuwing op het digitale vlak is dan ook noodzakelijk. Hoe gaat het Oude Ambachten en Speelgoed Museum hiermee om? “Hierin hebben we best wat stappen gemaakt”, laat Wendy weten. “Naast de lancering van de nieuwe website hebben we in het museum een QR-tocht uitgezet. Door het scannen van de QR code op de mobiele telefoon komen diverse ambachten digitaal tot leven. Ook wordt er, in samenwerking met Erfgoed Gelderland, een digitaal belevingsspel ontwikkeld met thema’s zoals ‘het boerenleven’ en ‘eten en wonen’. Via de mobiele telefoon ontdekken kinderen spelenderwijs meer over de verschillende ambachten in ons museum.”

Toekomst

Voor de toekomst liggen er genoeg plannen in het verschiet. Wendy vertelt enthousiast: “Onze nieuwe zomerexpositie dit jaar is ‘Sesamstraat’. De tentoonstelling is te zien vanaf 1 juni t/m december en daaromheen worden weer tal van activiteiten georganiseerd zoals knutselmiddagen, poppenkastvoorstellingen en speurtochten. Ook is de poppendokter regelmatig in het museum aanwezig. 

In samenwerking met Erfgoed Gelderland en vier andere musea in de gemeente Barneveld zijn we bezig met het professionaliseren van het educatieve programma. Vanaf het najaar gaan we ons naast het basisonderwijs ook richten op de praktijkgerichte opleidingen in het middelbaar onderwijs. We hopen daarmee dat het oude handwerk weer naar het hier en nu wordt gehaald.

In de wintermaanden staat de vervanging van de lift in ons gebouw op de planning en gaan we kijken of we nog een aantal verbouwwensen kunnen realiseren. Op het lijstje staan het uitbreiden van het speelgoedmuseum en de herinrichting van de entree, de winkel en de garderobe. Maar dit zijn nieuwe stippen aan de horizon!”

Over het Oude Ambachten & Speelgoed Museum

Het Oude Ambachten & Speelgoed Museum brengt je terug in de tijd, langs 160 oude ambachten, winkeltjes en beroepen. Naar een tijd toen er nog geen elektriciteit, laat staan internet, was en waar veel arbeid nog met de hand werd gedaan. Niets staat achter glas en alle voorwerpen van vroeger zijn van dichtbij te bekijken en aan te raken. Kijk voor meer informatie en openingstijden op: www.ambachtenmuseum.nl.

Uw nieuws op de website

Heeft u interessant nieuws of een bijzonder verhaal? Laten het ons weten via [email protected] of via deze handige upload module. Denk hierbij bijvoorbeeld aan de lancering van een nieuw product, bedrijfsovername, de opening van uw nieuwe locatie, of wat te denken van het winnen van een award.