Uit Recreatief TotaalVerblijfsrecreatie

“Iedereen verdient een stukje Slow Living”

Geplaatst op: 22 december 2022 Geschreven door Linda Fijma

Vlak na de tweede wereldoorlog werd er bij Vakantiepark Mölke al vormgegeven aan Glamping. Mölke is namelijk ontstaan na deze oorlog vanwege onderduikers die op het terrein hadden ondergedoken en vervolgens terugkeerden na de oorlog om elkaar weer te zien. De eerste generatie van het Vakantiepark bouwden vervolgens vrachtwagens om tot slaapplekken en werden er tenthuisjes gemaakt voor de terugkerende onderduikers. Zo ontstond camping Mölke. Inmiddels staan de tweede en derde generatie van de familie van de Maat samen aan het roer en proef je een waar festivalsfeer in het Twents natuurpark. Tijd om in gesprek te gaan met deze creatieve en ondernemende familie.

Wanneer we aan de slag gaan met het schrijven van dit artikel vertelt Rutger van de Maat, derde generatie, dat zij tijdens de Entree Awards in de categorie ‘Best New Holiday Concept’, waarbij de jury nieuwe/ vernieuwde vakantieparken beoordeelt, benoemd zijn tot winnaar van 2022. Het bedrijf van de familie van de Maat bestaat al bijna vijftig jaar, maar vernieuwt continu. De jury was onder de indruk van het nieuwe concept ‘Slow Living’ van de derde generatie (Rutger en Denise van de Maat).

We zijn benieuwd naar deze ‘Slow Living’ experience op vakantiepark Mölke. Kun je daar wat meer over vertellen?

“Slow Living maakt het leven een stukje beter. Je vertraagt als het ware en hebt meer aandacht voor elkaar en voor jezelf. Je start de ochtend lekker relaxed met een lokaal ontbijt uit onze streekwinkel. Daarna bieden we verschillende activiteiten aan om lekker de natuur in te gaan. Met een Green Buggy, een fluisterboot, kano, sup, e-scooter, hippe fietsen of te voet. We bieden mooie routes aan om gezellig samen erop uit te gaan. Net zoals je in het weekend vaak doet op zaterdagochtend, maar nu met het gezelschap waar je mee op vakantie bent. In de middag kun je op de diverse hangouts genieten van de natuur met lokale wijnen en lokale bieren. Je kunt plaatsnemen op het terras, maar er zijn ook plekken waar je lekker ongedwongen kunt zitten zonder dat je de noodzaak voelt om iets te hoeven bestellen. De dag sluiten we gezellig, sfeervol en gezamenlijk af met een kampvuur, singer-songwriter, de buiten bios en meer sfeervolle activiteiten. Dus kort gezegd, een gezellige festivalsfeer in een Twents natuurpark met vrolijke medewerkers. En dat sfeertje de gehele dag door haalt je echt uit het dagelijkse ritme”, vertelt Rutger ons.

Maakt dit concept jullie als park ook uniek in Nederland?

“Het is zeker een uniek concept, maar we zijn ook een park dat zich onderscheid door de natuurlijke inrichting, met veel bijzondere accommodaties in een festivalsfeer. Zo kun je slapen in een boomhut, Reggehooiberg met hottub, wellness huisjes met ligbad, sauna en hottub, bijzondere safaritenten waarin je naar de sterren kunt kijken en meer. Aan de randen van het park hechten we veel waarde aan zichtlijnen vanuit mooie en bijzondere vakantieverblijven. Meer centraal op het terrein ademt de festivalsfeer. We hechten veel waarde aan sfeer. Dit uit zich dan ook in diverse hangouts op het park, barbecuespots, kampvuurplekken, gezellige sfeerverlichting en vrolijke vakantiewoningen”, laat Rutger weten.

Glamping past goed in dit plaatje. Hoe wordt dit bij jullie park aangeboden?

