Uit Recreatief Totaal

“Ik heb geen geraniums, dus ik kan er ook niet achter gaan zitten”

Geplaatst op: 3 maart 2022

In het pittoreske Hanzestadje Hattem is Vadesto Outdoor Adventure gevestigd. Dit bedrijf werd op 2 mei 1983 opgericht door Sienie en Bert van der Stoep als één van de eerste professionele buitensportbedrijven van Nederland. In het fraaie duurzame gebouwde Panorama Paviljoen, met uitzicht op de prachtige uiterwaarden van de Hoenwaard, blikt eigenaar Bert van der Stoep terug op die beginperiode, tevens vertelt hij over de huidige, roerige tijden en de plannen voor de toekomst.

Bert vertelt: “Begin jaren 80 zijn we gestart met één kano. Kanovaren was in die tijd nog relatief onbekend en ik kon destijds een tweedehands exemplaar op de kop tikken voor 100 gulden. De insteek was om er zelf mee te gaan varen. Dat hebben we natuurlijk ook gedaan, maar in de praktijk lag de kano het merendeel van het jaar stil. Zo kwamen we op het idee om de kano te verhuren, zodat ook anderen daarvan gebruik konden maken.

In eerste instantie verhuurden we de kano aan familie en vrienden, maar toen ik daarover sprak met een vriend kwam hij op het idee om ook een kano te kopen, zodat we de zaak konden uitbreiden. We zijn toen samen naar Utrecht gegaan en hebben bij Slee Buitensport twee kajaks en een Canadese kano gekocht. Het was een heel spektakel, want we hebben de drie kano’s op het dak van een lelijke eend bevestigd en zijn daarna weer teruggereden naar Hattem.

We zocht een opslagplaats voor de boten en die vonden we vlak bij onze huidige locatie. Een begrafenisondernemer was gestopt en van hem konden we een opslagruimte huren. Deze stond echter nog vol met rekken waarop de kisten werden gelegd. Dat klinkt misschien luguber, maar voor ons was dit ideaal, want hier pasten de kano’s precies op. Zo ben ik begonnen en binnen vijf jaar had ik vijf buitensportbedrijven onder mijn hoede in de plaatsen Hattem, Zwolle, Giethoorn, Zwartsluis en Nijverdal. Met daarnaast verhuurlocaties op het Heerderstrand bij Heerde en de Wythmenerplas te Zwolle. Ook verhuurden bedrijven in de Achterhoek, Noord-Holland en Utrecht, onder hun eigen naam, onze materialen, volgens een franchisesysteem. Later is daar ook nog de horeca en de fietsenzaak bijgekomen”.

Vernieuwing

Vadesto heeft continue aan innovatie gedaan, bedacht steeds nieuwe recreatie- en buitensportactiviteiten en werd als belangrijke voortrekker beschouwd in deze branche. Bert vervolgt: “Ik ben één van de oprichters van de VeBon, de Vereniging voor Buitensport Ondernemers in Nederland. Ik heb van 1996 tot 2009 de voorzittersrol mogen vervullen. In die periode werd de sector echt omarmd, want er ontstonden veel nieuwe bedrijven op het gebied van outdoor activiteiten. De concurrentie werd groter, maar altijd werden wij gezien als hét voorbeeld in de branche. Pasten wij de prijzen aan, dan volgde de concurrentie al snel.

Ook zijn we erg actief geweest met het aanbieden van arrangementen. In samenwerking met de NS werd ons eerste arrangement ‘kanoën op de Veluwe’ een groot succes. De publicatie in het populaire Er-Op-Uit-boekje zorgde voor een grote toeloop aan toeristen uit heel Nederland”.

De grootste waterfiets ter wereld voor 36 personen

Onderscheidend in outdoor activiteiten

Vadesto heeft zich altijd weten te onderscheiden op het gebied van outdoor activiteiten. “Vanaf de start ben ik al bezig met milieu en klimaat. In ’83 heb ik op mijn oude typemachine een pagina opgesteld, met daarin de verklaring dat ik alleen milieuvriendelijke materialen en activiteiten wilde aanbieden. Dus geen jetski’s en 4×4 quads. We hebben ons daar altijd aan gehouden en dat A4-tje heb ik nog steeds! Daarnaast bieden we natuurlijk bijzondere materialen aan zoals de grootste waterfiets ter wereld (36 personen), deze is zelfs in het Guinness Book of Records vermeld. Een 10-persoons waterligfiets, de WaterFlike, met een bijzonder aandrijfsysteem en de unieke varende klompen, die in eigen beheer worden gemaakt.

Een activiteit van de laatste jaren is de natuurboottocht. Een belevingstocht door de prachtige natuur rondom Hattem, waarbij ik als gastheer fungeer en onderweg verhalen mag vertellen over de natuur en de geschiedenis. Vooral nu in coronatijd spreekt dit heel veel mensen aan. Regelmatig worden de passagiers in de boot verrast met een knagende bever of een opvliegende ijsvogel. Mensen uit het hele land komen zelfs speciaal voor dit vogeltje naar Hattem toe”, aldus Bert.

Corona

De impact van de coronacrisis is groot voor Nederlandse ondernemers. Hoe is dat voor Vadesto? Bert zegt: “Ons bedrijf ligt al bijna 2 jaar stil. Bijna alles wat we doen is gericht op groepen. Ook onze horeca draait op buffetten en barbecues. De meeste materialen van ons zijn geschikt voor meerdere personen en kunnen niet worden omgebouwd. De anderhalve meter is daardoor niet te waarborgen. Bijkomend nadeel is dat we qua regelgeving overal buiten de boot vallen, waardoor we te weinig aanspraak kunnen maken op noodsteun. Maar we blijven positief en hopen in het voorjaar weer open te mogen, zodat we weer inkomen kunnen opbouwen”.

Toekomst

Op buitensportgebied is er de laatste jaren veel veranderd. Inmiddels heeft Vadesto de meeste bedrijven afgestoten en richten ze zich alleen op de locatie aan de Bleek in Hattem. Op deze locatie worden onder andere fietsen, mountainbikes, kano’s en steppen verhuurd. Ook kun je hier diverse outdoor activiteiten beoefenen zoals boogschieten, klimmen, klootschieten, touwtrekken, raften, survivallen en nog veel meer. Op de vraag hoe Bert de toekomst ziet antwoordt hij: “Zolang ik het nog leuk vindt om onze gasten in de watten te leggen, wil ik graag samen met mijn vrouw nog een aantal jaren doorgaan. Ik hoop dan ook dat we, ondanks corona, binnenkort weer volop mogen draaien. En niet onbelangrijk, ik heb geen geraniums, dus ik kan er ook niet achter gaan zitten”….

Uw nieuws op de website

Heeft u interessant nieuws of een bijzonder verhaal? Laten het ons weten via [email protected] of via deze handige upload module. Denk hierbij bijvoorbeeld aan de lancering van een nieuw product, bedrijfsovername, de opening van uw nieuwe locatie, of wat te denken van het winnen van een award.