Ervaringen van andere personen met dezelfde doelen, ideeën of andere raakvlakken inspireren. Nicky Broos is de voormalige eigenaar van de eerste indoor sneeuwbaan van Nederland en de huidige initiatiefnemer & mede-eigenaar van de Multi Activity Center in Roosendaal. Nicky heeft 5 keer in grote projecten geïnvesteerd, is pionier geweest binnen de recreatie branche, heeft wereldwijd geïnspireerd en deelt graag zijn ervaringen.
Overnemen skibaan
Nicky Broos zijn eerste grote financiële investering op zakelijk vlak was het overnemen van de skibaan die zijn vader in 1982 had opgezet. Een regelmatige bezoeker van de skibaan, en ondertussen geen onbekende meer van Nicky, was een fiscalist. Hij bleek van ongekende waarde tijdens het proces van de overname. De kosten voor professionals zijn hoog, maar in dit specifieke geval bespaarde een 1.000 gulden investering 72.000 gulden. Nicky zijn eerste les op het gebied van investeren; laat je adviseren door professionals. Dat is de reden waarom Nicky altijd investeerders zoekt die ook waardevolle kennis hebben voor het project.
Plastic wordt ingeruild voor echte sneeuw
Investeren begint volgens de ondernemer in hart en nieren met over je eigen grens stappen, een open blik hebben en met een duidelijk beeld van waar je naar toe wilt. En een visie had Nicky, de wintersportbeleving in eigen land. En die beleving kwam er. Op goede vrijdag in 1995 stuurde Nicky Broos een persbericht de wereld in, er kwam een sneeuwbaan aan. En snel, de baan werd namelijk datzelfde jaar geopend op 16 december, als eerste in Nederland. De start was direct goed, bezoekers kwamen, maar ook internationale pers wist de weg te vinden naar Skidôme Rucphen. Achteraf had de sneeuwbaan vanaf het begin groter moeten zijn. Alhoewel het succes daardoor niet groter had hoeven zijn. Er is altijd een balans tussen de investeringskosten en het inkomen die daarop volgt. Het is een evenwicht dat van tevoren ingeschat moeten worden.
Skydiven zonder vliegtuig
Na de indoor sneeuwbaan kwam er een nieuw project op zijn pad, dit was in 2006. Een echtpaar in Roosendaal had een uniek idee, een indoor skydive centrum in Roosendaal. Nicky werd verliefd op het project en investeerde, hij bemachtigde 30% van de aandelen. “2006 tot 2010 was een hel”, vertelt hij. Skydiven was een moeilijk product, helemaal tijdens de crisis die in Nederland heerste. Het centrum ging langs het randje van de afgrond. Het bewijs voor Nicky dat alleen investeren niet voldoende is. Hij zat aan de zijlijn, en kon niets doen. Ook de investeerders moeten een team zijn. Het echtpaar uit Roosendaal nam afstand van het project en Nicky ging verder met een kleinere team investeerders. Er moest extra geld op tafel komen om het project te redden. Wat was er nodig? Gastbeleving en toegankelijkheid. Een gedeelte van de oplossing zat in de boodschap, marketing. Laat mensen zien dat het veilig is, je springt niet echt uit een vliegtuig. Het werkte niet om te vertellen dat er instructeurs stonden met 8000 sprongen. Dat zei niets. Er moesten instructeurs komen die de gastbeleving konden versterken. Er werd samengewerkt met CIOS Zuidwest-Nederland, een indoor skydive vak werd in het leven geroepen. Dit bleek een goede zet en werd opgemerkt. Er bestaat nu een onafhankelijke internationale opleiding die je opleidt tot Tunnel Instructor.
Overname indoor sneeuwbaan
In 2012 kreeg Nicky te horen dat de indoor sneeuwbaan in Terneuzen failliet dreigde te gaan. Nicky besloot om naar de pandeigenaar te gaan, hij gaf hem de tip om het stroom niet af te sluiten bij een eventueel faillissement. Dat zou namelijk voor een temperatuurstijging zorgen waardoor de sneeuw als een lawine naar beneden zou komen, dwars door zijn pui heen. De tip bleef hangen en wekte interesse, hoe wist hij dat? Gesprekken volgde en Skidôme Rucphen kon uitbreiden door de locatie in Terneuzen over te nemen, voor slechts 1 euro exclusief BTW. Uit een succesvolle onderhandeling kwam naar voren dat het eerste jaar geen huur betaald hoefde te worden voor het pand in Terneuzen, en het tweede jaar was het bedrag nog steeds zeer laag. Toch zagen vele geen heil in deze investering. Nicky had zijn huiswerk wel gedaan. Hij wist bijvoorbeeld dat de twee locaties niet zouden concurreren met elkaar. De skihal in Terneuzen had rond de 75 a 80 procent Belgische klanten, en Skidôme Rucphen maar 20 a 25 procent. De tol tunnel tussen de locaties was ook een mooie barrière. Waarom deze investering? Nicky zag een goede sneeuwhal waar zijn bestaande concept naar gekopieerd kon worden, en zijn vrouw geloofde er ook in. Ze hebben er een succes van gemaakt. Een extra bijkomstigheid van de investering was opschaling. Door de groei werd het interessanter voor bedrijven om een samenwerking aan te gaan, werd het inkopen van stroom goedkoper, maar kon ook cross-selling ingezet worden.
