DagrecreatieUit Recreatief Totaal

“Vaar je eigen koers”

Geplaatst op: 11 juni 2024

Passie voor Recreatie, een interview met Wesley dos Santos van iKapitein                             

Wesley dos Santos, geboren en getogen Delfshavenaar met Kaapverdische achtergrond is oprichter/eigenaar van onder andere iKapitein, Aqua Mobility en 4 Seasons Watersport. Zijn missie? De meest impactvolle waterrecreatie-onderneming van Nederland worden.

Rondvaarten met een sloep over de Maas, suppen op de Schie, waterfietsen met de Schiller-waterfiets, de Lamborghini onder de waterfietsen of je opleiden voor je Klein  Vaarbewijs, Wesley draait er zijn hand niet voor om. Hij won diverse prijzen, waaronder de FunX Media Business Award. Hij sprak met Koning Willem Alexander, Koningin Maxima en de President van Kaapverdië, maar interviewde ook baltovenaar Soufiane Touzani, alleskunner Jandino Asporaat, Picnic-oprichter Michiel Muller, ex-voetbalster Anouk Hoogendijk, artiest Winne, Jumbo-topvrouw Colette Cloosterman, Emms van hiphopformatie Broederliefde en strafrechtadvocaat Mark Teurlings om te leren ondernemen als een baas. Kenmerkend voor Wesley is zijn gedrevenheid, transparantie, de positieve energie die hij uitstraalt, gevoel voor humor en bescheidenheid.

In 2017 startte Wesley het bedrijf iKapitein, waarmee hij de RET Aardig Onderweg Award (AOA) won. Met deze prijs heeft hij ’s werelds eerste plezierboot met een ingebouwde vuilvanger ontwikkeld. iKapitein trekt jaarlijks inmiddels tienduizenden dagjesmensen. 

In 2021 is Wesley met een compagnon Aqua Mobility gestart, een groothandel gericht op het importeren en distribueren van exclusieve waterrecreatie producten waar zij het alleenrecht voor hebben in Europa, zoals de Schiller Waterbike.

Primeur: Aan het begin van dit jaar heeft Wesley samen met twee andere compagnons een sloepverhuurbedrijf in Rotterdam Zuid overgenomen en omgetoverd tot een impactvolle waterrecreatie onderneming genaamd 4 Seasons Watersport, actief vanaf de Entrepothaven.

In de zomer werken bij iKapitein zo’n vijftien mensen, verdeeld over restaurant en bootverhuur.

Wesley, jij bent een veelzijdig ondernemer, maar waar is je passie voor rondvaartsector ontstaan? 

“Zeven jaar geleden huurde ik een sloep in Alblasserdam. We ervoeren zo’n gevoel van vrijheid. De wereld zag er zo anders uit vanaf het water. Mijn vriendin en ik hadden beiden zesduizend euro gespaard om een auto te kopen, maar besloten toen hiervan een sloep te kopen. Daarna is het een beetje vanzelf gegaan. We ontwikkelden een website om verhuur mogelijk te maken. Tegelijkertijd merkten we hoe irritant het was dat het water vaak zo vervuild was. Toen bedachten we dat rondvaartboten eigenlijk over een ingebouwde vuilvanger moesten beschikken. Na het winnen van de RET Aardig Onderweg Award konden we dit plan verwezenlijken. Inmiddels hebben we acht verhuursloepen, deels elektrisch en deels traditioneel. Op de boten bieden we Augmented Reality aan van TimeTransit om extra belevingswaarde toe te voegen. En niet onbelangrijk, toen er een pandje vrijkwam aan de haven hebben we ons eigen infopunt met lunchroom met Nederlandse én Kaapverdische specialiteiten kunnen openen om onze gasten voor- en achteraf te kunnen ontvangen”.

Wat beschouw je als je grootse succes tot nu toe?

“Na het winnen van de award heb ik een Engelstalige TED-talk gegeven. Blijkbaar viel dit op, want ik werd uitgenodigd door het koningshuis bij het staatsbezoek van de president van Kaapverdië. Mijn boodschap? Wees impactvol. Het gaat er niet om om de allergrootste te zijn, maar ik wil wel de allertofste zijn. Het hebben van geld of boten is bijzaak. Bewustwording op het vlak van duurzaamheid en waterrecreatie is hetgeen wat er toe doet. Daartoe hebben we ook een programma voor basisscholen ontwikkeld.” 

“Ook hebben we met Aqua Mobility de exclusiviteit kunnen verwerven van de hypermoderne Amerikaanse Schiller-waterfiets, waar we nu de grootste voorraadhouders van zijn in West-Europa.

Welke tegenslag heb je gekend als ondernemer?

Wesley: “Toen we onze eerste verhuursloepen hadden gekocht wilden we deze stallen in één van de havens van de watersportverenigingen in de buurt. Dat bleek niet mogelijk voor een sloep die commercieel verhuurd werd. We hebben vervolgens anderhalf jaar lang telkens de sloep drie kwartier heen en drie kwartier terug moeten verplaatsen om de boten toch bij de klanten te krijgen.”

Hoe vul jij samenwerking met collega-bedrijven in? Met welke partners  of toeleveranciers in de recreatiesector werk je bijvoorbeeld samen.

Wesley: “Wij werken met veel verschillende partijen samen. Van super jachtbouwer Oceanco, tot lokale basisscholen, maar ook met verhuurders van partyschepen. Ook werken we intensief samen met Google. De manier waarop wij naar waterrecreatie kijken en waarop wij de inzichten vanuit Google Analytics en Google Ads gebruiken om klanten aan te trekken, waren voor hen ook weer interessant.”

Heb je een tip voor collega-ondernemers?

Wesley: “Probeer te kijken hoe je vanuit je eigen waarde of je eigen omgeving impactvol kunt zijn. Wees uniek. Doe iets terug voor de maatschappij.”

Hoe kijk je naar de toekomst van de waterrecreatiesector?

Wesley: “Ik zie een mooie toekomst voor ons. Ons sector is innovatief en bezig met duurzaamheid. Dat gaat hand in hand. Er komen steeds meer mensen in contact met waterrecreatie. Waar het in Amsterdam vanzelfsprekend is dat inwoners met een bootje de grachten opgingen, hebben we in Rotterdam hieraan moeten werken. Maar of je hier nu Marokkaanse roots hebt, expat bent of scholier, we hebben waterrecreatie laagdrempelig en bereikbaar weten te maken voor iedereen.”

Is er tot slot nog iets wat je graag kwijt wilt?

Wesley: “Door dit avontuur wat ik begonnen ben, ben ik ook een boek gaan schrijven: ‘Ondernemen als een baas’. Daardoor heb ik heel veel inspirerende mensen ontmoet. Ik hoop hiermee ook anderen te inspireren op een andere manier te gaan ondernemen. Op een manier die impact heeft. Het gaat daarbij om drie dingen, tinkeren, hosselen en circulair denken. Ofwel door te blijven geloven in je eigen verbeeldingskracht, met een opportunistische houding, zal je groeien zolang je terug blijft geven. ‘’

Uw nieuws op de website

Heeft u interessant nieuws of een bijzonder verhaal? Laten het ons weten via [email protected] of via deze handige upload module. Denk hierbij bijvoorbeeld aan de lancering van een nieuw product, bedrijfsovername, de opening van uw nieuwe locatie, of wat te denken van het winnen van een award.