Uit Recreatief Totaal

Wildlands Adventure Zoo Emmen en Green Care Professional Sinds jaar en dag een duurzaam en circulair partnership

Geplaatst op: 27 maart 2023

Wildlands Adventure Zoo Emmen, één van de meest duurzame dierenparken in Europa. Waar energie, water, grondstoffen en afvalstromen duurzaam en circulair ingezet worden. Waar duurzaamheid ook steeds in het teken staat van het welzijn van de medewerkers, de beste zorg voor de dieren én een topbeleving van elke bezoeker. We spraken Eline over schoonmaak en zebra’s. Als ‘Eerste Medewerker Park’ is Eline nauw betrokken bij de organisatie van de schoonmaaktaken, heeft ze een praktische kijk over het reilen en zeilen in de teams en deelt ze graag haar visie op duurzaamheid in de recreatiesector.

Van een studie binnen het domein van juridische dienstverlening naar een job in een dierenpark

Eline: “Ik ben iets meer dan 2 jaar geleden afgestudeerd en was op zoek naar een eerste baan. Ik zag de job als parkmedewerker bij Wildlands initieel als een soort tussenfase. Binnen het jaar kon ik hier doorgroeien naar ‘Eerste Medewerker Park’, heb ik een fulltime baan, een vast contract en werk ik in een topteam. Geen enkele dag is hier hetzelfde. Heel leuk vind ik het als je ’s morgens het park even helemaal voor jezelf hebt! En het blijft een unieke werkomgeving… Dus de tussenfase is nu wel voorbij.”

Wat maakt Wildlands duurzaam?

Eline: “Eerst en vooral onze zonnepanelen, dat zijn er meer dan 1.800 allemaal samen, die ervoor zorgen dat we energie besparen. Ook zijn er onze Tomra’s, de zogenaamde PET-fles prullenbakken die er wel voor zorgen dat je er een plastic flesje ingooit. Zo inspireren we de volgende generatie op een interactieve manier en we informeren onze bezoekers daarbij over het recycling proces van plastic. In samenwerking met Coca-Cola worden namelijk alle verzamelde PET-flesjes verwerkt tot nieuwe.

Een ander voorbeeld; in onze restaurants gebruiken we uitsluitend gerecycled papier voor het serveren van eten en drinken. Maar wat velen niet weten, is dat we in het park al het afvalwater en regenwater zuiveren om het opnieuw te gebruiken. Het afvalwater komt in onze eigen Waterfabriek – het zuiveringsstation – terecht voor verdere zuivering, alvorens het terug gebruikt wordt om bijvoorbeeld de toiletten door te spoelen en om de planten in het park water te geven.”

WILDLANDS Nortica IJsberenbaai water

In totaal wordt in Wildlands jaarlijks 10.000.000 m3 water gezuiverd – dat zijn ongeveer 8.000 zwembaden vol water).

“Dat water gebruiken we uiteraard ook om te poetsen. Het is nogal logisch dat als we die inspanningen doen voor waterzuivering, we dan ook reinigingsproducten gebruiken die biologisch afbreekbaar zijn, milieuvriendelijk, en niet schadelijk voor de dieren. Zo hebben we in het werelddeel Jungola de Rimbula River met beplanting en bootjes. In het water zwemmen dieren. Daar maken we bewust schoon met alleen water of met een product dat gemakkelijk afbreekbaar is en niet schadelijk is voor de dieren. Zodat als er product in het water komt, het geen grote (en voor de dieren schadelijke) schuimparty wordt.”

Wat is jouw rol in de aanpak van de poetstaken als Eerste Medewerker Park?

Eline: “Team Park telt zo’n 75 medewerkers; de afdeling attracties en de ploeg die instaat voor het onderhouden en schoonmaken van het park. Als Eerste Medewerker sturen we een team aan, zetten we opdrachten uit, maken we de planning, coördineren we opleidingen, dragen we verantwoordelijkheid en zijn we vraagbaken voor onze mensen.”

Dat lijkt me een goed gevulde agenda?

Eline: “Absoluut. Vooral in het hoogseizoen en de overige vakanties vraagt alleen al de schoonmaak van alle 120 toiletten in het park een strakke planning. In het park hebben we 3 werelddelen: Jungola, Serenga en Nortica. Elke medewerker is verantwoordelijk voor een werelddeel. Bedenk daarbij dat we 6 tot 8 rondes per dag doen en elk werelddeel 2 toiletgroepen heeft… Al onze medewerkers zijn dan ook erg fit, kun je nagaan!

