Uit Recreatief Totaal

Steeds meer campings kiezen voor kamperen met Karakter!

Geplaatst op: 17 oktober 2022

Campingveldjes, chaletparken maar ook bungalowparken met een traditionele opzet hebben geen bestaansrecht meer. Het ontstaan van Glamping loopt parallel aan de opmars van de belevenis economie. De consument is een afspiegeling van maatschappelijke ontwikkelingen dat op zoek is naar unieke belevenissen en ervaringen. Doelgroepen vervagen en het is het ‘individu’ dat steeds meer eisen stelt. Het traditionele gezin is verleden tijd en de wekelijkse aanbieding van een familie zak friet met 4 frikandellen met gratis beker mayo kan echt niet meer!

Glamping = Cash Cow

De gemiddelde opbrengst per kampeerveldje lag voor de Corona op zo’n vijftienhonderd tot drieduizend euro. Een seizoens- of jaarplaats al niet veel hoger. De wat oudere bungalowparken moeten hun prijzen nivelleren. Wie op datzelfde plekje een Glamping tent of een bijzondere accommodatie kan verhuren kan rekenen op duizenden euro’s hogere opbrengsten per jaar per locatie. De prijs per nacht komt al overeen met die van een hotelkamerprijs. Waar is de tijd gebleven van het SVR-tarief van € 13,- per kampeerveldje en € 1,- korting als je lid was van de Stichting Vrije Kampeerboer. Buitengoed De Boomgaard in Bunnik aan de snelweg was zo’n camping, welke pas vijf jaar terug een volledige transformatie heeft doorgemaakt en nu een wachtlijst heeft voor seizoensplaatsen en kampeerveldjes!

Kamperen met karakter - Ruysbos

Opmars van unieke locaties

In het beging van de opmars van de Glamping tenten was het aanbieden van zo’n Glamping accommodatie voldoende op een kampeerveldje. In de afgelopen twintig jaar is Glamping een volwassen verhuur product geworden dat aansluit op de steeds hogere eisen van de consument. Door deze ontwikkeling zijn attractieparken, vakantieparken en campings massaal op Glamping overgegaan.

Er komt steeds meer concurrentie uit ander hoek. Zie daar ook de opmars van de kleinschalige Glamping locaties als Buitengoed Ruysbos in Altfort bijvoorbeeld. Was nooit eerder een camping maar een landgoed omgebouwd tot unieke locatie. Een van de voorlopers als de Beerze Bulten ziet een volgende verandering waarbij de traditionele camping hun volledige terrein op zo’n kop gezet moeten worden. Zij hebben de ruimte en er moet veel meer diversiteit komen in soorten Glamping accommodaties. De consument wil toch niet meer vakantie vieren in een rijtje Glamping tenten op een kampeer veldje! Wie dat wel aanbiedt zal te maken krijgen met nivellering van tarieven.

Een mooi voorbeeld hiervan is De Krim op Texel of Klein vaarwater Ameland. Gezien de grootte van het bedrijf en een betaalbaar product en keuze dat past bij deze onderneming. De toekomst is er voor recreatiebedrijven die weten het geheel te verpakken in een totaal experience waardoor nog meer dat ‘oer gevoel’ ontstaat of anders gezegd, Back to Basic met optimale luxe. Een van de meest actuele voorbeelden is de uitbreiding bij Charme Camping Texel | ’t Woutershok dat een eerste aanzet heeft gemaakt en een voorloper is op een volledige transformatie van een saaie camping met veldjes naar een Charme Camping 2050.

Glamping Ultraluxe tot winterhard

Een ander voorbeeld is het Cuber concept, geen tentconstructie maar winterharde accommodaties, in de markt gezet door Danny Paerl dat ook al exploitant is van Roompot Bungalowpark Hoenderloo. Dit zijn unieke Lodges uitgezet in de natuur wat totaal niet meer lijkt op een traditioneel bungalowpark. Met een prijs per nacht van gemiddeld € 225,- voor twee personen en een extreem hoge bezetting een dubbele opbrengst ten overstaande van een bungalow. Het is tevens ook nog een andere gebruikersgroep dat voor een nacht een beleving wilt boeken. Het sluit aan op de trend voor velen naar een short stay beleving. Met de Cuber App biedt men ook nog eens een receptieloze aankomst en een 24/7 virtuele Guide.

Men is in Nederland op zoek naar meerdere locaties om dit unieke Cuber concept uit te zetten. Wie net over de grens steekt bij Maaseik in Limburg kan terecht bij ’t Warredal. Een Must See locatie als het gaat om verschillende Glamping Accommodaties in diverse varianten. Het is een mix in een natuurlijke setting en meer als een hotel dan een camping wordt vermarkt.

Glamping Experiences

Wilt u op zoek naar meer Glamping Experiences, ga dan mee met Hans van Leeuwen naar de internationale excursie reis van de beurs Salon Atlantic – La Rochelle in Frankrijk of Holiday Park Show te Birmingham. Kijk op pleisureworld.nl/leisure-evenementen

Heeft u onze nieuwste Glamping Trendspecial – De Glamping (r)evolutie al in bezit? Dit is het meest complete overzicht van unieke ‘accommodaties’, het grote Glamping onderzoek 2022, trendartikelen en achtergrondverhalen uit de praktijk. Deze Trendspecial is te koop via onze website pleisureworld.nl.

Uw nieuws op de website

Heeft u interessant nieuws of een bijzonder verhaal? Laten het ons weten via [email protected] of via deze handige upload module. Denk hierbij bijvoorbeeld aan de lancering van een nieuw product, bedrijfsovername, de opening van uw nieuwe locatie, of wat te denken van het winnen van een award.