Uit Recreatief Totaal

De digitale transformatie van Dubai tot ‘s werelds gelukkigste stad

Geplaatst op: 12 december 2022

Of het nu gaat om kunstmatige intelligentie (Ai), blockchain, cloud computing of machine learning (ML), het Midden-Oosten loopt voor op de rest van de wereld op het gebied van innovatie en vooruitgang. De landen in het Midden-Oosten zijn altijd ‘early adopters’ geweest van geavanceerde digitale technologieën, waarbij de regeringen hun economieën steeds meer wisten te diversifiëren. De Verenigde Arabische Emiraten, met Dubai als katalysator, leidt de Arabische wereld in innovatie en adoptie van technologieën. Dit werkt op haar beurt weer als een magneet voor wereldwijde investeerders die ijverig werken om de regio te dienen en stimuleren.

Snel groeiend

Geen andere regio ter wereld groeide sneller dan het Midden-Oosten. De bevolking van Dubai vermenigvuldigde zich ruim 80 keer van 40.000 in 1960 tot 3,3 miljoen inwoners in 2020 (tot naar verwachting 5,8 miljoen in 2040) en daarmee groeide tevens de culturele diversiteit naar meer dan 200 nationaliteiten. Dit bracht veel uitdagingen met zich mee, waaronder de zorg voor adequate huisvesting, gezondheidszorg, onderwijs, alfabetisering, banen, infrastructuur en de toegang tot zoet water. Anderzijds leverden deze uitdagingen ook grote kansen op ten aanzien van digitale innovatie.

Technologische transformatie

Dubai’s ‘technologische reis’ begon in 1999 met de aankondiging van de eerste ICT-strategie, die werd ingevuld met projecten als ‘Dubai Internet City’, ‘Dubai e-government’ en ‘Dubai Smart Government’. Het waren pioniersprojecten op het gebied van zowel het genereren van een uitzonderlijke levenskwaliteit als een ongeëvenaarde zakelijke omgeving. Talloze implementaties, variërend van Internet of Things (IoT)-systemen, data-analyse, blockchains, hyperloop-projecten, 3D-print, autonome voertuigen en drones, robotica en kunstmatige-intelligentietoepassingen, zijn allemaal ontwikkeld en getest als onderdeel van deze omvangrijke strategie. Deze ontwikkeling heeft in 20 jaar geleid tot een digitale, veerkrachtige stad, die één van de hoogste niveaus van ICT-acceptatie in de regio kent, zowel in de publieke als private sector.

Happiness goal

‘Smart Dubai’ (2014, update in 2021) werd het volgende project in de digitale strategie, met als doel om Dubai ’s-werelds ‘gelukkigste stad’ te maken. Dubai moet een succesvolle, slimme stad worden, waarbij digitale innovatie, een significante en positieve impact heeft op de stad en haar gebruikers. Alle handelingen of uitwisselingen die plaatsvinden in de stad, in de vorm van producten, diensten en ervaringen, moeten ‘gelukkige momenten’ opleveren, resulterend in optimaal ‘gemak, genot en gewin’ in alle sectoren: gezondheidszorg, onderwijs, cultuur, huisvesting, amusement, financieel, overheid en vrijwilligerswerk. Voorbeelden hiervan zijn:

  • ‘smart parking’ waarmee je gemakkelijk een parkeerplek kunt vinden en direct betalen;
  • ‘smart city’ met functies als het optimaliseren van verkeerslichten te bevordering van de doorstroom van verkeer;
  • ‘smart security’, zoals het monitoren van gebieden met veel criminaliteit of het gebruik van sensoren om vroegtijdig te waarschuwen voor incidenten zoals noodweer, of erger overstromingen, aardverschuivingen, orkanen of droogtes. Zo krijgt iedere bestuurder een waarschuwing bij hevige mist of regenval vooraf of ten tijde van een dergelijke gebeurtenis.
  • ‘smart identity’ in de vorm van een UAE pass (2018), waarmee residenten zich digitaal kunnen identificeren bij overheidsdienstverleners in alle Emiraten door middel van authenticatie op basis van smartphones. Het stelt residenten ook in staat om documenten digitaal te ondertekenen met een hoog beveiligingsniveau.

