Uit Recreatief TotaalVerblijfsrecreatie

Grootste pop-up Glamping ter wereld; achter de schermen bij Lowlands

Geplaatst op: 10 oktober 2023 Geschreven door Linda Fijma

Afgelopen zomer mocht ik op uitnodiging van Patrick Damen en Wouter Leuven, eigenaren CampSolutions langskomen voor een interview op het festivalterrein van Lowlands. Patrick en Wouter verzorgen op dit festival al jaren de grootste pop-up Glamping ter wereld van maar liefst 16ha. Tijdens mijn bezoek werden de heren ook geïnterviewd door Richard Otten voor een speciale uitzending van zijn podcast. Deze twee interviews gecombineerd zorgen ervoor dat er genoeg te vertellen is over de wijze waarop CampSolutions de evenementenbranche beheert en hoe zij de verkooptak van hun organisatie laten groeien.

Aangekomen op het tententerrein van Lowlands ontmoet ik Patrick en Wouter in een van hun traditionele Safaritenten. Een Glamping accommodatie die ze niet verhuren op het festival, maar een leuke aanvulling is op het geheel en veel aandacht trekt van festivalgangers. “Wie weet verhuren we deze volgend jaar toch nog op Lowlands, voor nu slaapt campingburgemeester Jan hier in”, lacht Patrick. Jan is inmiddels een icoon geworden op Lowlands en PinkPop en zorgt voor het gastheerschapgedeelte. “Gasten (her)kennen Jan ook echt na al die jaren en willen met hem op de foto. Uiteindelijk heb je ook een gastheer nodig, we zijn hier net een klein dorp aan het beheren”, legt Wouter uit.

Wat zijn het voor Glamping tenten die er op dit moment verhuurd worden?

“We hebben hier zo’n 2700 Glamping tenten staan, van 2 tot 8 persoons. Maar de hoofdmoot is 2 of 4 persoons. Je hebt de easytenten maar ook hele luxe tenten met alles er op en eraan. Waarbij je bij de easy zo’n 200 euro kwijt bent voor twee personen, loopt het op tot zo’n 2200 euro voor een luxere accommodatie”, vertelt Wouter.

Fotocredit: Martin Hols

Hoe wordt zo’n pop-up Glamping opgezet?

“We zijn hier een week of drie met de opbouw bezig, en de afbouw moet in een week gebeuren. Dat is wel eens een uitdaging, helemaal als het weer niet meezit. Bij de opbouw moeten we er ook voor zorgen dat de grond niet aangetast wordt, dus je kunt je voorstellen als het veel regent, dat het dan nog wel eens schakelen. Gelukkig hebben we goede partners waar me met diverse machinerie mee werken, we kunnen mede daardoor heel snel schakelen en opschalen. Uiteindelijk is het dan ook weer een pareltje wat we hebben neergezet met z’n allen.”

Is de Glamping nog weg te denken op festivals?

“Hier op Lowlands in ieder geval niet. Je ziet dat de organisatie ook echt bezig is met het verduurzamen van het festival. Een probleem van de traditionele camping was dat veel van die pop-up tenten werden achtergelaten, al is dat nu nog steeds een groot probleem, door de komst van de Glamping tenten is dit al een stuk minder. Daarnaast waren ook veel mensen zelf klaar met de standaard tent. Hier op het Glamping terrein is alles goed voor elkaar. Het is een vakantiesfeertje wat je hier hebt. Je kan lekker eten, de sauna in, even naar het festivalterrein en weer relaxen en bijkomen in een luxe accommodatie. Festivalgangers die vroeger van donderdag tot maandag helemaal losgingen, komen nu op de Glamping, en doen het wat rustiger aan. Onze potentiële klanten zijn dan ook de ‘traditionele camping gangers’, wanneer je eens de Glamping hebt geprobeerd, wil je niet anders meer”, geeft Wouter aan.

Welke pop-up Glampings verzorgen jullie nog meer?