“Mijn ouders zijn ontzettend creatief geweest en als ik de verhalen hoor, mijn opa en oma ook al. We bieden Glamping dan ook al erg lang aan. De definitie van Glamping is vrij breed, maar ik durf te zeggen dat mijn vader en moeder een van de eersten in Nederland waren met dit aanbod. Niet met de inmiddels bekende safaritenten, maar zij bedachten bijvoorbeeld de Glamplodge. Een klein en gezellig vakantiehuisje welke ze ook aan andere vakantieparken hebben verkocht. Inmiddels hebben we de Glamping sfeer doorgetrokken door het park en hebben we bijvoorbeeld een leuk en hip restaurant met lekkere cocktails. Leuke artiesten treden her en der op het terrein op. In de zomermaanden hebben we in samenwerking met een lokaal restaurant een pop-up restaurant in Zuna. Dit restaurant richt zich op luxe fingerfood. Dus naast de Glamping tenten, proberen we het nog meer ‘glamorous’ te maken op het gebied van de sfeer, horeca en activiteiten. De mix aan Glamping accommodaties, de sfeer en de natuur moeten ons park tot een uniek DNA maken”, legt Rugter uit.

Welke grote veranderingen heeft het Vakantiepark Mölke in de afgelopen jaren nog meer doorgemaakt?

“We zijn gaan ontdekken hoe we ons willen onderscheiden. Mölke is altijd een voorloper geweest. Zo heeft het de eerste binnenspeeltuin van Nederland geopend, was het een van de eersten met een elektrische rondvaartboot (De EMS Reggestroom) en werd het all-inclusive concept naar vakantieparken in Nederland gebracht. Daarnaast is ook duurzaamheid de laatste jaren al een belangrijk onderdeel geweest. We hebben bewust niet gekozen om ons 100% te onderscheiden op duurzaamheid, bijzondere vakantiewoningen of bijzondere faciliteiten. Wanneer je dit volledig wilt doortrekken moet je andere innovaties laten. Wij investeren namelijk nog steeds met eigen middelen en verkopen geen grond. Dit bracht ons vervolgens op het idee om ons te onderscheiden op hetgeen wat Mölke is. Door de jaren heen hebben we ontdekt – samen met heel veel medewerkers – dat het werken bij Mölke een lifestyle is. Maar wat is die lifestyle? Daar zijn we naar op zoek gegaan. We zijn op zoek gegaan naar wat we gaaf vinden. En daar kwam onder andere uit: het leven in Twente, het weekend, de gezelligheid, de sfeer in deze omgeving, de natuur, het landschap, het water, de zondagmiddag… Toen kwam daar Slow Living aan de Regge uit. Dat past bij ons. En we vinden dat iedereen een stukje van onze levensstijl verdient, want dat maakt het leven nog een beetje beter”, vertelt Rutger trots.

Rutger sluit nog af: “Partners zijn in dit geheel voor ons ook heel belangrijk. We betrekken ze vaak bij onze ideeën. Het helpt in de creatie, maar vervolgens ook in het traject. We waarderen de hulp enorm. Maar bovenal, een goed concept is leuk, maar de uitvoering gebeurt door het team. Team Mölke is ongelooflijk belangrijk. We zijn trots op onze teamleiders die zich hier dagelijks voor inzetten. Onwijs trots zijn we dan ook dat we de Entree Award hebben gewonnen voor Best Holiday Concept. Zonder team, absoluut geen concept in ons geval. Het is een beloning voor het harde werken en de manier waarop we bezig zijn. Iedereen verdient een stukje Slow Living, daar zijn we iedere dag mee bezig vol passie. De natuur, de sfeer en de mix van accommodaties is het DNA maar het team mag hier niet in ontbreken.”

Meer te weten komen over Vakantiepark Mölke? molke.nl

Uw nieuws op de website

Heeft u interessant nieuws of een bijzonder verhaal? Laten het ons weten via [email protected] of via deze handige upload module. Denk hierbij bijvoorbeeld aan de lancering van een nieuw product, bedrijfsovername, de opening van uw nieuwe locatie, of wat te denken van het winnen van een award.