DagrecreatieVerblijfsrecreatie

Bezoekersaantal Gelderland groeit naar 4.8 miljoen in 2023

Geplaatst op: 16 januari 2024

In 2023 steeg het aantal bezoekers dat minimaal één nacht in Gelderland verbleef met 6,8 procent naar 4.8 miljoen. Ook het dagbezoek nam toe, zo blijkt uit analyses van Toerisme Veluwe Arnhem Nijmegen.

Verreweg de meeste verblijfsgasten komen uit Nederland (84%). Het resterende percentage is afkomstig uit het buitenland, waarvan ruim de helft uit Duitsland en bijna een vijfde uit België. Populaire overnachtingsaccommodaties dit jaar waren hotels, B&B’s of pensions (48%) boven bungalowparken (25,8%), kampeerterreinen (20,4%) en groepsaccommodatie (5,1%). Directeur van Toerisme Veluwe Arnhem Nijmegen, Herre Dijkema: “Het binnenlands toerisme is van oudsher het belangrijkst voor Gelderland, gevolgd door het inkomende toerisme uit de aangrenzende deelstaten in Duitsland en Vlaanderen. We richten onze buitenlandmarketing bewust op deze twee landen omdat Belgen en Duitsers vaker terugkomen en langer verblijven in onze provincie.”

Dagbezoek in de lift

De Veluwe en de regio’s Arnhem Nijmegen verwelkomde afgelopen jaar 3,7% meer dagjesmensen, voornamelijk inwoners van Gelderland zelf. Populair waren de attracties met een stijging in het bezoek van 9,5%. Dijkema: “Het is mooi dat bezoekers onze provincie wederom zo goed weten te vinden en waarderen. Niet voor niets is Gelderland al jarenlang de belangrijkste binnenlandse bestemming van Nederlanders. We blijven samen met de sector hard ons best doen om dat ook zo te houden, want de bestedingen van de bezoekers zijn goed voor de regionale economie, de werkgelegenheid en de leefbaarheid van dorpen en steden.”

Populairste dag en tijd  

De populairste dagen voor een uitje waren zondag 13 augustus en Koningsdag op donderdag 27 april. De minst populaire dag was dinsdag 31 januari. De drukste dagen zijn zoals verwacht in het weekend. Bij bezoekers aan binnensteden is dat de zaterdag, terwijl dat in de natuur met name de zondag is. Bij attracties is naast het weekend ook de woensdagmiddag relatief druk. Het drukste tijdstip is bij alle bestemmingen op de meeste dagen één uur s ’middags.

Visitor Data Monitor (VDM)

Toerisme Veluwe Arnhem Nijmegen analyseert sinds 2022 bezoekersstromen van ruim 300 attracties, binnensteden en natuurgebieden in Gelderland met een eigen datatool (VDM) op basis van geanonimiseerde gps-gegevens. Een uitgebreide analyse van de cijfers vind je hier.

Fotocredit © Photography Jurjen Drenth

Bron: Toerisme Veluwe Arnhem Nijmegen

Uw nieuws op de website

Heeft u interessant nieuws of een bijzonder verhaal? Laten het ons weten via [email protected] of via deze handige upload module. Denk hierbij bijvoorbeeld aan de lancering van een nieuw product, bedrijfsovername, de opening van uw nieuwe locatie, of wat te denken van het winnen van een award.