Uit Recreatief Totaal

App’s in toerisme hebben de potentie van groeibriljanten

Geplaatst op: 26 november 2019 Geschreven door Frits van Wolveren

Ze zijn de finishing touch of de kers op de taart van de klantbeleving.

Smartphones worden door het toenemend aantal app’s steeds vaker ingezet in leisure en toerisme. Bij bijna alle contactmomenten in de klantenreis, van de boeking, het in- en uitchecken tot inspirerende informatiebron tijdens het verblijf. In de markt komen uiteenlopende toepassingen en trends tot ontwikkeling. Zo zijn storytelling en gamification populair. Cruciaal is nog altijd een gebruiksvriendelijke website waar de app probleemloos kan worden gedownload.

Kenmerkend voor de meeste app’s is dat zij gratis zijn te downloaden en er gekozen kan worden tussen Apple of Android. Daarmee bestaat er nauwelijks nog een drempel om een app te downloaden. Bovendien biedt het gebruikers extra’s en gemak. Vakantieparken als Landal en Centerparcs als belevenis – en avonturenparken Walibi, Efteling, Movie Park Germany en Disneyland Parijs stimuleren gasten de app voor de smartphone te downloaden. Gemak en voordeel gelden ook voor de zakelijke gast/klant. Denk aan de recent geïntroduceerde Fastpass door de NH Hotel Group die via de NH-app kan worden geactiveerd. Zelf in- en uitchecken zonder in de wachtrij bij een balie te staan wordt bijzonder gewaardeerd.

Vakantieparken

Onderstaande app’s zijn willekeurige voorbeelden van vakantieparken die hun gasten actief benaderen, via de website om de desbetreffende app te downloaden. Landal Greenparks heeft een speciale app van de mascotte Bollo de Beer. Onlangs verschenen er updates. Het gaat om activiteiten voor kinderen in de natuur en spelletjes. Voor de app ontving Landal de Media Ukkie Award. CenterParcs kent de ‘Planet Center Parcs app’ waarmee gasten hun verblijf kunnen personaliseren. Ze kunnen het park ontdekken, nagaan welke activiteiten georganiseerd worden, vinden een plattegrond, de openingstijden van faciliteiten, etc. De app van Droomparken biedt gasten naast informatie over de parkfaciliteiten ook info over de omgeving, uitstapjes en bezienswaardigheden. De app bezit verder de items ‘agenda’ en ‘nieuws’.

Attractieparken

De Walibi-app geeft bezoekers vooraf, tijdens en na het parkbezoek allerlei voordeeltjes. Vooraf zijn er meerdere exclusieve deals af te sluiten. Verder kunnen de wachttijden bij attracties worden gecheckt en kiest de app, rekening houdend met de wachttijden, op de parkplattegrond de beste route. De Efteling-app is interactief en geeft informatie over wachttijden bij attracties, openingstijden van restaurants en showtijden. Verder is een GPS-functie ingebouwd zodat direct gezien kan worden waar men zich in het park bevindt. De Wildlands Adventure App (dierenpark Emmen) is een handige gids voor bezoekers en geeft aantrekkelijke achtergrondinformatie over dieren, hun leefgebied en leefwijze.

Extra service gasten

Recent ontwikkelde glamping-camping Strand49 een gratis fietsroute-app. Eigenaar Sven Bruin: “Sinds half augustus vinden onze gasten in hun vakantieverblijf een QR-code waarmee ze op hun mobiele telefoon een app kunnen downloaden. Via dit programma krijgen ze fietsroutes en wandelroutes op hun scherm en kunnen ze naar keuze daarmee navigeren”. 

De app biedt de gast negen fietsroutes door de Kop van Noord-Holland aan. Alle routes starten vanaf Camping Strand49. Ze gaan langs tweeëntwintig bezienswaardigheden in en om de Zijperpolder. Bij het naderen van een bezienswaardigheid krijgt de fietser een melding van zijn app op zijn smartphone en achtergrondinformatie over de bezienswaardigheid.

De Camping Strand49-app is ontwikkeld is samenwerking met De Vries Kartografie uit de Wijk en Markinno uit Bennekom. De Vries werkt al jaren voor vakantieparken en hotelketens. Hij levert hun specifieke wandel-en fietskaarten. Die activiteit heeft hij uitgebreid met het aanbod van gerichte app’s. Geert-Frank de Vries:” De opdrachtgever Sven Bruin was op zoek naar gebiedsbeleving voor de gasten van zijn camping. De ontwikkelde applicatie voor de smartphone is net nieuw. Op een papieren kaart met QR-code kan de app worden gedownload”. Corné Eshuis (Markinno): “We hebben in nauw overleg met De Vries Kartografie hun kaarten gedigitaliseerd en de app voor de fiets ontwikkeld. De fietser kan door het programma navigeren en krijgt seintjes om van zijn fiets af te stappen bij een bezienswaardigheid”.

