Uit Recreatief Totaal

Gemeente zet Aalsmeer op de kaart als watersportbestemming

Geplaatst op: 22 maart 2022

Nieuwe faciliteiten bij Westeinderplassen en meer marketing op watersport

Het bloemendorp Aalsmeer ligt aan de Westeinderplassen en is een unieke watersportbestemming in Nederland. Met een oppervlakte van 10 vierkante kilometer heeft de gemeente het grootste binnenwater van de provincie Noord-Holland. Komend jaar zetten de gemeente en Visit Aalsmeer nog meer in om nog meer watersporters aan te trekken. Enerzijds gebeurt dit door nieuwe faciliteiten zoals een herinrichting van het Surfeiland en de boulevard aan het Waterfront. De recent geopende passantenhaven naast de Historische Tuin en bij het centrum is in korte tijd zeer populair geworden. Een mooie aanlegsteiger, toiletten en enthousiaste havenmeester. Met gerichte marketing focust Visit Aalsmeer in 2022 extra op watersporters. We spreken met wethouder Toerisme, Recreatie en Verkeer Robert van Rijn.

“Nederland is een watersportland bij uitstek,’’ vertelt wethouder Van Rijn. “Er is geen land in Europa waar zoveel mensen een boot bezitten, surfen of zeilen. Veel meer Nederlanders houden ook van de sfeer op en rondom het water. Eten op een terras aan het water bijvoorbeeld. De Westeinderplassen trekken jaarlijks duizenden bezoekers. Vooral uit de rechtstreekse omgeving rondom Amsterdam komt er veel publiek in de zomer en weekenden. De toerisme wethouder weet wel waarom de plassen zo populair zijn. “Met circa 6000 boten in 40 jachthavens is het gebied een belangrijk startpunt van heerlijke tochten op het water. Via de Ringvaart is er een verbinding naar de Kagerplassen en de Nieuwe Meer. Bij zuidwesterwind hebben de plassen een zeer gunstige ligging en daarmee is het een toplocatie voor zeilers en windsurfers. Er vinden grote surfwedstrijden plaats met de (inter)nationale top. Ook foilen, een variatie op het windsurfen waarbij de zeiler boven het water staat wordt meer en meer gedaan. Deze sport vervangt het windsurfen bij de Olympische Spelen van 2024 en is echt met een opmars bezig.”

EILANDJES

De ruim 400 eilandjes in de ‘Bovenlanden’ aan de Kleine Poel kennen een bijzondere tuinbouwhistorie en hebben een mystiek karakter. “Dit stukje natuur is echt uniek,’’ vervolgt hij. “Door turfwinning is in de loop van eeuwen een bijzonder gebied ontstaan. Vroeger was er veel fruitteelt waaronder aardbeien. Op eilandjes worden nu nog seringen en ilex (de typische kersttakken met rode besjes red.) op ambachtelijke wijze geteeld. Een ander deel van de eilandjes is in particulier bezit waar veel Aalsmeerders in de zomermaanden recreëren. Je kunt het Kleine Poel gebied goed verkennen met een rondvaart vanaf de Historische Tuin, sloepje, kano of per sup.” Natuurliefhebbers halen hun hart op bij de vele bijzondere vogels zoals de slechtvalk en ijsvogel, vissen zoals snoek, paling en meerval en zeldzame planten als de zonnedauw. “In de natuurdocumentaire Wild Aalsmeer, ingesproken door Gerard Joling, hebben we dit vorig jaar extra belicht. Zelfs veel Aalsmeerders wisten niet dat er zoveel unieke natuur in hun gemeente te vinden was. ”

SURFEILAND

In samenwerking met het Hoogheemraadschap Rijnland en Stichting Leefomgeving Schiphol heeft Gemeente Aalsmeer gewerkt aan een aantrekkelijk Waterfront en Surfeiland. “Het Surfeiland is sinds de jaren 60 voor zeilers een hotspot,’’ weet Van Rijn. Nu is het surfeiland een startpunt voor de vele enthousiaste surfers bij de windsurfvereniging WSCA  “Het is een landoever die aan de noordoostkant van de Grote Poel (de grootste plas red.) en ten zuiden van het dorp ligt. De pier van het Surfeiland is verlengd en het zandstrand is drie keer zo groot worden. Dat betekent dat er voor zowel strandgangers als watersporters meer ruimte is. Aan het Waterfront is een mooi wandel- en fietspad gemaakt met twee zwemsteigers. Er is een openbare douche en drinkwaterkraan aanwezig. Van het dorp loop je nu langs de waterkant, langs de iconische Watertoren richting het Surfeiland. Het is fascinerend om naar het schouwspel van surfers op het water te kijken. Dat verveelt nooit!,” aldus de enthousiaste wethouder.

Tot slot is een buitenfitness gemaakt met enkele sporttoestellen zodat iedereen hier buiten een work-out kan doen. “Tijdens de lockdowns is hier dankbaar gebruik van gemaakt.”

Bron: Kick Spaargaren

VEILIG VAREN

­­Leefbaarheid op en rondom het water is voor de gemeente een speerpunt in 2022. “Enerzijds moeten we waken voor de veiligheid op het water. Mede door twee coronazomers met meer thuisblijftoeristen in eigen land en meer aangeschafte boten,
is het drukker dan ooit met schippers op de plassen,’’ stelt Van Rijn. “Met een campagne ‘Veilig en verstandig varen’ willen we vanaf komend voorjaar alle recreanten nog beter informeren.” Uiteraard is ook de piekdrukte op zonnige dagen een aandachtspunt voor het verkeer en de bereikbaarheid van het dorp. “We willen parkeerdruk beter stroomlijnen, zegt de wethouder die ook verkeer in zijn portefeuille heeft. “Afval is tot slot ook een aandachtspunt, want na de drukte op de plassen zien we dat in het zwerfafval aan de kades terug. We maken hiervoor een ‘Gebiedsfoto’. Dit is een momentopname van de Westeinderplassen als bestemming waarbij we op alle vlakken (economisch, ruimtelijk en toeristisch) de stand van zaken op maken. Uit deze gebiedsfoto komen dan nieuwe verbeteringen. We werken voor het leefbaarheidsvraagstuk ook samen met andere gemeentes in Zuid-Holland en Noord-Holland. Onder de noemer ‘Hollandse Plassen’ gaan we deze samenwerking de komende jaren intensiveren. Daar komt ook een stuk marketing bij kijken, we hebben een uniek stuk Nederland waar we allemaal van mogen genieten. ”

Kijk voor meer informatie op www.visitaalsmeer.nl

Uw nieuws op de website

Heeft u interessant nieuws of een bijzonder verhaal? Laten het ons weten via [email protected] of via deze handige upload module. Denk hierbij bijvoorbeeld aan de lancering van een nieuw product, bedrijfsovername, de opening van uw nieuwe locatie, of wat te denken van het winnen van een award.