In het hoogseizoen moeten we knallen en is er geen ruimte voor andere taken boven op de dagelijkse schoonmaak. Tijdens het laagseizoen, van november tot maart, komt er tijd vrij voor de grote klussen zoals bv. de nijlpaardenpool helemaal leegmaken en poetsen en het grondige onderhoud van onze gebouwen en dierenstallen.”

Hoe vertaal je duurzaamheid naar de schoonmaakmedewerkers?

Eline: “Het welzijn en de gezondheid van onze medewerkers maakt deel uit van onze duurzaamheidsaanpak. Zo worden nieuwe collega’s gekoppeld aan een ervaren schoonmaakmedewerker. Zij ontvangen een 1-1 schoonmaaktraining over de Green Care Professional producten die ze dagelijks zullen gebruiken, waar, hoe en waarom. En elk jaar herhalen we die training ook als opfrissing voor iedereen.

Onze schoonmaakmedewerkers komen alle dagen in contact met de reinigingsproducten. Gezondheidsklachten door chloor in een verstuiver of door contact met de huid willen we niet. Daarom kiezen we resoluut voor het gamma van Green Care Professional. En als deze producten dan nog eens lekker ruiken, dan is dat mooi meegenomen.”

Heb je een favoriet Green Care Professional product?

Eline: “Jazeker, met stip op nummer 1: De WC lemon. Toen ik hier kwam werken, gebruikten we alleen WC mint. Als je lang hetzelfde product gebruikt, ruik je het na een tijdje niet meer. Een andere geur zorgt voor afwisseling en de citroengeur van de WC lemon is ook heerlijk fris.”

Hoe houd je je team gemotiveerd?

Eline: “Iedereen heeft wel eens een baaldag. En ook als het regent zijn we open… Gelukkig hebben we een ontzettend hecht team. Alle collega’s dragen elkaar. Je hebt wat over voor elkaar en je krijgt er zo veel voor terug! Dat draagt bij aan een aangename werksfeer. Ook sparren we onderling over wat we nog meer kunnen doen rond duurzaamheid. Zo is onze werkkledij duurzaam geproduceerd en onze oude werkkleding is verwerkt tot picknickbank, handig om samen buiten te lunchen. Door die initiatieven ben je ook gemotiveerd om duurzaamheid ook door te trekken in eigen leven. Zo ben ik veel bewuster geworden over afval sorteren en komt plastic bij mij niet bij restafval. En die fles reinigingsmiddel met chloor blijft wat mij betreft in de supermarkt staan.

We organiseren ook elk jaar de ‘Dream Night’. Die avond nodigen we kinderen die ziek zijn of het zwaar hebben uit om met hun hele gezin naar Wildlands te komen. Alle attracties zijn open, er is een DJ en op het einde van de avond vormen we met alle collega’s een erehaag, klappen we voor de kinderen en zwaaien we hen uit. Iedereen doet mee en elke collega werkt die avond op vrijwillige basis. De dankbaarheid die we voor dit gebaar in de plaats krijgen, is onbeschrijfelijk.”

Wat is jouw ultieme tip voor duurzame schoonmaak in de recreatiesector?

Eline: “Schoonmaken zal altijd blijven gebeuren. Bij Wildlands zorgen we ervoor dat de collega’s binnen hun job toch afwisseling kunnen ervaren door bijvoorbeeld niet standaard ingedeeld te worden op 1 werelddeel als werkplek. Toegegeven, niet iedereen werkt in een dierenpark met werelddelen, maar toch. Afwisseling in de teamplanning en in de geurtjes van producten zijn kleine dingen die echt een verschil kunnen maken. En als de keuze voor duurzame producten zoals die van het Green Care Professional gamma beter is voor het milieu, waarom zou je het niet doen? Je draagt zorg voor de aarde en je waakt even goed over het welzijn en de gezondheid van de medewerkers. Ook dat maakt deel uit van een duurzaam verhaal. Dus mijn boodschap is: kijk wat je kan doen en wees lief voor de aarde. We stoten met zijn allen zo veel rommel uit. Dus kijk wat je zelf kan doen, ook al is het maar iets kleins.”

Uw nieuws op de website

Heeft u interessant nieuws of een bijzonder verhaal? Laten het ons weten via [email protected] of via deze handige upload module. Denk hierbij bijvoorbeeld aan de lancering van een nieuw product, bedrijfsovername, de opening van uw nieuwe locatie, of wat te denken van het winnen van een award.