Uit Recreatief Totaal

Minidocumentaire over natuur in gemeente zet de wilde kant van Aalsmeer op de kaart

Geplaatst op: 3 november 2021

Aalsmeer ligt middenin één van de drukste gebieden van Nederland maar omvat ook het bijzondere natuurgebied de Westeinderplassen. Een natuurgebied vol unieke plant- en diersoorten die in deze omgeving hun thuis hebben gevonden. Om deze natuurlijke kant bekender te maken ontwikkelde Visit Aalsmeer met regisseur JW Schram een minidocumentaire. De film van circa 10 minuten werd ondersteund met een online en PR campagne.

Isabel Mosk is strateeg en campagnecoördinator voor bestemmingen. Ze initieerde vorig jaar de nationale Welkom terug in NL campagne en werkt momenteel ook voor het Waddeneiland Terschelling. Ze vertelt over deze campagne. “De Westeinderplassen liggen ingeklemd tussen één van de grootste luchthavens van Europa en een knooppunt aan snelwegen,’’ begint Mosk te vertellen. “Het landschap dat door de eeuwen heen op een unieke manier is ontstaan. Bovenal is het een plek, waar de natuur wilder is dan je eigenlijk zou denken.” Het idee voor het in beeld brengen van deze natuurschoon kwam op in de lockdown. Daar waar veel organisaties de deuren moesten sluiten trok men massaal de wandelschoenen aan en natuur in. De opnames vonden in het voorjaar plaats. “In deze korte documentaire is de diversiteit van de flora en fauna in beeld gebracht. Zo zijn er beelden van onder meer de beschermde diersoorten zoals de slechtvalk, meerval en veenmol gemaakt. En zijn daarnaast ook seringen, zonnedauw, libellen, palingen, kikkers, maar ook een prachtige zons op- en ondergang te zien,’’ licht ze toe. “Het is een kortere versie van de natuurdocumentaires WILD op de Veluwe, momenteel weer op de NPO te zien en WAD. De voice-over van Wild Aalsmeer is verzorgd door één van de bekendste inwoners van Aalsmeer, Gerard Joling. Hij zegt daarover: “Het is echt een prachtig stukje natuur dat dicht bij mijn huis ligt. Veel mensen weten niet dat er zoveel moois te zien is bij de Westeinderplassen. JW heeft dat mooi in beeld gebracht. Het is zeker de moeite waard om dit gebied eens te bezoeken”.

Specht Wild Aalsmeer
Wild Aalsmeer water

“De mini-documentaire Wild Aalsmeer is een initiatief van Visit Aalsmeer, onderdeel van Gemeente Aalsmeer en zet de gemeente op de kaart als aantrekkelijke toeristische bestemming voor de (inter) nationale bezoeker, De première vormde ook de aftrap van de bredere marketingcampagne Wild Aalsmeer. “Met deze crossmediale campagne worden Aalsmeer, de Westeinderplassen en het unieke gebied met flora en fauna in de etalage gezet. 22 toonaangevende Instagramfotografen en reisbloggers hebben de trailer van Wild Aalsmeer met hun community of hebben zelf Wild Aalsmeer beleefd tijdens de Instameet op zaterdag 17 juli. De hele maand vond de online media campagne plaats met organische en gepromote content i.s.m. ensanne en RED Online. De eerste cijfers tonen aan dat we daarmee meer dan 3 miljoen weergaven gerealiseerd hebben op de website en social media. Alles om dit unieke natuurgebied onder de aandacht te brengen.”

Uw nieuws op de website

Heeft u interessant nieuws of een bijzonder verhaal? Laten het ons weten via [email protected] of via deze handige upload module. Denk hierbij bijvoorbeeld aan de lancering van een nieuw product, bedrijfsovername, de opening van uw nieuwe locatie, of wat te denken van het winnen van een award.