Uit Recreatief Totaal

Een onvergetelijke dag uit op het vernieuwde Paleis Het Loo

Geplaatst op: 1 juli 2022

Sinds 15 april dit jaar is Paleis Het Loo na ruim vier jaar weer geopend voor bezoek. Het paleis heeft hiermee de eerste fase van de geplande vernieuwing en verbouwing afgerond. Volgend jaar zal de vernieuwing van het ondergrondse gedeelte ook gereed zijn en wordt er een ‘grand opening’ gevierd. De verbouwing gaf Paleis Het Loo de kans om te kijken waar ze als merk staan en waar ze naartoe willen. We spraken Laura Meerveld, senior marketeer op Paleis Het Loo over deze onderwerpen.

Paleis Het Loo is het grootste, authentieke 17e-eeuws paleis van het Huis Oranje-Nassau. Al sinds 1984 ervaren bezoekers hoe de Oranjes op deze plek woonden, werkten en genoten van de tuinen, het paleis en de natuur. Het is een plek met een bijzondere geschiedenis. “Het asbest in het paleis, dat tijdens de vorige verbouwing in de ’80 is aangebracht, moest verwijderd worden. Ook de installaties waren aan vervanging toe. Hiervoor moest het paleis een aantal jaar dicht. Op 15 april konden de deuren van het paleis weer open! Nu wordt er nog hard gewerkt aan het ondergrondse deel voor het paleis. In 2023 vieren we namelijk de grand opening. Dan is ook de ondergrondse uitbreiding klaar. Met een indrukwekkende entree, grote tentoonstellingsruimtes, winkel, een vaste presentatie over de Oranjes en een Juniorpaleis”, vertelt Laura ons.

Verbouwingsfases

De eerste fase van de verbouwing zit er daarmee voor Paleis Het Loo op en heeft ervoor gezorgd dat het paleis nu is opgedeeld in twee delen. “Bezoekers kiezen voor een route over de oorspronkelijke bewoners Willem en Mary uit de 17e eeuw of voor het Huis van Wilhelmina. Dit verhaal speelt zich af in de 19e en 20e eeuw. De verhalen worden verteld via audiotour die ze kunnen beluisteren via een app of een huurtoestel. Het werkt heel goed en wij zijn er zeker blij mee”, laat Laura weten.

Helaas is de tweede fase nog niet gereed en zal er tot volgend jaar nog een ondergrondse vernieuwing plaatsvinden. “Tijdens de sluiting van het paleis is van de gelegenheid gebruik gemaakt om ook de publieksfaciliteiten te verbeteren. Ondergronds wordt 5000m2 toegevoegd. Daarmee is Paleis Het Loo straks klaar voor de toekomst”, geeft Laura aan.

Paleis Het Loo - Zitkamer Wilhelmina

Bezoekers van Paleis Het Loo

We vroegen naar de doelgroep van Paleis Het Loo en het doel wat zij voor ogen hebben voor de bezoekers aan het paleis. Laura geeft aan: “Iedereen is welkom op Paleis Het Loo. We richten ons uiteraard op bezoekers uit Nederland die een onvergetelijke dag uit willen, maar ook voor scholen zijn er mooie lesprogramma’s. Voor toeristen uit het buitenland zijn we ook een mooie dagattractie, want de tours zijn in meerdere talen te volgen.

Op Paleis Het Loo draait alles om de bezoekers. Het doel is om heden en verleden hier met elkaar te verbinden. Het is een historisch paleis uit de 17e eeuw dat nu ruim drie eeuwen later nog steeds bezocht kan worden door iedereen. Dat willen we zo breed mogelijk uitdragen en voor iedereen toegankelijk maken. Nu het paleis heropend is krijgen we ook van bezoekers te horen dat zij het heerlijk vinden om het paleis weer in te kunnen en de verhalen te horen over de bewoners van de afgelopen eeuwen.”

De inzet van marketing

Door de verplichte verbouwing kreeg Paleis Het Loo ook de kans om stil te staan bij hun eigen merk en waar ze naartoe willen groeien. “Samen met Persuade is een nieuwe merkstrategie en visuele identiteit ontwikkeld. Een stevig fundament om uit te groeien tot een plek waar iedereen geweest wil zijn. En nog eens naar terug wil komen. Deze strategie heeft zich vertaald in een sterke eerste merkcampagne ‘mooier dan ooit’.”

Onze overall merkstrategie is erop gericht om het paleis toegankelijk te maken voor iedereen. We zijn veel meer dan alleen een paleis. Het zijn allemaal verhalen. En die spelen zich af in het paleis, de tuinen en de stallen. We laten de veelkleurigheid zien van ‘Oranje’. Het gaat over de Nederlandse geschiedenis, over cultuur. Over pracht en praal. En ook over jou… We maken het een belangrijke plek die toegankelijk is voor iedereen. Wat je afkomst, identiteit of mening ook is”, vertelt Laura.

Tips bij een vernieuwing en verbouwing

Een verbouwing of grote vernieuwing vergt veel tijd en aandacht. “Vanuit marketing perspectief kan ik zeggen dat het een geweldige kans is om te kijken waar je als merk staat en waar je naartoe wilt. Verder zou ik zeggen, een berg werk maar superleuk en sta er af en toe ook bij stil hoe uniek die kans is!”, geeft Laura aan.

Laura sluit af: “De vernieuwing en verbouwing is een megaproject van de hele organisatie. Naast ons marketing avontuur zijn er nog zoveel meer mooie dingen bedacht en gemaakt. Kom vooral een keer kijken! Ook online is er van alles nog te zien en houd Paleis Het Loo in de gaten om niets te missen.” www.paleishetloo.nl

Uw nieuws op de website

Heeft u interessant nieuws of een bijzonder verhaal? Laten het ons weten via [email protected] of via deze handige upload module. Denk hierbij bijvoorbeeld aan de lancering van een nieuw product, bedrijfsovername, de opening van uw nieuwe locatie, of wat te denken van het winnen van een award.