Uit Recreatief Totaal

“Duitsland is de belangrijkste buitenlandse markt voor Nederlandse campings”

Geplaatst op: 26 juni 2023 Geschreven door Linda Fijma

PiNCAMP is eind 2018 gestart als volle dochter van de ADAC dat focus heeft op ‘alles kamperen’. In gesprek met Cornel Straver, Media Directeur van ADAC-Camping – PiNCAMP, spreken we over het ontstaan en de ambities van PinCAMP, maar ook gaan we dieper in op de huidige en toekomende kansen voor de Nederlandse campinghouder.

Hoe is PiNCAMP tot stand gekomen?

“De ledenclub ADAC heeft ruim 21 miljoen leden en biedt verzekeringen aan, autopechhulp en andere services behorend bij mobiliteit. Ook al is kamperen relatief klein, het is een belangrijk onderdeel in het hele portfolio. Daarom is een aparte BV opgericht, gelegen in Berlijn, dat verantwoordelijk is voor het hele media portfolio (gidsen, tijdschriften, app), de inspectie & selectie van campings en het online platform www.PiNCAMP.de waar campings zichzelf kunnen promoten als ook boekbaar zijn. Op deze manier kunnen we de consument als ook de campingeigenaar beter servicen. Onze gidsen zijn marktleider op de Duitse markt en dat is pincamp.de online inmiddels ook.”

Wat zijn ambities op korte en lange termijn?

“Op dit moment hebben we op jaarbasis zo’n 7 miljoen unieke bezoekers die gemiddeld 2,3 minuut op de website verblijven en we willen de komende jaren groeien tot zo’n 11 miljoen bezoekers. Daarnaast zijn er zo’n 3.000 campings boekbaar op www.PiNCAMP.de en dit willen we ook laten groeien. Niet alleen nieuwe campings kunnen deelnemen maar ook sluiten we steeds meer PMSsystemen aan zodat we ook vrijwel elke camping kunnen koppelen. Niet alleen campings via 1 of 2 systemen maar in principe is elke camping welkom. Daarnaast willen we onze mediaservices steeds beter maken en uitbreiden zodat we nog meer de intermediair zijn voor de camping op de Duitse markt. Op langere termijn willen we ook actief zijn op andere markten. Hiermee hebben we inmiddels een start gemaakt op de Zwitserse markt met het platform www.pincamp.ch.”

Welke trends zie je in Duitsland en waar kan Nederland nog van leren?

“Duurzaamheid is zeer goed ontwikkeld in Duitsland en dat zie je ook terug op de campings. Denk maar aan bijv oplaadpalen, vermindering watergebruik en zonnepanelen. Daarmee samenhangend zie je dat Duitse campings ook erg goed zijn ingebed in hun natuurlijke omgeving. Dat ervaar je als gast goed als je op een staanplaats staat. Daarnaast moet ik de Nederlandse campings eigenlijk ook gelijk complimenteren vanwege hun hoge niveau als ik het vergelijk met Duitse campings. Duitse parken kunnen daarvan nog leren! Vanwege de kwaliteit gaan Duitse gasten ook graag naar Nederland. En met deze kwaliteit gaan ze niet alleen naar de kust maar kiezen ze ook bewust een camping in het binnenland van Nederland.”

Wat maakt een camping een topcamping, of de zogeheten ‘ADAC Superplätz’

“Dat is een goede vraag en we hebben ook webinars gegeven over ons inspectie & selectie systeem dat sinds de jaren 50 van de vorige eeuw is ontstaan en ontwikkeld. Er is een webinar on demand op www.adac-camping.de. De belangrijkste criteria zijn toch wel dat de basis goed moet zijn: onderhoud, reiniging en goed onderhouden sanitair. Deze basis zijn criteria voor 2,5/3 sterren. Daarna volgen services, voorzieningen en landschap (inrichting van het terrein). We hebben ook de mogelijkheid om data en ook benchmarkrapportages voor jouw camping op te vragen zodat je kunt zien waar je – als je Duitse gasten wilt- in zou kunnen investeren. Het wil namelijk niet zeggen dat je er een ster bij krijgt met bijvoorbeeld het toevoegen van een glijbaan bij het zwembad of dat er meer sterren te behalen zijn bij de uitbreiding van het sanitair. Dat is per camping verschillend dus wordt er ook per individuele camping een rapportage opgesteld. Een leuk weetje, op een totaal van 175 ADAC Superplätze, zijn er 18 Nederlandse campings met deze erkenning.”

Waar moet een camping volgens jou aan voldoen om eruit te springen bij vakantiegangers?

“Doe waar je goed in bent en waar als eigenaar zelf ook je liefde zit. Een camping met een goed restaurant en een originele kaart trekt bijvoorbeeld meer bezoekers dan een ‘voor elk wat wils’ camping. Deze ‘culinaire klant’ is ook bereid om voor de kwaliteit te betalen. Kortom, wie zijn je gasten/wie wil je dat je gasten zijn en voer dit consistent door in de services.”

Welke tips kun je campingeigenaren in Nederland meegeven voor dit seizoen?

“Duitsland is de belangrijkste buitenlandse markt voor Nederlandse campings. Opvallend is dat Duitse gasten over het algemeen goed voorbereid zijn en vooraf hun ‘huiswerk’ doen waar ze heen gaan. Wellicht wat minder voor dit seizoen maar zeker voor het volgende jaar: maak een goed marketingplan voor communicatie en promotie om de Duitse gast te bereiken. De markt is redelijk gefragmenteerd; denk alleen al aan 16 bondslanden met eigen wetgeving en eigen vakantieperiodes. Plan goed en zet dit een langere tijd door. De Duitse gast is wellicht wat behoudender in zijn keuze maar is ook trouw en bereid voor kwaliteit te betalen.”

Waarom zou je je als camping bij ADAC/PiNCAMP aansluiten?

“ADAC-Camping en PiNCAMP zijn speciaal door de ADAC opgericht omdat campings en de kampeerbranche een integraal onderdeel van de organisatie is. De eerste uitgave van de ADAC Campinggids was in 1954 en inmiddels komt de 70e editie uit. Als nieuwe ontwikkeling bestaat PiNCAMP inmiddels 5 jaar. ADAC/PiNCAMP wil de markt verder ontwikkelen en vergroten en dat graag met de campingeigenaren samen doen. Kortom, naast onze kennis en ervaring zijn we een ook grote speler op de Duitse markt. Dus wil je Duitse gasten op je camping dan zijn wij een goede partij.” Cornel sluit af; “Bedankt voor het gesprek en ik wens alle campingeigenaren een goed en zonnig seizoen. En schroom niet om contact met mij op te nemen via [email protected] of 06-5246 6276 voor informatie over campinginspecties, marketing en boekbaarheid en we bespreken de wensen en mogelijkheden. Ik hoor graag van de lezers van Recreatief totaal!”

Uw nieuws op de website

Heeft u interessant nieuws of een bijzonder verhaal? Laten het ons weten via [email protected] of via deze handige upload module. Denk hierbij bijvoorbeeld aan de lancering van een nieuw product, bedrijfsovername, de opening van uw nieuwe locatie, of wat te denken van het winnen van een award.