Uit Recreatief Totaal

Het inrichten van campings naar ware Glamping Resorts

Geplaatst op: 9 december 2022

In een interview met Loek van de Loo, eigenaar en oprichter van familiebedrijf Vacanze col Cuore gaan we in op de ontwikkelingen van het basic tent kamperen naar echte Glamping resorts. Ook krijgen we een inkijkje in de start voor hun familiebedrijf in het hele Glamping verhaal.

Kun je wat vertellen over de ontwikkelingen van het kamperen in de jaren dat Vacanze col Cuore meedraait?

“Als je de ontwikkeling van de camping ziet vanaf ongeveer de vijftiger jaren, nog iets voor wij zijn gestart met onze eerste camping aan het Gardameer, zie je dat het vooral ging om platlanderij met eigen tenten, eigen caravans, eigen campers, slagboom, toiletgebouw, mooi strand aan een meer, aan een zee of in de bergen. In de loop van de tijd zag je een verschuiving van behoeften, mensen wilden meer luxe, minder hazzle hebben en dat is de kern van Glamping.”

Waar begint jullie Glamping verhaal als familiebedrijf?

“Wij zijn met Camping Weekend aan het Gardameer in Italië begonnen met kampeerplekken met eigen tent, eigen caravans en eigen campers. Wij waren de enige camping aan het Gardameer zonder directe ligging aan het meer zelf, wat toentertijd juist heel belangrijk was. We hebben de gok gewaagd en er een zwembad geplaatst. Dat was een hele moeilijke tijd. Uiteindelijk maakten we het verschil met verhuurunits, dus het verhuren van tenten, caravans met voortenten, echte huuraccommodaties. Daarnaast verzorgden wij animatieprogramma’s in het Nederlands en je kon een plek reserveren, dat was toen ook nog niet heel vanzelfsprekend op andere campings. Doordat andere campings direct aan het meer zaten waren wij uiteindelijk de enige met een zwembad, en dan ook nog accommodaties die daaraan lagen, dit was voor ons na een tijdje toch de reddende engel geworden.”

Om nog weer terug te gaan op de ontwikkelingen van de afgelopen jaren wat betreft kamperen, kun je iets vertellen over hoe jullie deze ontwikkelingen hebben doorgemaakt?

“Wij verkochten bijvoorbeeld helemaal in het begin alleen patat, schnitzel en pizza en het restaurant is nu een heel mooi goed restaurant waar je lekker kan eten. Het zwembad is niet meer alleen een zwembad, dat is niet meer genoeg, maar je beleeft als het ware een echte ‘zwembad experience’ met poppen, watervallen, glijbanen, dus ieder element dat ooit simpel begon heeft zich verder doorontwikkeld in onze organisatie.”

Waar gaat Glamping in jouw ogen om en hoe vertalen jullie dat naar jullie resorts?

“Kamperen op een locatie met veel minder mensen dan voorheen het geval was, veel meer ruimte en accommodaties met een wow-gevoel. Met aan de ene kant dus de bijzondere accommodaties aanbieden, niet alleen maar standaard mobilehomes maar met mooie veranda’s met sfeer bijvoorbeeld. Echt het wauw moment creëren in alle plekken in de accommodatie en aan de andere kant ook in de ruimtes eromheen, door men meer ruimte te geven, een mooi uitzicht te bieden en een restaurant wat op het niveau is van de mensen die jij wilt bedienen. Daarnaast is de animatie voor de mensen die je wil bedienen ook heel belangrijk voor de totale beleving.

Vallicella River Glamping Resorts

Op ons resort Vallicella in Italië hebben we als trekker het zwembad, de fontein en de aquariver die we hebben aangelegd. Hier ga je 140 meter langzaam naar beneden naar de laguna. Je moet naast een mooie camping bouwen dus ook echt het wauw gevoel creëren, emotie inbouwen, dat de kinderen een bijzondere beleving ervaren, maar uiteindelijk mede daardoor de ouders net zo veel en dat dus in combinatie met een supermooie locatie, autoluw of autovrij resort, waarbij de plek superbelangrijk is. Samengevat, de mensen hebben steeds meer behoefte aan luxe en bijzondere accommodaties met het kampeergevoel behouden, de stilte en meer rust, natuur, die elementen in combinatie met een goed restaurant, goede kinderanimatie, goede zwembaden, goede excursiemogelijkheden maakt een goed Glamping resort, en dat is wat we met Vacanze col Cuore doen.”

Loek van de Loo was een van de sprekers tijdens de Pleisureworld Praktijkdag ‘De Glamping (R)Evolutie op 20 september in Denekamp. Deze Praktijkdag liet experts uit de praktijk aan het woord die met ons nieuws, informatie en kennis deelden.

Daarnaast lanceerde Pleisureworld ook de nieuwste Glamping Trendspecial – De Glamping (R)Evolutie. Het meest complete overzicht van unieke ‘accommodaties’, inclusief het grote Glamping onderzoek 2022, trendartikelen en achtergrondverhalen uit de praktijk. Wil je deze ook bestellen? Dat kan via pleisureworld.nl/publicaties-overzicht.

Uw nieuws op de website

Heeft u interessant nieuws of een bijzonder verhaal? Laten het ons weten via [email protected] of via deze handige upload module. Denk hierbij bijvoorbeeld aan de lancering van een nieuw product, bedrijfsovername, de opening van uw nieuwe locatie, of wat te denken van het winnen van een award.