Uit Recreatief TotaalVerblijfsrecreatie

“Dit is onze plek en hier gaan wij onze onderneming starten”

Geplaatst op: 23 maart 2023 Geschreven door Linda Fijma

Bernadette en Bas startte in 2019 hun droomonderneming Parc Buitengewoon

In Ven-Zelderheide, op een buitengewone plek in Noord-Limburg zijn Bernadette en Bas een aantal jaren terug hun droomonderneming gestart; Parc Buitengewoon. Het park biedt diverse Glamping accommodaties en bijzondere accommodaties als een Tiny house of Natuurhuisje. We spreken eigenaren Bernadette en Bas over de realisatie van hun park en waar zij vandaag de dag staan.

Bernadette en Bas vertellen; “Wij zijn hier eind 2019 komen wonen met de bedoeling bijzondere overnachtingen aan te bieden. Het was oorspronkelijk een oude expositietuin waar vele bezoekers per jaar de bijzondere tuinen kwamen bekijken en om geïnspireerd te raken. Met ons park is dat bijna niet anders, wij willen gasten bijzondere accommodaties laten ervaren en ze hiermee inspireren.”

Kunnen jullie iets vertellen over hoe de start is gegaan?
“Het aankoopproces heeft 2,5 jaar geduurd, maar gelukkig waren wij ervan overtuigd dat dit onze plek was en dat wij hier onze onderneming zouden starten. De locatie had daarnaast al 15 jaar stilgelegen en je kunt je voorstellen dat alle beplanting en de bomen gewoon doorgroeien in die tijd. We hadden na aankoop dus een beste klus te klaren om het park geschikt te maken voor onze accommodaties en natuurlijk om de gasten te ontvangen. Dus de eerste periode stond vooral in het teken van snoeien, snoeien en nog eens snoeien. Uiteindelijk zouden we in april 2020 open gaan, maar helaas kwam daar corona om de hoek kijken, waardoor we helaas niet open konden.”

Hoe zijn jullie daar mee om gegaan?
“We waren op dat moment ook nog beiden docent, dus we hadden nog wel wat financiële middelen om de periode door te komen. In juli 2020 konden we dan eindelijk onze eerste gasten verwelkomen. We hadden toen zes eigen tentjes met stretchers en een douchegebouw staan. In die periode kwamen ook mooie kansen voorbij, als de vraag of wij festivaltenten wilden plaatsen op ons park, zodat de tenten toch nog ergens konden fungeren vanwege de stop op festivals in die periode. We begonnen toen met 9 extra accommodaties. Dit heeft uiteindelijk geresulteerd in dat wij vandaag de dag als het ware een showtuin zijn met bijzondere overnachtingsmogelijkheden van diverse leveranciers in Glamping en bijzondere accommodaties. Dit is voor ons een mooie toevoeging en voor de leverancier heel waardevol doordat wij de ervaringen van de gasten weer terugkoppelen.”

Waar staan jullie nu?
“Op dit moment hebben we 13 tenten en 20 luxere accommodaties op ons park staan. Waarbij we in de zomer dus op 33 accommodaties zitten en in de winter op 20. We hebben ook bewust gekozen om het hele jaar open te zijn, omdat wij echt in het winterkamperen geloven. We zitten nu ook op het niveau waarbij we de gast echt een beleving kunnen bieden met de juiste persoonlijke service waar wij voor staan. Daarnaast is de minimale leeftijd op ons park 18+ waardoor wij hopen dat de doelgroep die hiervoor kiest ook echt even ontprikkeld wordt.

De afgelopen jaren zijn wij er ook steeds meer achter gekomen waar wij blij van worden, dit houden wij ook altijd in ons achterhoofd, en elke keer op terugkomen. We vinden verbinding ook echt belangrijk, zoals de samenwerkingen die wij zijn aangegaan in ons proces. We zullen rustig aan gaan uitbreiden waar het kan, maar bewust kijken waar en hoe we de unieke accommodaties zullen plaatsen op ons terrein. Zo dat onze gast nog steeds het gevoel heeft van ruimte en rust in de natuur. En natuurlijk het gevoel van ontzorgd worden.”

