Er komen steeds meer campings in Nederland die zich profileren als duurzame campings. Was je voorheen misschien bang daarmee uitsluitend ‘geitenwollensokkkenpubliek’te trekken, anno 2021 hoef je daar niet meer bang voor te zijn. Het is eerder een must om als bedrijf jouw groene kant te laten zien. Jong en oud, afkomstig uit de Randstad en daarbuiten voelt zich aangetrokken tot verblijfsaccommodaties die zich profileren als maatschappelijk verantwoorde ondernemingen die duurzaamheid hoog in het vaandel hebben staan.
We zijn met z’n allen steeds milieubewuster bezig. Windmolens, zonnepanelen en elektrische auto’s. Dat we zuinig moeten zijn op onze planeet is ons inmiddels wel duidelijk. En bij kampeerders is dat gevoel misschien nog wel sterker aanwezig. Want juist op de camping staat genieten en kunnen blijven genieten van de natuur centraal.
Maar doen campings zelf ook mee met het verduurzamen? Laat ik maar direct met de deur in huis vallen: heel veel campings zijn op een of andere manier duurzaam bezig. Van een slimme sensor voor het licht in het sanitairgebouw tot waterbesparende kranen. En van het scheiden van afval tot het gebruik van ecologische schoonmaakmiddelen. Er zijn veel relatief simpele manieren om al een steentje bij te dragen en campings doen dat dan ook massaal. Op Ameland vind je mooie voorbeelden van duurzame accommodatie. Ameland is het eerste energieneutrale waddeneiland van ons land. Zo zijn op Vakantiepark Klein Vaarwater op de toiletgebouwen zonnepanelen en heatpipes geïnstalleerd, is de verlichting vervangen door LED-verlichting en zijn c.v.-ketels vervangen door een warmtepomp. Op deze manier gaan de voorzieningen “van het gas af”, een weg die nog veel meer vakantieparken de komende jaren zullen moeten gaan afleggen.
GreenKey Campings
Voor consumenten is de makkelijkste manier om te checken of een camping een beetje duurzaam is, door te kijken of het een GreenKey certificering heeft. Een certificaat – waarover we al eerder schreven – dat wordt uitgereikt aan bedrijven die aan strenge normen op het gebied van afval, duurzaam inkopen, communicatie, maatschappelijke betrokkenheid, water etc. doen. Op de site van Green Key vind je een overzicht met locaties en (mini)campings die het certificaat al behaald hebben. Groene, bewuste campings waar je heerlijk je tentje op kunt zetten en kunt ontspannen. Duurzaam genieten in eigen land.
Een prachtig voorbeeld is Camping Buitenland. Gewoon in Drenthe. Vijf ondernemende vrienden, waaronder programmamaakster en presentatrice Floortje Dessing toverden in 2017 een overwoekerd stukje Drenthe om tot een gouden Greenkey camping waar je nooit meer weg wilt. Op 9 hectare grond, verscholen tussen het bos en een natuurlijk zwemmeertje vind je Camping Buitenland, met Instagramwaardige accommodaties én kampeerplekken. De kleurrijke en eigenzinnige camping is fijn voor families óf einzelgängers die van de natuur willen genieten. ‘s Avonds leren de gasten elkaar beter kennen bij de biologische BuitenBar en genieten van een relaxte sfeer en muziek.
Wil je je als bedrijf groen en duurzaam presenteren en door bewuste consumenten gevonden worden, oriënteer je dan zeker eens op aansluiting bij het GreenKey-label. Het ACSI-campingplatform eurocampings. eu biedt op haar site zelfs het filter ‘ecocampings’ aan. Hiermee wordt de consument direct naar GreenKey-campings geleid.
