Uit Recreatief Totaal

Met een gerust hart met pensioen; Paul van den Berg kijkt terug op een prachtige tijd

Geplaatst op: 19 mei 2022

Paul van den Berg laat het bedrijf Watergames & More over aan zijn twee zoons. Na de pedagogische academie startte Paul van den Berg als leraar waarna hij uitgroeide tot directeur van een basisschool. Alhoewel hij genoot van het lol trappen met de kinderen, kwam hij erachter dat dit geen ‘pensioenbaan’ zou worden. Paul kwam in contact met een Duitse fabrikant van speeltoestellen en werd benoemd tot directeur van de op te richten Nederlandse dochter. Hij wist in de 16 jaar dat hij er werkte het bedrijf te doen groeien naar een miljoenenbedrijf. In 2008 werd het tijd om zijn eigen bedrijf Watergames & More op te zetten en heeft Europa inmiddels de bekende term van Spray Parks aan hem te danken. Eind maart werd Paul 70, zoals met zijn zoons afgesproken zou dat het moment worden om met pensioen te gaan.

Paul van den Berg pensioen Watergames & More Spray Park Camping De Papillon

Het succes

Watergames & More is opgezet in 2008 met het doel zoveel mogelijk mensen op een zorgeloze, veilige en speelse manier te laten genieten van water. Door een exclusief dealership van Waterplay voor de Benelux te verwerven kon er een mooie start gemaakt worden. Inmiddels is het bedrijf zelfs de exclusieve dealer van Waterplay geworden voor de Benelux en ook heel Duitstalig Europa. “Ik zag dat Spray Parks een nieuwe trend werd in Engeland, dit had zo’n succes en ik wist meteen dat wij dat ook moesten vermarkten. Het geheim van Spray Parks is namelijk dat als zomers kort(er) zijn, en dat zijn ze in bijvoorbeeld Nederland, dan is een Spray Park een geweldige toevoeging voor een levensvatbaar verdienmodel voor veel zwembaden. Het water hoeft niet 24/7 verwarmd te worden, je kunt ze makkelijk op een tijdschakelaar aan en uit zetten en het interactieve speelplezier is enorm groot. Een ander bijkomend voordeel is ook nog dat er geen verdrinkingsgevaar is, waar dat natuurlijk bij zwembaden wel zo is”, laat Paul weten.

Unieke opdrachten

Een van de unieke creaties van Paul zijn carrière bij Watergames & More is er eentje in Oostenrijk. “We kregen de vraag van een boer met een biologische boerderij, hij maakt heel bijzonder ijs en heeft een tiental lijssalons in Oostenrijk, waarmee hij zeer succesvol is. Bij zijn fabriek op het terrein van de boerderij heeft hij inmiddels een “Erlebnisspark” gebouwd, waar kinderen heerlijk kunnen spelen en een kijkje kunnen nemen in de fabriek. Gezien de warme zomers van de laatste jaren had hij behoefte aan een waterspeelplaats, het liefst gethematiseerd volgens hun corebusiness, ijs maken en verkopen. Voor zijn ijspretpark mochten wij ‘turn key’ een Spray Park leveren, met als thema…ijs! Dit hebben wij zo veel mogelijk doorgetrokken in alle elementen en hiermee is dit Spray Park echt uniek in zijn soort. De verblijfsduur en het aantal bezoekers zijn na deze veranderingen ook enorm gegroeid”, vertelt Paul. Watergames & More verzorgde hier uiteindelijk twee Spray Parks, waarbij er een van 210m2 geheel in ijsthema is ontworpen en de ander met een oppervlakte van 600m2 gethematiseerd is opgeleverd met natuurlijke elementen als watervallen en rotspartijen. “Alle besprekingen voor deze opdracht ging via Zoom in die tijd, wat de opdracht nog specialer maakte. Het vertrouwen konden wij dus zelfs digitaal goed overbrengen”, voegt Paul nog toe.

