DagrecreatieUit Recreatief Totaal

“Ons doel is de maatschappij ontstressen”

Geplaatst op: 11 mei 2023 Geschreven door Linda Fijma

Het 100% familiebedrijf Thermen Resorts werd geboren in 2006 bij het openen van het eerste resort Thermen Bussloo. Kort daarna volgde een overname van Thermen Soesterberg, later ook die van Thermen Bad Nieuweschans – het oudste kuuroord van Nederland – en de opening van een geheel nieuw resort Thermen Berendonck. Met vier succesvolle wellness resorts is het familiebedrijf zich ook bewust van de ecologische voetafdruk die zij achterlaten. Hoe zorgen zij ervoor dat ze met al deze faciliteiten toch duurzaam kunnen ondernemen?

In gesprek met Fabian Dolman, Algemeen directeur Thermen Resorts en tweede generatie van de familie, komen we erachter dat maatschappelijk verantwoord ondernemen in hun bloed zit. Het familiebedrijf heeft dan ook ambitieuze duurzaamheidsdoelstellingen. In 2025 willen zij met alle vier hun resorts ‘all electric’ zijn, wat wil zeggen; volledig gasloos en met 100% duurzame energie. Met hun nieuwste initiatieven komt Thermen Resorts aardig in de buurt.

Duurzaamheidsinitiatieven

“Gericht op een ecologische voetafdruk die we zo klein mogelijk willen houden, nemen we onze verantwoordelijkheid en maken we grote stappen richting een duurzame wereld. Een opsomming van onze initiatieven zijn het gebruik van energiebuffers, wamte- koude- opslag, biovergisters, zonnepanelen, maar ook onze eigen biologische kruiden- en moestuinen en de samenwerking met lokale boeren en ondernemers met speciale streekproducten zoals die van onze eigen, General manager Thermen Bussloo, Jeroen van der Veen. Maar ook meer op de mens gericht, bieden we mensen die een afstand hebben tot de arbeidsmarkt de mogelijkheid opgeleid te worden tot masseur. Inmiddels hebben wij 5 van de 8 opgeleiden dan ook daadwerkelijk als masseur binnen onze organisatie mogen verwelkomen. Onze familiedroom is dan ook een stressvrij leven voor iedereen”, legt Fabian uit.

In 2021 heeft het management van Thermen Resorts besloten binnen 5 jaar volledig van het gas af te willen bij alle resorts. Vanwege alle gas- en energie perikelen hebben ze dit omgezet naar een 2-jaarplan. “Een nieuw plan wat we in april 2022 hebben besloten en nu een jaar later zal ons tweede resort, Thermen Soesterberg, geheel van het gas gehaald worden. Thermen Berendonck is al ‘all electric’. Het volgende resort dat aan de beurt is, is Thermen Bad Nieuweschans, dit is een heel ander verhaal omdat dit resort al 30 jaar oud is en het dus niet gaat om alleen een paar kleine aanpassingen. Bij dit project moeten we goed nadenken over toekomstplannen, zodat alles meteen goed wordt aangepast en ingedeeld”, geeft Fabian aan.

Trends

Naast duurzaam ondernemen, ziet Fabian ook nog andere trends in de branche opkomen. “De gast anno nu is veeleisender. Er wordt steeds meer geïnvesteerd in kwaliteit binnen de recreatiesector en de gast verwacht dat nu ook. Mede door Corona en de prijzen die zijn gestegen, merk je dat als gasten dan een dagje of een paar dagen uitgaan, ze ook waar voor hun geld willen en een echte beleving willen meemaken. Ons Saunatheater is daar een voorbeeld van, wij hebben deze theaters nu op drie locaties en waren hiermee de eerste van Europa. Binnen deze theaters worden wellness gasten op een hoger niveau ontstrest met speciale opgietingen, inclusief een echte beleving. Wij geloven dat dit een nieuwe vorm van ontspanning is, waarbij alles samen komt. In 15 minuten word je intens meegenomen in een verhaal vol geuren, kleuren en geluid. Met trots kan ik dan ook vertellen dat wij twee jaar geleden zelfs Wereldkampioen zijn geworden met onze duo opgieting show.” En vorig jaar is ook Laura Lenders van Thermen Bussloo bij de single Wereldkampioen geworden.

Uitdagingen

Een bedrijf met mooie ambities, daar horen ook uitdagingen bij. “Wij zien zeker nog uitdagingen bij de ambities die wij hebben, en dan misschien nog niet eens bij onszelf, maar wel onze collega-ondernemers. Denk bijvoorbeeld aan de infrastructuur qua energielevering. In Bussloo hebben wij alle installatie verzwaard en ligt de hardware er al zodat er voldoende capaciteit geleverd kan worden, maar ik voorzie dat energiebedrijven dit niet bij iedereen zo kunnen inregelen en er dus onvoldoende capaciteit zal ontstaan. Zulke dingen houden de verduurzaming van ons land dan tegen.”

Toekomstplannen

Als afsluiter zijn we erg benieuwd naar toekomstplannen van Thermen Resorts. Wat staat er, los van de bovengenoemde initiatieven, als eerst op de plank? Fabian sluit af met een ‘sneak peak’ naar een paar mooie ontwikkelingen; “Twee projecten springen bij ons bijna van de plank. Dat is de renovatie bij Thermen Bad Nieuweschans en de bouw van ons Thermen Berendonck Hotel. Bij deze laatste willen we een 5-sterren hotel realiseren met 103 kamers en twee restaurants. Ook bij dit hotel willen we zo duurzaam mogelijk ondernemen, en uiteindelijk zelfs energie positief zijn waarbij we meer terug leveren dan gebruiken, dit zal dan energie zijn die we weer in onze resorts kunnen gebruiken.

Bij de renovatie van Thermen Bad Nieuweschans zullen we het hotel en het badplein volledig renoveren. In 2021 hebben we een compleet nieuw saunaplein gebouwd wat inmiddels erg gewaardeerd wordt door onze gasten. Nu is het Badplein aan de beurt, dit resort bestaat namelijk uit twee delen, een thermaal bad welke in badkleding bezocht kan worden en een groot sauna gedeelte welke zonder badkleding bezocht kan worden. Bij het thermaal gedeelte worden er op dit moment nog te weinig verschillende wellness faciliteiten geboden aan de gast, hier willen we verandering in brengen door het toevoegen van mineraalbaden, stoombaden en vochtige sauna’s. Ook de gast die graag in badkleding bij ons wil ontspannen wordt op deze manier dan nog beter in zijn behoefte voorzien.”

Meer over Thermen Resorts is te vinden op thermenresorts.nl.

Uw nieuws op de website

Heeft u interessant nieuws of een bijzonder verhaal? Laten het ons weten via [email protected] of via deze handige upload module. Denk hierbij bijvoorbeeld aan de lancering van een nieuw product, bedrijfsovername, de opening van uw nieuwe locatie, of wat te denken van het winnen van een award.