Uit Recreatief Totaal

Uit nood geboren maar nu het grootste zandsculpturenevenement van Nederland

Geplaatst op: 5 juni 2022

Voor het 4e jaar op rij heeft het Veluws Zandsculpturenfestijn in Garderen de zilveren ANWB award voor het leukste uitje van Gelderland gewonnen. En dat is niet voor niets als we de reviews mogen geloven.

Bezoekers zijn lovend over het evenement en komen graag terug. We spraken bedenker en eigenaar Adri van Ee over het ontstaan van het zandsculpturenfestijn en de succesvolle weg die hij heeft afgelegd, van een evenement met een lokaal karakter naar een attractie met landelijke allure. Adri vertelt: “Het begon allemaal zo’n 14 jaar geleden. De lifestylewinkel en de beeldentuin bestonden al, maar ik zocht een manier om meer bezoekers naar onze locatie te trekken. Samen met de kunstenaars die destijds de beelden kleiden voor de beeldentuin, ontstond het idee van een expositie met beelden van zand. Dat eerste jaar bestond de tentoonstelling uit tien zandsculpturen, in de veronderstelling dat het een eenmalig evenement zou zijn. Maar ik kreeg zoveel positieve en enthousiaste reacties van bezoekers, dat ik besloot om er een jaarlijks terugkerend evenement van te maken”.

Verwachting aantal bezoekers

Het bezoekersaantal ligt inmiddels op ruim 200.000 per jaar. Wat is de verwachting voor dit jaar? Adri: “Gelukkig kan en mag alles weer na corona. En als ik hoor hoe er over gesproken wordt, verwacht ik een topseizoen. Ik merk ook dat er naast nieuwe bezoekers, veel mensen zijn die elk jaar weer terugkomen. Daar ben ik heel blij mee. Ik luister goed naar hen en vraag ook wat ze ervan vinden. Veel mensen verwachten bijvoorbeeld dat ze na een uurtje weer in de auto zitten. Maar als ze hier dan rondlopen, zijn ze verrast dat het echt een compleet dagje uit is. Er is zoveel meer te zien en te beleven. Door elk jaar een nieuw thema te kiezen en daaromheen leuke activiteiten te plannen blijft het festijn aantrekkelijk voor nieuwe én terugkerende bezoekers”.

Zandsculpturenfestijn - zandsculpturen Kloosterleven

Thema

Over het kiezen van een nieuw thema zegt Adri: “We zijn nu alweer aan het brainstormen over het thema van 2023. Daarbij vinden we het belangrijk om de bezoekers naast een leuke dag ook een leerzame boodschap mee te geven. Dit jaar hebben we gekozen voor ‘onze Vaderlandsche Geschiedenis’. De expositie begint zo’n 3.000 jaar voor Christus bij de hunebedbouwers. Ruim 100 zandbeelden later en vele indrukken rijker, eindigt de tentoonstelling bij het hedendaagse Koningshuis. Werkelijk van alles komt voorbij. Van de aanwezigheid van de Romeinen in het zuiden van ons land en de Friezen die ten noorden van de Rijn woonden tot het kasteel- en kloosterleven, het VOC verleden en onze Hollandse Meesters. Ook de pest en de slavernij ontbreken niet in dit geschiedenisverhaal dat wordt uitgebeeld in zand.”

Carvers bij het zandsculpturenfestijn

De zandsculpturen worden door internationale kunstenaars gemaakt. Deze carvers komen vanuit de hele wereld naar Garderen toe om van zand prachtige kunstbeelden te maken. Adri vertelt: “Er is een grote groep carvers bij ons aan het werk. Ze verwerken elk jaar circa 2.500 ton zand. Dit jaar zijn de carvers ook tijdens het evenement nog bezig met een aantal zandsculpturen. Op deze manier kunnen bezoekers de kunstenaars ‘live’ aan het werk zien en allerlei vragen stellen. Ik hoef ze overigens niet zelf te benaderen, ze horen van elkaar, in Garderen móet je als kunstenaar geweest zijn. Dat maakt me trots, wat dat betreft zijn we uniek in de wereld”. 

Toekomst

Over de toekomst is Adri duidelijk: ”De komende jaren blijft het evenement op de kaart staan. Ik wil graag nog verder uitbreiden. In 2024 hoop ik dat we er een overdekte hal bij hebben, waardoor we ’s zomers en ’s winters open kunnen. Carvers zijn dan het hele jaar aan het werk met het thema van het daaropvolgende jaar. Dat zorgt voor meer spreiding zowel voor de carvers als de bezoekers”.

Wat is er te zien:

T/m het eind van het jaar wordt een groot deel van de geschiedenis van Nederland bij ’t Veluws Zandsculpturenfestijn in beelden van zand weergegeven. Op het terrein zijn zowel binnen als buiten heel veel zandsculpturen te bewonderen, van groot tot klein. Er zijn verschillende scenes groots aangepakt. Het is een mix van indrukwekkende zandbeelden, echte voorwerpen, muziek, geluiden en bewegende projecties. Dit alles zorgt er voor dat de bezoeker het idee krijgt dat men onderdeel uitmaakt van de Nederlandse geschiedenis.  Het complete park is fraai aangekleed met decoratiemateriaal en prachtige muurschilderingen. Ook is er een quiz waarmee leuke prijzen te winnen zijn en is er aan het begin van de route een gratis audiotour te downloaden.

De makers van het televisieprogramma ‘De Grote Tuinverbouwing’, hebben het buitenterrein omgetoverd tot een kleurige bloemenzee zodat alle zandsculpturen nog beter tot z’n recht komen. Genieten van een heerlijke lunch of high tea kan binnen of op het terras bij Brasserie-Lunchroom de Rozentuin. In deze sfeervolle lunchroom werken onder andere mensen met een verstandelijke beperking in de bediening. Daarnaast is er een showtuin van circa 3000 m2 en een twee verdiepingen tellende woonwinkel van ruim 1300 vierkante meter met allerhande spullen voor in en om het huis. Kijk voor meer informatie  en de openingstijden op: www.zandsculpturen.nl.

Uw nieuws op de website

Heeft u interessant nieuws of een bijzonder verhaal? Laten het ons weten via [email protected] of via deze handige upload module. Denk hierbij bijvoorbeeld aan de lancering van een nieuw product, bedrijfsovername, de opening van uw nieuwe locatie, of wat te denken van het winnen van een award.