Uit Recreatief Totaal

Rubriek ‘Passie voor Recreatie’ – Op bezoek bij Alex Kaper

Geplaatst op: 5 juli 2021

Alex Kaper (47) begon op z’n 30e als recreatieondernemer op de Veluwe. Vanuit thuisbasis Harderwijk bouwde hij een prachtig bedrijf op met Escaperooms, outdoor activiteiten, speurtochten en een webshop in bier…. Met zo’n variëteit aan bezigheden weet je dat je te maken hebt met een ondernemer die van z’n hobby zijn beroep heeft gemaakt. Enthousiasme en passie voor het vak stralen er vanaf. Zijn klantenkring, waaronder ABN AMRO, BOL.com, Aegon, Randstad, Vitens én de politie geeft aan dat we van doen hebben met een ondernemer die weet hoe de hazen lopen.

Wat is jouw grootste succes?

Als we deze vraag aan Alex stellen, beginnen zijn ogen te glimmen van trots. Vier jaar op rij heeft hij publieksprijzen in de wacht gesleept die hem de waardering gaven dat hij tot de top van de Nederlandse escaperooms behoort. “De top van de Nederlandse markt wordt smaller. En daar hoor ik bij!”.

“Recreatie is topsport en je moet in de kopgroep willen zitten!”

Alex Kaper

Wat is jouw stokpaardje?

Ook over deze vraag hoeft Alex niet lang na te denken. “Beleving, dat is waarom het draait in onze sector. En dat is meer dan een fraai decor of aardige ontvangst. Ik heb er onder andere voor gekozen om te werken met live-acteurs ín de escaperooms. Dat geeft net een extra dimensie aan het toch al spannende verblijf van de gasten. Zij voegen een extra laag toe aan de verhaallijn die is opgezet. Real life gaming maakt het toch net een tikkeltje anders dan anders.” Met pretogen zegt hij: “Je moet bereid zijn je hoofd boven het maaiveld uit te steken.”

Wat is je grootste misser en hoe heb je je herpakt?

Zoals voor veel ondernemers geldt, heeft ook Alex tegenslagen gehad. Met name het faillissement van zijn eerdere bedrijf Veluwe Events heeft hem pijn gedaan. De overname van een recreatieterrein was net iets te onbezonnen, concludeert hij achteraf. “Maar deze levenslessen hebben mij geleerd me niet meer overhaast te laten meeslepen in mijn enthousiasme, maar af-en-toe even op de rem te trappen en te bezinnen. Maar het blijft wél belangrijk dicht bij jezelf te blijven.”, aldus Alex.

Wat is je ervaring met overheden?

“Vanuit mijn werk heb ik vooral te maken met terreinbeheerders, zoals Staatsbosbeheer en minder met gemeenten. Ik kan over het algemeen vrij goed opschieten met de mensen in het veld. Het is belangrijk dat je goed contact onderhoudt met elkaar. Soms kom je in ons vak cowboys tegen die midden in de nacht droppings uitvoeren in een natuurgebied zonder enige afstemming met de boswachters. Dat kan echt niet.” “Als wij zelf in de natuur tegen iets aan lopen, wat terreinbeheerder moet weten, melden we dat direct. Zo zijn we er voor elkaar.”

Hoe kijk je naar de toekomst van je bedrijf?

“Zoals ik al aangaf, vind ik het toevoegen van belevingslagen aan verhaallijnen belangrijk. Daarbij wil ik me meer gaan specialiseren. Beter in een beperkt aantal activiteiten de beste in de markt zijn, dan veel activiteiten op middelmatig niveau uitvoeren.” “Ook het reageren op actuele ontwikkelingen ligt mij. Toen de coronacrisis tal van beperkingen oplegde voor outdoor-bedrijven ben ik speurtochten gaan ontwikkelen, waarmee recreanten er toch op uit konden”.

Alex sluit af: “Recreatie is topsport en je moet in de kopgroep willen zitten!”

Uw nieuws op de website

Heeft u interessant nieuws of een bijzonder verhaal? Laten het ons weten via [email protected] of via deze handige upload module. Denk hierbij bijvoorbeeld aan de lancering van een nieuw product, bedrijfsovername, de opening van uw nieuwe locatie, of wat te denken van het winnen van een award.