Uit Recreatief Totaal

Rubriek ‘Passie voor Recreatie’ – Uiteindelijk draait alles om aandacht

Geplaatst op: 30 mei 2022

Accres Holding BV is één van de grootste lokale spelers in Nederland op het gebied van recreatie, sport en spel. De onderneming is actief in Apeldoorn, Almelo en Enschede. In de zomer telt dit bedrijf zo’n 350 medewerkers! Accres beheert en exploiteert maatschappelijk vastgoed. Daarnaast is Accres het Sportbedrijf van Apeldoorn. Het heeft een organiserende, verbindende, stimulerende en uitvoerende rol om Apeldoorners in beweging te krijgen.

Accres Holding Boschbad

Onder de BV van Accres Apeldoorn vallen onder meer: Kinderparadijs Malkenschoten, Kinderboerderij De Maten, Kinderboerderij Laag Buurlo, Aquacentrum Malkander, Openluchtbad Boschbad, Zwembad Het Kristal, Sporthal Mheenpark, Sportcentrum Matenpark, de gymzalen in Apeldoorn, Cultuurcentrum ACEC, Cultuurcentrum Huis voor Schoone Kunsten, Wijkcentrum De Groene Hoven, Wijkcentrum Orca, Wijkcentrum Dok Zuid, Wijkcentrum De Stolp, Dorpshuis De Hoge Weye en Zalencentrum Het Bolwerk. Accres beheert ook het stadspark Berg & Bos en organiseert hier jaarlijks het Openlucht Filmfestival. De horeca is op alle locaties in eigen beheer.

Naast Accres Apeldoorn bestaat ook Accres Almelo waaronder een zestal wijkcentra vallen. Ook de Family Entertainment Centers Zero55 in Apeldoorn en Enschede, waar je onder meer kunt karten, bowlen en lasergamen vallen onder de Accres Holding. Carla Maessen zwaait sinds anderhalf jaar de scepter over deze prachtige vrijetijdsorganisatie op het publiek-private snijvlak. Eerder was zij onder andere werkzaam in de hotellerie. Zo zwaaide zij de scepter bij Bilderberg Hotel de Keizerskroon. Als wij haar interviewen blijkt zij die achtergrond ook meegenomen te hebben naar Accres, wat je al terugziet op de homepage van de organisatie. De belofte luidt ‘gastvrij’, ‘meedenkend’, ‘betrouwbaar’, ‘toegankelijk’ en ‘lokaal betrokken’.

Waaraan heeft Accres Holding haar groei en succes te danken?

Carla geeft aan dat de unieke mix van activiteiten de kracht van de organisatie weerspiegelt. Accres is een zeer divers bedrijf met professionals in alle geledingen. Het bedrijf bezit unieke kennis. Dit vertaalt zich in een gestage groei en innovatie, óók buiten Apeldoorn. Hierdoor slagen wij erin de overhead enorm te drukken en het rendement te verhogen. Dit vertaalt zich weer in een steeds grotere vastgoedportefeuille die wij beheren en exploiteren.

Welke fouten hebben jullie als ondernemer gemaakt, waar ben je tegenaan gelopen en wat hebben jullie daarvan geleerd?

Carla; “Ik noem het niet direct fouten, maar vroeger was beheer & control leidend in de organisatie. Waren de sportvoorzieningen veilig, was de aansprakelijkheid op orde et cetera. Kort samengevat, stonden overal de noodzakelijke vinkjes. Uiteraard van wezenlijk belang, maar nog belangrijker is de maatschappelijke opdracht die het bedrijf vervult naar de opdrachtgever/aandeelhouder. Onze ‘Why’ is het bevorderen “Ik wil en zie dat mensen trots zijn op hun werk. Dat is ons kapitaal en willen we ook graag binnenboord houden” van gezondheid en geluk. Eén van onze bedrijfsonderdelen, Sportservice vertaalt die missie weer in de krachtige boodschap ‘Iedereen moet bewegen!’.

Welke slimme innovatie heeft Accres Holding veel opgeleverd?

“Ik stuur op impact”, zegt Carla. “Ik wil en zie dat mensen trots zijn op hun werk. Dat is ons kapitaal en willen we ook graag binnenboord houden. Alleen dan kunnen we blijven groeien én nieuwe opdrachtgevers binnenhalen. We zien onze activiteiten ook als afzonderlijke merken met ieder een eigen doelgroep, waarbij we voortdurend op zoek zijn naar de verbindingen die we kunnen maken tussen de verschillende activiteiten.”

Hoe is jullie relatie met de lokale overheid, zijn jullie volgend of leidend?

Carla: “Met een lokale overheid als belangrijkste opdrachtgever is intensieve samenwerking van groot belang. Ik zie het als een cirkel die door moet blijven draaien, waarbij we elkaar voeden. Dit is inherent aan een onderneming met een maatschappelijke opdracht.”

Wat mist de recreatiesector in Nederland in jouw ogen nog?

Carla antwoordt heel stellig: “een minister van toerisme en sport!” Een integrale aanpak van de uitdagingen waar de vrijetijdssector voor staat is essentieel voor verdere ontwikkeling. Of het nu gaat om de CAO of om de sportwet die sport en bewegen voor iedereen toegankelijk moet maken, dit soort zaken vraagt centrale aansturing.

Heb ik nog iets gemist of is er een stokpaardje wat je graag nog mee wilt geven?

Carla: “Duurzaamheid is een onderdeel van onze innovatie waar we het in dit gesprek nog niet veel over hebben gehad. Door een unieke samenwerking tussen Remeha en Aquacentrum Malkander hebben we een forse CO2-redactie voor Apeldoorn weten te bewerkstelligen. Accres maakt alle locaties die ze in beheer heeft steeds duurzamer. Dit soort duurzame, innovatieve samenwerkingsvormen dragen bij aan de maatschappelijke opdracht van ons bedrijf.”

Carla sluit af met een zin die beklijft:  “Uiteindelijk draait alles om aandacht”

Uw nieuws op de website

Heeft u interessant nieuws of een bijzonder verhaal? Laten het ons weten via [email protected] of via deze handige upload module. Denk hierbij bijvoorbeeld aan de lancering van een nieuw product, bedrijfsovername, de opening van uw nieuwe locatie, of wat te denken van het winnen van een award.