Uit Recreatief Totaal

Fysieke, mentale en sociale ontwikkeling stimuleren met hutten bouwen

Geplaatst op: 21 juni 2021

Met een basispakket van palen, panelen, bouten en vleugelmoeren kunnen kinderen, en zelfs volwassen, urenlang buitenspelen. Deze bouwpakketten van Palènpa zijn speciaal ontworpen om hutten te bouwen. Zonder zagen en timmeren, wat het bouwen toegankelijk maakt voor bijna ieder kind en ook gaat hierdoor het materiaal nog eens een stuk langer mee. Wij gingen in gesprek met mede-eigenaar Bas van Haastrecht en vroegen een aantal klanten van Palènpa naar hun ervaringen.

Sinds het begin van 2020 is het bedrijf Palènpa meer en meer de markt op gegaan om hun manier van hutten bouwen onder de aandacht te brengen. Daarnaast hebben zij het ‘Palènpa Park’ geopend waar buiten hutten bouwen mogelijk is voor ieder kind. “Ons product is heel pedagogisch gericht, het is uitdagend maar veilig en anders dan het traditioneel hutten bouwen”, geeft Bas aan.

Aanschaffen of huren

De pakketten van Palènpa worden breed ingezet. Zo is er de basisschool, zijn er animatiebedrijven, campings en zelfs teambuilding uitjes die op deze manier het hutten bouwen hebben ervaren. Bij Camping de Lakens geeft Teamleider recreatie Menno Wijnbergen aan “Palènpa is een ideale oplossing voor grote groepen kinderen. Wij hebben afgelopen jaar pakketten gehuurd en gebruikt met zo’n 150 kinderen tegelijk, dat was een enorm succes. Het is supermakkelijk zelf te doen, je hebt direct een leuke sfeer, het is snel weer af te bouwen en de mannen achter het bedrijf zijn enorm enthousiast!”

Bij camping en bungalowpark de Horsterhoeve is er afgelopen jaar gekozen voor het aanschaffen van een eigen pakket. “Wij hadden zoiets nog nooit eerder gezien en nu wij hebben ervaren hoe kinderen hier op reageren denken wij zelfs aan het verdubbelen van ons pakket volgend jaar. De hutten spelen makkelijk en je kunt het al realiseren met relatief weinig leiders”, vertelt eigenaar Dick de With.

Pedagogische visie

Met de hutten van Palènpa willen Bas en zijn compagnon Addy Vork de kinderen stimuleren vrij te spelen en daarmee een bijdrage leveren aan hun fysieke, mentale en sociale ontwikkeling. “Met onze hutten hopen wij een middel gecreëerd te hebben waardoor kinderen meer buiten gaan spelen”, laat Bas weten. Dat het product van Palènpa hierin is geslaagd beaamt Claar Rekers, directrice van de Openbare Montessorischool De Boog. “De pedagogische visie komt heel duidelijk terug in dit product. Het bruikbare materiaal is simpel, er is maar een korte uitleg nodig en kinderen snappen wat de bedoeling is. Je moet samenwerken, wat hiermee op een juiste manier wordt gestimuleerd en je ziet de kinderen al snel overstappen naar een fantasiespel. Juist de eenvoud en doelmatigheid van dit product maakt het zo bijzonder.”

Toekomstplannen

“Waar wij over 5 jaar staan? Dan hopen wij dat door het hele land onze hutten te vinden zijn, wellicht zelfs door meerdere Palènpa Parken geopend te hebben, waar kinderen heerlijk buiten spelen met onze producten. Daarnaast hebben wij de ambitie nog meer concepten met deze insteek te verwezenlijken”, sluit Bas af.

Over Palènpa

Palènpa is het bedrijf van Addy Vork en Bas van Haastrecht. Met de gedachte dat ieder kind hutten moet kunnen bouwen werd Palènpa bedacht. Met bestaande vormen van huttenbouw krijgt men snel te maken met te weinig materiaal of dat er te veel regels aan verbonden zitten wat het vrij spelen in de weg staat. Ondertussen hebben al duizenden kinderen enthousiast met Palènpa hutten gebouwd.

Meer info www.palenpa.nl.

Uw nieuws op de website

Heeft u interessant nieuws of een bijzonder verhaal? Laten het ons weten via [email protected] of via deze handige upload module. Denk hierbij bijvoorbeeld aan de lancering van een nieuw product, bedrijfsovername, de opening van uw nieuwe locatie, of wat te denken van het winnen van een award.