Professioneel ontwikkelaar van wandel-, fiets- en vaarroutes  in één allesomvattende app is Abellife of Routabel. Het leisurebedrijf heeft recent een nieuwe versie op de markt gebracht onder de naam Routabel. Het is een gratis app die met extra’s verrijkt kan worden door het toevoegen van credits. De routes zijn in sommige gevallen ook voorzien van bebordingen en bewegwijzering. Het gaat om circa 700 routes. De app is interactief en voorzien van GPS.

Totaalconcept Archeo Route-app

Onderscheidend is de Archeo Route Limburg-app. Het gaat om een totaalconcept van website, app en route. De route is ontwikkeld door Limburg Marketing en bevat nu 24 archeologisch interessante locaties, doelstelling is om in 2020 circa 50 locaties ingebracht te hebben. “Bijzonder is dat er een unieke combinatie is gevonden van informatieverstrekking en gamification”, aldus projectleider digitale marketing en webdevelopment Joep Steinhage. “Via een landmark in de vorm van een speer of tegel wordt aandacht gevraagd voor de plek van de beleving. Je wordt op de locatie digitaal welkom geheten door de virtuele archeoloog van Archeo Limburg. Die wijst de weg naar het verhaal. Tegelijkertijd opent zich de bodem en kun je zien hoe men in die tijd leefde. Je duikt met je smartphone als het ware in de bodem en ontdekt in 3D allerlei woonvormen uit het verleden. Via het spel ArcheoGo kunnen kinderen ‘oude voorwerpen’ verzamelen van de locaties waar ze geweest zijn.

Groei locaties

Twee jaar geleden is Limburg Marketing gestart met het project om de archeologie beter zichtbaar te maken, samen met 6 Limburgse gemeenten en steun van de Provincie Limburg is begonnen met een pilotproject. “Er bleek interesse van meerdere gemeenten om in te haken op de Archeo Route Limburg App. De verwachting dat er eind 2019 vierendertig locaties live zijn.”, vertelt Joep Steinhage. Wanneer geïnteresseerde bezoekers op de website Archeo Route Limburg komen, kunnen ze hier de app downloaden. Hier vinden ze ook een overzichtskaart. Sommige gemeenten hebben meer archeologische locaties binnen hun grenzen, zoals Roermond en Weert. Joep Steinhage: ”Met extra wandel-of fietsroutes worden die onder de aandacht gebracht. In Roermond zijn we wat verder gegaan door met de wandelroute in het centrum bezoekers zeven Archeo Route locaties aan te bieden met extra informatie over erfgoed en andere wetenswaardigheden. De route is een complete gids van de vestingstad Roermond.”  

Games verrijken app

Joep Steinhage verwacht dat ook gemeenten als Heerlen en Maastricht mee gaan doen. “Zij hebben archeologisch gezien veel potentie”. Computergames op de smartphone kampen nog altijd met vooroordelen van opvoeders, met name ouders. Ze zouden voor kinderen verslavend werken of ze leren er niets van. Inmiddels moet dat beeld drastisch bijgesteld worden. Het voorbeeld van de game ArcheoGo laat zien dat jongeren spelenderwijs begrip krijgen van de archeologie. Joep Steinhage ziet door de gamification van de app mogelijkheden voor in het onderwijs. Games helpen onderwerpen beter over te brengen, doordat via games informatie drempelverlagend in een toegankelijke en herkenbare context gebracht wordt.  Ze zijn bijvoorbeeld een creatief hulpmiddel om informatie over te brengen over kennis van het planten- en dierenleven, omgang met de natuur, de opwarming van de aarde, etc.  Marketeers van attractie-en vakantieparken weten dat als geen ander. Hebben de kinderen het naar de zin dan creëer je van de ouders fans, ambassadeurs die een positieve beleving graag doorvertellen.

Een app (afkorting van application) is een computerprogramma voor de smartphone. Momenteel lijkt het erop dat er een stortvloed aan app’s geproduceerd worden, met name in het toerisme, de reiswereld of vrijetijdsbranche. Het vergroot de aanwezigheid bij de klant of gast en wordt gezien als een vast onderdeel in de bedrijfsvoering. Feitelijk is de app een belangrijke schakel tussen de gast en de organisatie. App’s zijn de finishing touch of de kers op de taart van de klantbeleving.

Succesfactoren

  • Ontwikkeling app overlaten aan professionals
  • Zorg voor projectteam en integratie van onlinemogelijkheden
  • Stem online en offline (print) op elkaar af (QR-Code)
  • Vindbare en klantvriendelijk website essentieel
  • Realiseer periodiek updates 
  • Verrijk de app met games

Uw nieuws op de website

Heeft u interessant nieuws of een bijzonder verhaal? Laten het ons weten via [email protected] of via deze handige upload module. Denk hierbij bijvoorbeeld aan de lancering van een nieuw product, bedrijfsovername, de opening van uw nieuwe locatie, of wat te denken van het winnen van een award.