“Wat betreft de festivals doen we de pop-up Glamping voor onder andere Pinkpop, Down the rabbit hole, Lowlands, Tomorrowland, Rock werchter, Misteryland en Defqon. In de periode van Corona zijn we met organisaties in gesprek gegaan en hebben we de pop-up Glamping ook in de recreatie opgezet, een goed voorbeeld is onze Glamp Outdoor Camp, waar nu Molke Zuna nog van is overgebleven. Zij wilden graag het sfeertje die wij op de festivals neerzetten bij hun op locatie realiseren. Een beste uitdaging dacht ik in het begin, maar in gesprek met de eigenaren Rutger en Denise zijn we gaan meedenken, en nu staat dat festivalsfeertje er ook echt. Op deze locatie staat het hele seizoen een pop-up Glamping, maar onze verkooptenten zetten we daar ook neer, zo komen die twee werelden ook mooi samen”, legt Wouter uit.

Hoe zien jullie het verloop van Glamping tenten, is het nog wel bijzonder genoeg?

“Afgelopen jaren is Glamping zo ver doorontwikkeld in tenten maar ook de sfeer die er bij hoort. Of je nou een mooie tent hebt, als je ze allemaal bij elkaar neerzet sla je de plank ook mis. Denk vooral aan mooie verlichting, catering, sauna’s om het totaalplaatje goed neer te zetten”, zegt Wouter. Patrick vult aan; “Glamping is zoals Wouter ook al zegt, niet alleen meer een tent, het is het totaalplaatje. Alles moet hierbij kloppen, van check-in tot het einde van de vakantie. Mensen betalen ervoor en willen er dan ook wat voor terug krijgen.”

Fotocredit: Max Kneefel

Kunnen jullie wat vertellen over de samenwerking tussen jullie twee?

“Vanwege privéomstandigheden heb ik mijn bedrijf LuxeTenten in 2019 moeten verkopen. Al die jaren bleef de Glampingsector toch aan me knabbelen. Toen ik in augustus 2022 door Wouter werd benaderd om eens over plannen binnen CampSolutions te praten zijn we al snel tot een samenwerking gekomen en ben ik in oktober dan ook gestart met de verkoopkant binnen het bedrijf. Ik vind het veel te leuk, tenten ontwikkelen en het jasje past me dus zeker weer. Er zijn dan wel meer aanbieders bijgekomen, maar we moeten wel met z’n allen wat nieuws gaan bedenken. Campings willen zich graag onderscheiden, maar hoe is de vraag. Door ondernemers uit te nodigen op festivals als Lowlands, zorgen we ervoor dat ze kennis maken met onze producten in de juiste setting, en daar komen dan ook weer interessante ideeën uit”, vertelt Patrick.

Hoe voorspellen jullie de positie van CampSolutions binnen de evenementenwereld?

“Die voorspel ik positief. De organisaties waar we mee werken, werken we al lang mee en er lopen contracten voor een aantal jaren. Qua aantal evenementen zal dit ook toenemen, daar waar het in de Corona jaren een flinke klap heeft gehad, is er inmiddels weer een inhaalslag gemaakt. Dit zie je ook terug in de tickets en het aantal tenten dat we neerzetten. Mensen sparen er het hele jaar voor en als je het juiste kompas maar hebt komt het goed”, laat Wouter nog weten.

Patrick sluit af; “Voor de verkoop van onze tenten zijn de evenementen belangrijk. Als wij volgend jaar 100 tenten minder verkopen is er niks aan de hand. We kijken vooral naar kwaliteit, gebruiken alleen maar Europese materialen en kiezen voor leuke projecten. Denk bijvoorbeeld aan specials, voor Loek van de Loo hebben hebben we dit afgelopen jaar gedaan, speciaal naar zijn wensen. Voor volgend jaar zijn we ook weer bezig. We hoeven geen massa, we kunnen ons juist rustig richten op iets bijzonders.”

Benieuwd naar de volledige podcast uitzending van Richard Otten? Beluister deze via onze website https://www.recreatieftotaal.nl/podcast_recreatie_richard_otten/

Meer weten over CampSolutions? www.campsolutions.com

Fotocredits hoofdfoto: Jorrit van der Kolk

Uw nieuws op de website

Heeft u interessant nieuws of een bijzonder verhaal? Laten het ons weten via [email protected] of via deze handige upload module. Denk hierbij bijvoorbeeld aan de lancering van een nieuw product, bedrijfsovername, de opening van uw nieuwe locatie, of wat te denken van het winnen van een award.