Bedrijfsnieuws

Motoriekparcours Aldenhofpark Hoensbroek

Geplaatst op: 27 maart 2017

In opdracht van Gemeente Heerlen heeft Buitenom, ontwerp openbare ruimte in samenwerking met Bureau B+B stedenbouw en landschapsarchitectuur een inrichtingsplan gemaakt voor het Aldenhofpark te Hoensbroek. Onderdeel van het park is het motoriekparcours genaamd ‘Bijenzwerm’, dat bestaat uit twaalf speeltoestellen. Dit parcours is ontworpen door Buitenom en uitontwikkeld met Spereco Holland BV.

Daar waar voorheen een LTS-school stond ligt nu een zes hectare groot park omringd door woonwijken met ontmoetingsplekken voor jong en oud en waar spelen en leren een belangrijke rol vervult. Aan het park grenst een Brede Maatschappelijke Voorziening (BMV), een samenbundeling van accommodaties en scholen.

Ontwerp en realisatie
Voorafgaand aan de realisatie van het park is de ‘tussentijd’ (de periode tussen sloop en nieuwbouw) gebruikt als proeftuin voor experimentele initiatieven. Omwonenden werden opgeroepen een stuk grond in te richten. Geslaagde projecten hebben een tweede leven gekregen in het definitieve ontwerp van het park. Het bijenhotel is daar een voorbeeld van. Aansluitend bij het bijenhotel is het motoriekparcours ‘Bijenzwerm’ ontworpen, het is geïnspireerd op de bij en zijn biotoop en opgebouwd uit oude banden. Met deze ontwerpen is Buitenom naar Spereco gegaan. Zij hebben het ontwerp omgezet naar technisch te realiseren, robuuste en veilige speeltoestellen. Hierbij heeft Spereco de gehele techniek achter de objecten verder uitgewerkt waardoor de speeluitdaging optimaal is gebleven.

Duurzaamheid
In het park zijn zoveel mogelijk hergebruikte materialen toegepast. Zo is ook de gehele bijenzwerm ontworpen met hergebruikte auto-, vrachtwagen- en tractorbanden. Aangezien één van de belangrijke waardes van Spereco duurzaamheid is en zij veel custommade speeltoestellen maakt, sloot dit ontwerp perfect aan. Naast gebruikte banden zijn de toestellen gemaakt van gecoat staal en daar waar wenselijk zwart touw. De onderdelen bestaan uit warme brons-gele, antraciet, witte en zwarte kleuren passend bij het thema ‘bijen’, de omgeving, en de zandige ondergrond.

‘Bij-zonder’ geheel
Het motoriekparcours is geschikt voor kinderen tussen de vier en zestien jaar. De toestellen die er staan bestaan uit een combinatie van draaitoestellen, trampolines, klim- en klauterobjecten, kruipbuizen, ren/loopbanden, balanceertoestellen en een wip voor meerdere personen. Op diverse objecten zit een wit bijtje verstopt. Het informele sportveld in het midden maakt het totale speelaanbod in en rond het park compleet. Het is een uitdagende speelplek geworden in een duidelijk thema en levert tot nu toe dan ook alleen maar positieve reacties op.

Uw nieuws op de website

Heeft u interessant nieuws of een bijzonder verhaal? Laten het ons weten via [email protected] of via deze handige upload module. Denk hierbij bijvoorbeeld aan de lancering van een nieuw product, bedrijfsovername, de opening van uw nieuwe locatie, of wat te denken van het winnen van een award.