Toekomstplannen

Het bedrijf wordt sinds zo’n vier jaar volledig geleid door zijn twee zoons Odmar (Algemeen directeur) en Karsten (Financieel directeur). “Mijn zoons zijn al vele jaren (mede-) eigenaren van het bedrijf en hebben vanuit hun functies een enorme groei bewerkstelligd de laatste jaren. Wij hebben inmiddels een complete zeer deskundige ontwerpafdeling, waar alle ontwerptekeningen voor klanten worden gemaakt, constructietekeningen en nieuwe producten worden ontwikkeld. Hoogepunten daarvan zijn onze compleet vernieuwde glijbaan producten, waarvoor wij in eigen beheer de malen hebben ontworpen en geproduceerd en in eigen beheer de glijbanen produceren, zowel het staal als de polyester glijbaan elementen, inclusief een zeer hoogwaardig multimediaprogramma, en de nieuw ontwikkelde waterspeelstructuren, die modulair zijn en zo voor iedere opdrachtgever een eigen ontwerp kan worden gemaakt. Daarnaast hebben wij met onze uitvoeringsafdeling (projectmanagers, werkvoorbereider en servicemanager) de mogelijkheid om onze opdrachtgevers volledig te ontzorgen. Onze salesafdeling met twee accountmanagers zorgt ervoor dat onze opdrachtgevers volledig naar wens bediend worden en geven daarmee een belangrijke impuls aan de verkoop.

Voor wat mijn eigen toekomst betreft zal ik niet snel stilzitten, ik heb vele hobby’s waar ik nu meer tijd voor vrij kan maken”, glimlacht Paul. De toekomst zal voor Paul dus even divers en uitdagend worden als zijn carrière. We vroegen Paul nog naar toekomstplannen van het bedrijf, nu hij met pensioen gaat. “We merken dat meer gemeentes nu belangstelling tonen in de Spray Parks, wat zal resulteren in meer opdrachten in die hoek. 2e paasdag is een prachtig Spray Park in Den Haag in de openbare ruimte geopend. Wij gaan steeds internationaler werken, waarbij wij merken dat de Duitse markt steeds groter wordt, een land wat voor ons qua zakendoen vrij bekend is. In Nederland hebben we hele mooie opdrachten binnengehaald bij de grootste vakantieparken ketens, waar we hel erg blij mee zijn. Een mooi voorbeeld is voor Landal Greenparks Bij Landal Mooi Zutendaal in België waar wij een prachtige waterglijbaan en waterspeelstructuur gaan leveren in het kader van de renovatie van het zwembad.”, laat Paul weten.

Paul zal op de achtergrond nog meekijken in het bedrijf. “Als familiebedrijf is het onvermijdelijk dat je nooit meer iets meekrijgt van wat er gaande is. Actief me er mee bemoeien zal ik zeker niet meer doen, maar ik zal echt wel zo nu en dan mijn neus nog eens laten zien op de zaak en als mede-eigenaar zo nu en dan eens een aandeelhoudersvergadering hebben met mijn zoons. En ja, als we elkaar als familie treffen dan praat je vaak toch over de zaken waarvoor je de meeste belangstelling hebt…”, zegt Paul. Ook staat hij open voor het geven van adviezen aan andere recreatieondernemers wanneer zij met vraagstukken zitten binnen zijn kennisgebied. “Nu ik met pensioen ben gegaan merk ik aan de reacties binnen mijn netwerk dat we geweldige relaties hebben opgebouwd, zakelijk maar ook persoonlijk en vol vertrouwen. Mijn dank gaat dan ook uit naar al deze bedrijven en de mensen hierachter voor de prachtige samenwerkingen en voor het vertrouwen dat opdrachtgevers in ons hebben getoond”, sluit Paul af.

Over Watergames & More

Watergames & More is gespecialiseerd in spelen op, rond, met en in water. Zij realiseren waterattracties zoals Spray Parks, waterglijbanen, waterspeelstructuren ‘& more’ en totaalbelevingen van waterspel, waarin ze allerlei soorten (gethematiseerde) waterattracties combineren.

Meer over Watergames & More is te vinden op de website watergamesandmore.com.

Uw nieuws op de website

Heeft u interessant nieuws of een bijzonder verhaal? Laten het ons weten via [email protected] of via deze handige upload module. Denk hierbij bijvoorbeeld aan de lancering van een nieuw product, bedrijfsovername, de opening van uw nieuwe locatie, of wat te denken van het winnen van een award.