Uit Recreatief Totaal

AMAZE is intense ervaring voor alle zintuigen

Geplaatst op: 11 juni 2022

In de twee jaren van lockdowns hebben festivalcreatieven en nachtdieren niet stil gezeten. Net voor de derde lockdown startte, opende AMAZE. Een prikkelende immersive tour door zeven zalen van een Amsterdamse nachtclub. Hier ontsnap je aan de buitenwereld en word je meegezogen in dampende beats en flitsende lichten. The only way out is in…

Het is even zoeken op een regenachtige middag naar de plek waar Amaze is ondergebracht. De club in de Elementenstraat in Amsterdam West is omgetoverd tot een een uniek belevenisdoolhof dat zich vooral achter de gevels afspeelt. Aan de buitenkant ziet het er nog als een gesloten club uit. Binnen wachten kamers met de state-of-the art licht- en geluidshows. Na ontvangst in een glamourglitter bar en instructie door de theatrale ONE gaan we op reis om de oranje lifeline te volgen. Iedere zes minuten mogen kleine groepjes aan een reis beginnen. Ontsnappen van de realiteit is de emotie die festivalorganisator ID&T met deze experience bij het wegvallen van festivals en clubleven wil meegeven. De jarenlange ervaring van Sensation, Mysteryland, Thunderdome en vele andere elektronische muziekfestivals is hier onder gebracht.

AMAZE lichteffecten geluidseffecten

Laserfestijn

In de eerste kamer worden alle zintuigen aangezet. Licht, geur, geluid, mist. We stappen door een lichttunnel die op epileptische wijze aan, uit, aan flikkert. ‘Waar zijn we beland?’ vragen we ons af. Steeds duikt de stem van gids ONE weer op als we naar de volgende kamer moeten. Hier wacht een laserfestijn. Ontelbare laserlampjes vormen duizelingwekkende patronen op de muren en wanden. Je hebt geen pilletje nodig om hier even helemaal te trippen. De experience heeft ook interactieve elementen. In de volgende ruimtes staan we zelf aan de lichttafel om de effecten te matchen op de beat van de muziek. En in een spiegeldoolhof zien we foto’s van onszelf steeds terug waardoor je letterlijk even de weg kwijt bent.

Schommelen

Op adem komen kan even in een tussenruimte waar we de tweede theatrale act en gids TWO vinden. Die begeleidt ons bij interactieve schermen die bewegen als je zelf danst of zingt. Met de interactieve schommel maken we een droomvluchtachtige reis. Het schommelen voor het scherm voelt als een achtbaan waarbij je jezelf heen en weer swingt. In de betonnen ruimte waar al sinds de jaren 90 de meest experimentele housefeesten plaats vonden, klappert licht en geluid ook aan alle kanten om je heen. Gelukkig zijn er zitzakken om bij op adem te komen en het spektakel een, twee en drie keer te bekijken. Wie weet wordt er in de toekomst nog een keer echt gedanst…

Extase

Wouter Tavecchio, één van de founders van ID&T: “Immersive experiences zijn de volgende fase in de evolutie van entertainment. AMAZE is voor ons de lang gedroomde stap naar deze nieuwe manier van beleven. Mensen in extase brengen en de puurste emoties laten ervaren zit in ons DNA. Kwalitatief weten bezoekers wat ze van ons mogen verwachten; top notch en grensverleggend. Het voelt heel bijzonder om dertigjaar show-ervaring en ontwikkeling in ruim één uur entertainment te stoppen, en ik ben ervan overtuigd dat het ons creatieve team gelukt is.”

AMAZE review

AMAZE is bij gebrek aan festivals en clubleven een intense ervaring. Je stapt letterlijk in een andere wereld van het openen van de deur, tot dat deze weer achter je terugtrekt. Qua licht en geluid spektakel is er denk ik weinig anders wat dit kan overtreffen. In combinatie met de top elektronische muziek uit Nederland moet dit concept over de hele wereld ge-exporteerd kunnen worden. Ideaal voor wie zijn of haar kids een eerste ‘disco-ervaring’ te geven want AMAZE is toegankelijk vanaf 10 jaar. Het totaal bezoek duurt bij elkaar zo’n 60 minuten. Voor een kaartje leg je wel €26,95 per persoon (zonder kortingen) neer. De attractie is geopend op doordeweekse dagen vanaf 15.00 uur en in de weekenden vanaf 12.00 uur.

Trend immersive experiences

In Nederland openen steeds vaker (tijdelijke) immersive experiences. Deze nieuwe attracties dompelen je helemaal onder in licht en geluid. In Nederland zijn er verschillende immersive experiences ontwikkeld. Complete attracties vind je in Amsterdam uiteraard bij Amaze en Fabrique des Lumières opent aankomende april op het Westergasterrein. De pop-up projectie van Vincent meets Rembrandt komt ook dit voorjaar terug. In Rotterdam is er Remastered aan de voet van de Erasmusbrug en Eindhoven heeft Motion een prikkelende kamers met projecties. In bestaande attracties zoals het nieuw FloriWorld in Aalsmeer is ook een Immersive Experience te vinden.

www.amaze-amsterdam.nl

Uw nieuws op de website

Heeft u interessant nieuws of een bijzonder verhaal? Laten het ons weten via [email protected] of via deze handige upload module. Denk hierbij bijvoorbeeld aan de lancering van een nieuw product, bedrijfsovername, de opening van uw nieuwe locatie, of wat te denken van het winnen van een award.