Uit Recreatief Totaal

Groen investeren in toerisme

Geplaatst op: 6 augustus 2021

Bij de meeste recreatieondernemers anno 2021 maakt duurzaamheid standaard onderdeel uit van de bedrijfsvoering. Verblijfsaccommodaties investeren in oplaadpunten voor elektrische auto’s en fietsen. Musea hebben hun hun TL’s en gloeilampen vervangen door energiezuinige Ledverlichting, festival recyclen het afval en restaurants denken na over het aandeel vegetarische producten in hun assortiment en of een bamboe wegwerp-bord nu juist duurzaam is of niet.

Om op dat laatste maar gelijk antwoord te geven, misschien is de productie van een bamboe wegwerpbordje minder milieubelastend dan de productie van een plastic wegwerpbordje en daardoor op dat vlak duurzaam. Maar vergelijk je met een keramieken bord en neem je naast de productie ook langdurig gebruik mee, zal zo’n bamboe wegwerpbordje helemaal niet zo duurzaam zijn. Het is dus maar net wat je met elkaar vergelijkt.

Milieubarometer

Meten is weten. Wil je duurzaam investeren dan kun je beginnen met je aan te sluiten bij de Milieubarometer. Met deze online-monitor bereken je als bedrijf jouw CO2-footprint en zie je waar de meeste milieuwinst én kostenbesparing te behalen valt. Ook zie je hoe je ten opzichte van het branchegemiddelde presteert. Tientallen gemeenten en brancheorganisaties bieden een gratis startabonnement op de Milieubarometer aan. Van reisorganisatie TUI tot Diergaarde Blijdorp en van Het Kröller Müller Museum tot Condomerie Het Gulden Vlies maken gebruik van de milieubarometer. Meer info op www.milieubarometer.nl.

Onderstaande tabel is een voorbeeld van managementinformatie die een hotelier via de Milieubarometer verkrijgt:

Uit dit overzicht blijkt bijvoorbeeld dat per vloeroppervlak een onzuinig hotel drie keer zo veel energie gebruikt als een zuinig hotel. Per gastnacht verbruikt het onzuinige hotel wel zes keer zo veel energie. Voor het waterverbruik is het verschil nog groter: wel een factor tien. Hierdoor weet je direct waarin het loont om te investeren!

Green Key

Speciaal voor accommodaties in de recreatie- en vrijetijdsbranche is de Green Key ontwikkeld, een internationaal duurzaamheidskeurmerk. Bedrijven met een Green Key keurmerk doen er alles aan om het milieu te sparen, zonder dat hun gasten inleveren op comfort en kwaliteit. Zij gaan daarbij een stap verder dan de normale weten regelgeving vereist. Zo zal een Green Key accommodatie altijd zuinig omgaan met energie en water. Denk hierbij aan het gebruik van zonnepanelen, spaarlampen, lichtsensoren en timers voor airconditioning en verwarming. Er wordt niet meer gewassen dan nodig is en er worden bijvoorbeeld milieuvriendelijke schoonmaakmiddelen gebruikt. Het restaurant maakt gebruik van streekproducten of zelf geteelde groenten uit de moestuin. Etc. etc. Dit alles draagt bij aan het imago van het bedrijf, het comfortgevoel van de gast en last-but-not-least natuurlijk de status van natuur en milieu. Een investering in het behalen van een Green-Key-certificaat loont. De meeste camping- en bungalowpark ketens hebben geïnvesteerd in deze certificering voor de Green Key. Voor sommigen heeft dit geleid tot de bronzen variant, anderen hebben de zilveren versie al behaald en een selecte groep mag de gouden Green Key voeren.

Samengevat

Groen/duurzaam investeren begint met meten. Tools als de milieubarometer en de Green Key zijn hiervoor uitermate geschikt in de vrijetijdsbranche. Een investering hierin betaalt zich dubbel-en-dwars uit. Maar let op, een duurzame investering is geen momentopname. De opgave is niet om binnen de kortste keren de eindbestemming te bereiken. Zoals iedere ondernemer weet, de lat kan namelijk altijd hoger. Belangrijker is het bewustzijn en de transitie in denken en handelen. Deze verloopt langs de weg van de geleidelijkheid. Het consequent volgen van het uitgestippelde pad. Stap voor stap. Daar vaart het bedrijf én het milieu wel bij.


Wat is duurzaam?

Duurzaam is ‘hip’. Je hoort het begrip tegenwoordig overal. Duurzame huizen, duurzame kleding, duurzame festivals en ga zo maar door. Maar wat betekent het eigenlijk wanneer iets duurzaam genoemd wordt? Dikke kans dat als je de oma’s vraagt naar wat duurzaam is, ze wijzen naar hun oerdegelijke eikenhouten meubels die al decennialang meegaan. Eerlijk is eerlijk. Zij hebben gelijk. Duurzaam betekent van origine dat iets lang meegaat en dat het weinig aan slijtage of bederf onderhevig is. Toch ligt de focus bij Maatschappelijk Verantwoord Ondernemen meer op een ander aspect van duurzaamheid. We hebben het dan over of iets meer of minder belastend is voor het milieu. Dit wordt ook bedoeld met ‘groen’ of CO2-neutraal investeren. Beleggen in materiële vaste activa die onder aan de streep tot minder milieubelasting leiden. Hierbij spelen productie, gebruik en eventuele uiteindelijke ontmanteling een rol. Wordt iets gepresenteerd als een duurzame investering of groene belegging, vraag dan door. Ga na wat er precies geclaimd wordt en beoordeel zelf waar jij veel waarde aan hecht. Als iets duurzaam is in de zin dat het lang meegaat, is het vaak automatisch ook minder belastend voor het milieu. Het hoeft minder snel vervangen te worden door een nieuw exemplaar en kost dus uiteindelijk minder (schaarse) grondstoffen, dan objecten die ieder jaar vervangen worden. Maar let op, er zijn er ook dingen die lang meegaan en intussen juist heel belastend zijn voor het milieu zoals bijvoorbeeld een slijtvaste verf op basis van vluchtige stoffen…

Uw nieuws op de website

Heeft u interessant nieuws of een bijzonder verhaal? Laten het ons weten via [email protected] of via deze handige upload module. Denk hierbij bijvoorbeeld aan de lancering van een nieuw product, bedrijfsovername, de opening van uw nieuwe locatie, of wat te denken van het winnen van een award.