Voorbeelden uit het buitenland
Campo Felice Village in Zwitserland heeft op de menukaart van haar restaurant uitsluitend gerechten staan met producten uit de regio. En dat doen ze niet alleen omdat de producten zo lekker zijn (dat zijn ze natuurlijk wel), maar juist óók vanwege de duurzaamheid. Het gebruik van deze regionale producten scheelt namelijk een heleboel kilometers in de auto of vrachtwagen om de camping te bevoorraden. Camping Cisano/San Vito aan het Gardameer heeft begrepen dat water – zeker in het zuiden van Europa – soms een schaars goed is. Dus als het dan een keer regent, moet je er ook zuinig op zijn. Het regenwater wordt hier opgeslagen en onder andere gebruikt voor het bewateren van de planten. Uiteraard is ook op de toiletten een waterbesparend spoelsysteem gemonteerd.
Natuurlijk is er altijd een baas boven baas: Jesolo International Club Camping. Op de ACSI-blog ‘zo vind je de weg naar een duurzame camping’ lezen we: ‘Deze camping in de buurt van Venetië is compleet verbouwd en CO2-neutraal ingericht. De camping maakt gebruik van groene energie, ledlampen en efficiënte warmtepompen. Alle accommodaties zijn goed geïsoleerd en voor het vervoer op en rondom het park zijn er elektrische auto’s aangeschaft. Op de daken van de supermarkten, kantoren en sanitair gebouwen liggen zonnepanelen en zelfs de boottripjes naar Venetië gaan per elektrische boot. Natuurlijk is er nog wel wat onvermijdelijke uitstoot, maar in plaats van 450.000 kilo CO2-uitstoot in 2008, stoot de camping jaarlijks nu nog maar 55.000 kilo CO2 uit. Deze uitstoot wordt trouwens weer ruimschoots gecompenseerd door de energie die de camping zelf opwekt en weer terug levert.’
Je kunt als campingeigenaar dus heel veel doen aan duurzaamheid, maar uiteindelijk is de kampeerder zélf de grootste vervuiler. Komt die op jouw terrein met een verouderde zwaar vervuilende dieselcamper, met dakkoffer en fietsen achterop, dan kun je als bedrijf verduurzamen wat je wilt, maar de z footprint is al gezet. Of zou je bereid zijn deze gasten voortaan misschien toch te weren?
Wist u dat :
– De reis het minst duurzame onderdeel is van een vakantie; de reis naar de vakantiebestemming veroorzaakt voor kampeerders vaak al zo’n 60 tot 80 procent van de totale CO2-uitstoot van de vakantie
– Het rijden met een dakkoffer of fietsen op het dak voor meer CO2-uitstoot zorgt; een dakkoffer zorgt bijvoorbeeld voor gemiddeld 15% meer brandstof gebruik, één of meer fietsen op het dak kunnen zelfs voor 20 tot 30% meer brandstofverbruik zorgen; fietsen acht op de auto zorgen voor 18% meer brandstofverbruik. Fietsverhuur op je accommodatie is dan ook een milieuvriendelijk alternatief
– Een auto met caravan tot 60% meer brandstof verbruikt dan zonder; een verblijf in een stacaravan of glampingaccommodatie is daarom qua CO2 voetprint dan ook een duurzamere vorm van vakantie vieren.
Vergelijkbaar nieuws
Center Parcs Park Eifel opent haar deuren na maandenlange verbouwing
Maatschappelijk Verantwoord Ondernemen: WATERSPORT
Duurzaam ondernemen doe je voor jezelf, je omgeving en voor je klant
Natuurkampeerterreinen onverminderd populair
Wildlands Adventure Zoo Emmen en Green Care Professional Sinds jaar en dag een duurzaam en circulair partnership
Bekijk hier de meest recente editie
Warning: Undefined array key 1 in /var/www/vhosts/recreatieftotaal.nl/httpdocs/wp-includes/media.php on line 71
Uw nieuws op de website
Heeft u interessant nieuws of een bijzonder verhaal? Laat het ons weten via [email protected] of via deze handige upload module. Denk hierbij bijvoorbeeld aan de lancering van een nieuw product, bedrijfsovername, de opening van uw nieuwe locatie, of wat te denken van het winnen van een award.