Uit Recreatief Totaal

Onze zoon kwam met het idee om onze lodge op Airbnb te zetten

Geplaatst op: 29 augustus 2022

Het echtpaar Bert & Marie Nijland runnen het gastenverblijf ‘Giethoornlodge’, gelegen aan één van de vele grachten van Giethoorn. Naast het gastenverblijf runnen zij ook nog een bouwbedrijf en  een rietteeltbedrijf. Maar er is meer te zien op hun erf, bij een bezoek aan hun Lodge werden wij aan het eind van ons bezoek blij verrast met een ‘verborgen’ galerie achter schuurdeuren met Afrikaanse schilderkunst. Wat is het verhaal achter deze locatie en wie is deze kunstenaar op het erf van recreatieondernemers Bert & Marie?

“Ongeveer tien jaar geleden kregen wij wat meer tijd om er nog iets bij te gaan doen. Stilzitten is niet ons ding. Met medewerking van de gemeente konden we een bijgebouw omtoveren tot een gastenverblijf. Zo is Giethoornlodge ontstaan. Onze Giethoornlodge ligt qua gebied natuurlijk geweldig. Mede doordat we in zo’n prachtige regio wonen is ons gastenverblijf een succes geworden. Wanneer ons gastenverblijf in de Noord Oost Polder zou staan, zou dat toch anders zijn vermoedelijk. Nu staat het midden in het Nationaal Park Weerribben-Wieden. Daar komen de toeristen van over de gehele wereld graag naar toe”, vertelt Bert.

Hoe zijn jullie begonnen met het promoten van jullie gastenverblijf?

“Er kwam een moment dat het klaar was en wij het te huur wilden gaan aanbieden. Wij hadden geen idee hoe we dat het beste konden doen. We zijn begonnen met adverteren op Marktplaats. Dat bleek al snel niet het juiste medium voor ons te zijn. Onze zoon kwam met het idee om de lodge op Airbnb te zetten. Daar hadden wij nog nooit van gehoord. Hij heeft dat voor ons geregeld met mooie foto’s en wat tekst om te kijken wat er zou gaan gebeuren.

Daarna wisten we niet wat ons overkwam. We werden meteen overspoeld door boekingen. Wij waren op dat moment de enigen in Giethoorn die op Airbnb adverteerden. Het was nog niet ontdekt. Ineens werd het serious business. Nu maken we gebruik van meerdere boeking sites. En we hebben onze eigen website natuurlijk. www.giethoornlodge.nl De mooiste reclame is echter nog steeds de mond op mond reclame. We krijgen heel veel ‘terugkeerders’ of mensen die van vrienden of kennissen gehoord hebben dat het de moeite waard is om naar ons te komen”, laat Bert weten.

Hoe zorgen jullie dat de Giethoornlodge uniek is en blijft voor toeristen?

“Een groot voordeel van Giethoornlodge is dat het in een rustig gedeelte van Giethoorn is gelegen, waar je niets merkt van het massatoerisme. Het verblijf ligt aan het water met een eigen botenhuis waarin een nieuwe elektrische sloep ligt die gebruikt kan worden. Lange tochten maken met deze sloep of ‘s avonds nog even een rondje varen door de dorpsgracht en het nabijgelegen natuurgebied zijn ervaringen die je bijblijven. Wij zijn in de gelukkige omstandigheid dat we ook met een auto bij huis kunnen komen. Het gastenverblijf staat op ons eigen erf en auto’s kunnen geparkeerd worden achter de lodge. In onze prachtige tuin met onder andere diverse soorten fruitbomen, kunnen de gasten vrij bewegen. Ze mogen de kippen voeren, eitjes uithalen en de activiteiten van de bijen bewonderen. Alle gasten krijgen een potje honing van onze eigen bijen.

Giethoornlodge Afrikaanse schilderkunst

Maar er is meer te zien op jullie erf, hoe zit het met de galerie?

“Wij hebben inderdaad ook een galerie met Afrikaanse schilderkunst. We hebben een gedeelte van een schuur afgescheiden en daar exposeren we schilderijen van een kunstenaar uit Zuid-Afrika. Joel Biza. Joel hebben we leren kennen in het kunstenaarsdorp Franschoek in Zuid-Afrika tijdens één van onze reizen. Zuid-Afrika is ons favoriete vakantieland. Joel, 42 jaar, is een zeer getalenteerd kunstenaar. Hij heeft zijn opleidingen gehad in Congo en gewerkt met bekende kunstenaars in dat land. Om zich verder te ontwikkelen is hij naar Zuid-Afrika getrokken en heeft zich gevestigd in het kunstenaarsdorp Franschoek.

Nadat we elkaar al een aantal keren hadden ontmoet en werken van hem gekocht hadden kwamen we op het idee om zijn werk ook in Nederland te verkopen. Joel is een vriend geworden en zijn werk is fantastisch. De technieken, de kleuren die hij gebruikt, de grote verscheidenheid aan onderwerpen die hij aan het canvas toevertrouwd, het is echt iets bijzonders. Wij hebben veel schilderijen gezien, maar de technieken die Joel gebruikt zijn wij nog nooit tegengekomen. Het is echt een feest om zijn schilderijen te mogen verkopen. Ook in onze Giethoornlodge hebben we mooie werken van hem hangen. Onze zoon is bezig met het bouwen van een website zodat Joel ook in Nederland bekend gaat worden. Deze website is inmiddels online en wordt steeds verbeterd en is te bekijken op www.kunstgalerieafrika.nl. Als kunstliefhebbers interesse hebben kunnen ze altijd contact met ons opnemen.

Hebben jullie tips wat betreft marketing voor mede-ondernemers in deze branche?

“De beste marketing is te proberen je review score zo hoog mogelijk te houden. Je gasten willen het naar de zin hebben en daar moeten wij voor zorgen. Dat is hard werken. De belevingen van gasten wordt allemaal op internet gezet en elke potentiële gast leest eerst de reviews. Je moet er rekening mee houden dat de gast altijd gelijk heeft. Het is zijn of haar beleving dat iets niet goed is of juist wel. Communicatie is heel belangrijk. Vanaf het moment dat er geboekt wordt. Wij besteden veel aandacht aan het welzijn van onze gasten. Daarbij is het de kunst om te zorgen dat de balans niet doorslaat naar opdringerigheid. Wij vertellen onze gasten graag over ons dorp en wat we doen. Dat moet je willen en dat kost tijd. Je merkt snel genoeg of mensen geïnteresseerd zijn of niet”, geeft Bert nog mee.

Uw nieuws op de website

Heeft u interessant nieuws of een bijzonder verhaal? Laten het ons weten via [email protected] of via deze handige upload module. Denk hierbij bijvoorbeeld aan de lancering van een nieuw product, bedrijfsovername, de opening van uw nieuwe locatie, of wat te denken van het winnen van een award.