Hoe wordt de inrichting verzorgd?
“We doen dat allemaal zelf, we vinden dat ook erg leuk om te doen en proberen circulair te werken hierin. We zoeken dus zelf naar tweedehands spulletjes wat goed aansluit bij de accommodatie en het natuurlijke aspect en verzorgen op die manier de inrichting van de verblijven. We denken daar goed over na en is ook echt een heel proces. Daarnaast zijn we op het park ook continue bezig met de aankleding en proberen we dit ‘buitengewoon’ goed aan te laten sluiten op elkaar.”


Wat is jullie kracht?
“We blijven altijd dicht bij onszelf en vinden persoonlijk contact erg belangrijk. ‘What you see is what you get’. Gastheerschap staat bij ons hoog in het vaandel, we zijn digitaal ook bereikbaar en actief, maar wij gaan gewoon net iets anders te werk en willen de gasten het gevoel geven dat ze in onze achtertuin verblijven.”

Betekent dit dat jullie altijd aan moeten staan?
“Wij staan zeker 24/7 aan, maar dat gaat ook heel natuurlijk. We krijgen er zelf ook veel energie van en denken ook wel aan onze ontspanning hoor. Zo begint het ontbijt op ons park pas om half negen, waardoor we de dag zelf ook rustig kunnen beginnen en op zondag zijn we bijvoorbeeld met onze horeca dicht. Een van de redenen hiervoor was ook dat de horeca in onze regio allemaal maandag gesloten is. Waardoor we juist op maandag open zijn gegaan in plaats van zondag en zo onze gasten op elke dag kunnen genieten.”

Wat zijn toekomstplannen?
“We houden ons steeds meer bezig met evenementen op ons park, zoals weekendtrouwerijen en wijnweekenden. We willen vooral meer beleving creëren op ons park en denken met zulke events dit te kunnen realiseren. We hadden deze ideeën al vanaf het begin, maar nu komt het dan ook op ons pad, we worden steeds zichtbaarder en daardoor vinden samenwerkingen ook plaats.

Daarnaast zijn de accommodaties natuurlijk onze prioriteit en zullen we daar ook in blijven verbreden en onze gasten blijven verrassen.”

Hebben jullie nog tips voor collega-ondernemers?
“Wij hebben zelf heel veel baat gehad aan het laten uitvoeren van een haalbaarheidsonderzoek en dat zou ons nummer 1 tip zijn. Wanneer je zo’n onderneming start of ideeën hebt voor uitbreiding gaat het daarnaast vooral om geduld en blijven ademen in het proces. Wees ook trouw aan je eigen gevoel, als je iets hebt waaraan je twijfelt niet doen. Wij begonnen zelf zonder hoge verwachtingen, en zijn zelf heel actief onszelf gaan laten zien en het netwerk gaan verbreden, dit heeft ook geresulteerd in al onze samenwerkingen vandaag de dag. Wij hadden nooit verwacht dat we hier nu al zo zouden staan, en dat komt niet vanzelf aanwaaien, daar moet je echt zelf de mouwen voor uitsteken. Uiteindelijk resulteert dat in hele mooie dingen!”

Meer weten over Parc Buitengewoon? parcbuitengewoon.nl of volg het park op Instagram.

Bron afbeeldingen: SUNFIELD PHOTOGRAPHY EN WHERESHEGOES.NL

Uw nieuws op de website

Heeft u interessant nieuws of een bijzonder verhaal? Laten het ons weten via [email protected] of via deze handige upload module. Denk hierbij bijvoorbeeld aan de lancering van een nieuw product, bedrijfsovername, de opening van uw nieuwe locatie, of wat te denken van het winnen van een award.