Indirecte impact

 Maar het gaat verder, want naast het creëren van een positieve impact voor de stadsgebruikers (bewoners, bezoekers, bedrijven, overheid) zijn in het Smart Dubai-project nog twee andere (indirecte) impactgebieden geïdentificeerd, namelijk het creëren van een gezonde stadsomgeving en het behalen van financiële voordelen.

Een gezonde stadsomgeving

Er is een koers uitgestippeld om door middel van technologische innovatie, positieve effecten te creëren op de stadsomgeving en infrastructuur. Een milieu- en emissiearme omgeving in combinatie met schone hulpbronnen moet zorgen voor een duurzaam ontwikkelingspad voor de stad. Technologische innovatie komt ten goede van het milieu, door gebruik van schone en duurzame hulpbronnen zoals zonne-energie, waterrecycling, efficiënte irrigatietechnieken en elektrische voertuigen. Geavanceerde technologieën worden onderzocht om het leven van stadsgebruikers te vergemakkelijken terwijl ze zich door de stad verplaatsen door bijvoorbeeld het stimuleren van autonoom vervoer of gedeeld vervoer, het verbeteren openbaar vervoersnetwerk en het ontwikkelen van alternatieve vervoerswijzen over zee, door de lucht en over land. Daarnaast moeten alle stadsbronnen en -infrastructuren met elkaar worden verbonden: water, energie, riolering, riolering, afvaldistributienetwerken, gebouwen, verkeerslichten, etc..

Financiële voordelen

Tot slot heeft de ‘happinessagenda’ impact op de financiële middelen. Digitale innovatie levert namelijk veel efficiëntie voordelen op, waardoor tientallen miljarden VAE-dirhams aan financiële voordelen voor de publieke en private sector worden behaald. Deze financiële besparingen komen direct ten goede aan de stadsgebruikers, die op hun beurt weer gelukkiger worden, doordat het leven goedkoper wordt.

Innovatiehub

Dubai heeft een ongekende groei doorgemaakt als regionaal knooppunt in het Midden Oosten. Dankzij een sterke innovatiecultuur en ondernemersgeest heeft Dubai de technologische ontwikkelingen kunnen benutten voor de transformatie van de stad. De digitale innovatie heeft geleid tot een ‘smart city’ voor alle gebruikers. Het heeft Dubai gevormd tot een wereldwijd-concurrerende stad met sterke economische sectoren, een innovatiehub, en men zal er alles aan doen deze voorsprong te behouden door technologie volledig te omarmen ten behoeve van het geluk van haar residenten.

Happiness goal voor de recreatiesector

Dit verhaal over Dubai klinkt wellicht erg rooskleurig in je oren. Maar maak eens de vergelijking met je eigen bedrijf. Want met de missie ‘gelukkigste vakantieplek’ of ‘gelukkige gasten’ in het achterhoofd, kun je eenvoudig je eigen digitale processen in kaart brengen, en kijken waar verbeteringen of innovatie wenselijk zijn, om bij te dragen aan een gelukkige(re) gast experience. Hoe is het gesteld met de snelheid van je internetverbinding, de digitale informatievoorziening en de mobiliteit op het park? En kan een online boeking ook een besparing opleveren ten gunste van de gast? Hoe kan digitale innovatie je gast (en indirect het recreatiebedrijf) ondersteunen en ontzorgen?

Uw nieuws op de website

Heeft u interessant nieuws of een bijzonder verhaal? Laten het ons weten via [email protected] of via deze handige upload module. Denk hierbij bijvoorbeeld aan de lancering van een nieuw product, bedrijfsovername, de opening van uw nieuwe locatie, of wat te denken van het winnen van een award.