Overname SnowWorld
En toen gebeurde er iets onverwachts. Marktleider SnowWorld klopte in 2018 op de deur om een overname te bespreken. Dan kun je volgens Nicky twee dingen doen, vanuit je emotie reageren en de deur dichtgooien. Of, je blik openhouden en open staan voor ideeën. Hij koos voor het tweede. “SnowWorld wilde hun marktaandeel vergroten door middel van consolidatie, dan is het eten of gegeten worden”, geeft Nicky aan. Op 1 februari 2019 was Skidôme verkocht. Kort bestond het idee van stoppen met werken, maar daarvoor bleek te veel ondernemersbloed in het lichaam van Nicky te zitten.
Multi Activity Center in Roosendaal
Een geheel nieuw project, anders dan de anderen. Weer met een duidelijke visie en doel. Er komt een gethematiseerd Multi Acitivity Center. Maar hoe krijg je de investering voor elkaar? Nicky Broos legt uit dat er uiteraard een goed plan klaar moet liggen met een financiële analyse, marktanalyse en alle andere facetten die horen bij een ondernemingsplan. Dan is het een kwestie van bekendmaken. Communiceer dat er gezocht wordt naar investeerders en stel een team samen. Ook dit keer zijn investeerders gekozen die qua kennis een grote bijdrage kunnen leveren aan de MAC. Zo heeft een investeerder veel ervaring met decor en een andere met software. Nicky investeert zelf ook 2 miljoen euro. “Door zelf risico te nemen geef je investeerders vertrouwen”, aldus Nicky. Het Multi Activity Center krijgt een Alpine thema. Dit wordt overal in doorgetrokken, tot in het kleinste detail. Zo lasergame je boven en onder de boomgrens, kart je tussen de bergen, maar zijn ook de toiletten en de menukaarten inhoudelijk in een alpine jasje gestoken. “Je creëert op deze manier echt een merk, dat is sterker dan de activiteiten. Het maakt niet uit wat je aanbiedt, als het maar in het alpine thema gestoken kan worden en er een beleving van gemaakt kan worden”, vertelt Nicky. De investering is succesvol als er een positief rendement is, als er een 2e of 3e vestiging toegevoegd kan worden (mits daar ruimte voor is binnen de markt) en alles na een aantal jaar eventueel verkocht kan worden.
Nicky Broos zijn investering tips
1) Maak van de investeerders een team. Leer van hun kennis en spar met elkaar
2) Kies voor investeerders met praktijkervaring, die het zelf hebben gedaan
3) Investeer met eigen vermogen, dit toont vertrouwen
4) Blijf investeren in kwaliteit en onderhoud. Achterstand is moeilijker in te halen
5) Heb een plan B en C klaarliggen, “wat als” ideeën. Denk aan opschalen, afschalen en ombuigen
6) Zorg altijd voor financiële ruimte zodat er ook geïnvesteerd kan worden in mindere jaren
7) Investeer 1 keer in de 10 jaar groots
Vergelijkbaar nieuws
“Voorspellen is lastig, vooral als het over de toekomst gaat”
SnowWorld als Europese marktleider
Groen investeren in toerisme
Poolse keten van vakantieparken kiest nieuwe naam: BalticParcs
Terugblik Inspiratiereis Dubai maart 2022
Bekijk hier de meest recente editie
Warning: Undefined array key 1 in /var/www/vhosts/recreatieftotaal.nl/httpdocs/wp-includes/media.php on line 71
Uw nieuws op de website
Heeft u interessant nieuws of een bijzonder verhaal? Laat het ons weten via [email protected] of via deze handige upload module. Denk hierbij bijvoorbeeld aan de lancering van een nieuw product, bedrijfsovername, de opening van uw nieuwe locatie, of wat te denken van het winnen van een award.