Uit Recreatief Totaal

De omzet van je vakantiepark verhogen middels datagestuurde online marketing

Geplaatst op: 9 mei 2023 Geschreven door Linda Fijma

Booking Boosters verzorgt performance based, oftewel, datagestuurde marketing gericht op de verhuur van onder andere vakantiehuizen, kampeerplekken en hotelkamers. Dit doen zij exclusief voor gebruikers van Booking Experts, en zijn daarmee een marketingbureau dat gespecialiseerd is in de recreatiebranche. Inmiddels hebben zij klanten in 15 landen waaronder Nederland, Duitsland, België, Frankrijk en de Caraïben. Tijd om in gesprek te gaan met de experts achter Booking Boosters.

Booking Boosters stuurt vooral op boekingen via de eigen website van een vakantiepark en maakt hierbij gebruik van data. Daarnaast ondersteunt Booking Boosters projectontwikkelaars bij de verkoop van vakantiewoningen door een website op te zetten, verkoop CRM in te richten en de verkoopmarketing te verzorgen. Wij spraken Lars de Boer, Hoofd Marketing, en Lisa Molendijk, Projectmanager, over hun werkwijze en de nieuwste ontwikkelingen binnen het bedrijf.

Hoe en van welke data maken jullie gebruik?
“Vanaf de oprichting van Booking Boosters zijn wij bezig om kwalitatieve data te vergaren en dashboarden om zo een duidelijk inzicht te krijgen in de trends in de markt en de resultaten van onze marketingcampagnes. Dit doen wij door middel van dataverwerking en dashboarding in Tableau en het koppelen en raadplegen van diverse bronnen zoals Google Analytics, Google Ads, Bing Ads, Meta Ads en eigen data uit Booking Experts. Deze data maken wij inzichtelijk voor onze klanten door deze samen te voegen in een rapport in Looker (voorheen Google Datastudio) en zelf maken we gebruik van Tableau om relevante data te benchmarken. Doordat we datagestuurd werken, kunnen we onze keuzes goed onderbouwen en helpen we parken écht verder.”, legt Lars uit.

Kun je uitleggen wat ‘performance based marketing’ precies inhoudt?
“Door performance based te werken kun je er van uit gaan dat onze werkzaamheden nooit gebaseerd zijn op aannames. Dankzij de ontwikkeling van data-analyse tools zoals Tableau kunnen wij werken met duidelijke doelstellingen en KPI’s. Door de groei van ons klantenbestand beschikken wij over meer data en kennis van de markt, en die learnings zetten we daar dan ook voor in, waardoor we de markt door en door kennen”, vertelt Lars. Lisa vult nog aan; “Je merkt ook dat de klant nu beter snapt wat data doet en meer kennis heeft van automatisering in marketing. We sturen onze klanten bijvoorbeeld real-time dashboards zodat zij altijd inzicht hebben in de kosten die zij aan advertenties besteden en wat het oplevert. Eerder kregen wij van klanten nog vaak een vast advertentiebudget, zo had je in het laagseizoen vaak budget over wat je dan liever in een andere periode had willen stoppen. Omdat de klant nu ziet en begrijpt wat we doen, kunnen we sturen op ratio’s met dynamische advertentiebudgetten en onze kennis en ervaring hier volledig in toepassen.”

Jullie bedienen een groot deel van de verblijfsrecreatie, wat is het voordeel hiervan voor de ondernemer?
“Doordat we campings en vakantieparken door heel Nederland en daarbuiten bedienen, hebben we veel inzicht in de markt. Hierdoor kunnen we efficiënt benchmarken en anticiperen. Wanneer vijf vergelijkbare parken het in een bepaalde periode heel goed doen, maar één park in ‘hetzelfde straatje’ achterblijft, kunnen we deze op verschillende factoren vergelijken met onze dashboards. Dit kan bijvoorbeeld gaan over prijzen, het aanbieden van een flexibele aankomst en vertrek, maar ook een gebrek aan goed beeldmateriaal speelt soms een belangrijke rol. Door onze grote database kunnen we vroegtijdig problemen signaleren en de koers bijsturen.

Naast de benchmark sturen we ook actief op het actuele boekgedrag per land. Wanneer we zien dat er langzaamaan meer voor een bepaalde periode wordt gezocht en geboekt, dan spelen we hierop in met onze campagnes en budgetten en geven we deze periode, of een bepaald type accommodatie, een prominentere plek op de website. We laten de consumenten dan daadwerkelijk zien wat ze zoeken”, zegt Lars.

Hebben jullie nog tips voor de verblijfsrecreatie?
Volgens Lisa kan er nog veel gewonnen worden met dynamische budgetten. “Houd je niet vast aan vaste budgetten, maar laat je budget fluctueren met de ratio’s van je campagnes en je beschikbaarheid. Het is een bekende valkuil om niet meer dan een vooraf besproken bedrag uit te geven per maand, terwijl de ratio’s enorm goed zijn. Op deze manier geef je te veel geld uit op het moment dat het niet nodig is en te weinig wanneer het juist het moment is om boekingen binnen te halen.”

“En…”, vervolgt Lisa; “Denk ook cross-mediaal! Zet zeker de verschillende kanalen in om zichtbaar te zijn. Denk aan je website, Meta Ads, Google Ads, Hotel Ads, maar ook YouTube, e-mail marketing en affiliate marketing zijn hier onderdeel van. Als voorbeeld: onze klant Beach Resorts heeft een grootschalige TV campagne gelanceerd welke op diverse TV zenders zichtbaar is. Wij zorgen ervoor dat we volop zichtbaar zijn op Facebook, Instagram, LinkedIn, Google en YouTube. Tevens passen we dynamische retargeting toe via het netwerk van Google, Facebook en Instagram. Op deze manier ben je cross-mediaal zichtbaar en treedt de kracht van herhaling op!”

Wat zijn toekomstplannen?
Lars sluit af; “We hebben grootse plannen wat betreft internationalisering en willen de wereld laten zien waarom we zo trots zijn op onze software en marketing. We hebben klanten gevestigd in al 15 verschillende landen, maar hopen dit nog veel breder te trekken en net zo groot in het buitenland te worden als nu in Nederland.”

Over Booking Boosters
Booking Boosters verzorgt performance based online marketing voor recreatiebedrijven. Ze werken aan de hand van concrete doelstellingen, gezonde KPI’s en data uit onder andere Booking Experts. Hun doel is om jaarrond het aantal boekingen via de eigen websites van klanten te verhogen. Het team van Booking Boosters telt ruim 25 gedreven en ambitieuze online marketeers en is nog steeds groeiende. Een vrijblijvende presentatie inplannen of een demo aanvragen? www.bookingboosters.nl.

Uw nieuws op de website

Heeft u interessant nieuws of een bijzonder verhaal? Laten het ons weten via [email protected] of via deze handige upload module. Denk hierbij bijvoorbeeld aan de lancering van een nieuw product, bedrijfsovername, de opening van uw nieuwe locatie, of wat te denken van het winnen van een award.