Uit Recreatief Totaal

Even ontsnappen aan de buitenwereld met immersive experiences

Geplaatst op: 28 maart 2023

In Nederland openen steeds vaker (tijdelijke) immersive experiences. Deze nieuwe attracties dompelen je helemaal onder in licht, geluid en verdere zintuigelijke ervaringen. In Nederland zijn er afgelopen jaar verschillende immersive experiences ontwikkeld. Denk bijvoorbeeld aan Amaze, Fabrique des Lumières en Remastered in Rotterdam. Een blik op deze experiences.

Een immersive experience is letterlijk een meeslepende ervaring die wordt gefaciliteerd door digitale technologie. Deze technologie probeert een fysieke wereld te imiteren via een digitale of gesimuleerde wereld door omringend zintuiglijk gevoel te creëren, waardoor een gevoel van onderdompeling wordt gecreëerd. In eenvoudiger bewoordingen, met meeslepende ervaringen, worden iemands perceptuele en zintuiglijke ervaringen van de echte wereld volledig overschreven door een virtuele ervaring. In Nederland zijn er afgelopen jaar meerdere immersive experiences gecreerd, waarvan we drie succesvolle experiences uitlichten in dit artikel.

AMAZE

Een prikkelende immersive tour door zeven zalen van een Amsterdamse nachtclub. Hier ontsnap je aan de buitenwereld en word je meegezogen in dampende beats en flitsende lichten. Het is een intense ervaring waarbij je letterlijk in een andere wereld stapt bij het openen van de deur, tot dat je deze weer achter je terugtrekt. De experience heeft ook interactieve elementen. In sommige ruimtes sta je zelf aan de lichttafel om de effecten te matchen op de beat van de muziek. En in een spiegeldoolhof zie je foto’s van jezelf terug waardoor je letterlijk even de weg kwijtraakt.

Qua licht en geluid spektakel is er in Nederland weinig anders wat dit kan overtreffen. In combinatie met de top elektronische muziek uit Nederland moet dit concept over de hele wereld geëxporteerd kunnen worden. AMAZE is toegankelijk vanaf 10 jaar en het totaal bezoek duurt bij elkaar zo’n 60 minuten. Meer informatie op amazeamsterdam.nl

Fabrique des Lumieres immersive experiences

Fabrique des Lumières

Het begon allemaal in Parijs in 2018 met de opening van Atelier des Lumières, gecreëerd door Culturespaces. In een paar jaar tijd trok dit moderne museum meer dan drie miljoen bezoekers, die hier gedigitaliseerde werken konden ontdekken van kunstenaars als Vincent van Gogh, Claude Monet, Gustav Klimt en Salvador Dalí.

Sinds afgelopen jaar is het digitale kunstproject Fabrique des Lumières ook in Nederland te bewonderen, in de Westergasfabriek in Amsterdam, onder de naam: Fabrique de Lumières. De historische Westergasfabriek werd gebouwd in 1885 en is vanaf 1990 omgebouwd tot culturele ruimte. Gelegen in het Westerpark, tien minuten van het historische stadscentrum, biedt de locatie een projectie oppervlakte van 3.800m². De producties zijn afgestemd op de unieke architectuur van de locatie, met zijn zeventien meter hoge muren.

De experience is zeer geschikt voor zowel de minder als de meer beoefende kunstliefhebber. De fantasierijke en creatieve presentative, maakt de kunst toegankelijk en prettig voor een doelgroep die nog minder bekend is met kunst. Voor wie dit stadium is gepasseerd, is de zintuigelijke ervaring en de innovatieve wijze van Lumières een ‘must see and do’. Je kunt er gemakkelijk twee uur in verdwalen. De foto’s geven je misschien een idee van de verschillende exposities, maar het is totaal anders als je de kunst van dichtbij ziet en ervaart. Er is geen minimale leeftijdsgrens voor deze experience. Meer informatie op fabrique-lumieres.com.

Remastered

Onder de Erasmusbrug in Rotterdam word je in ruim een uur tijd in meerdere ruimtes van in totaal 2000 m2 verrast en vermaakt tijdens een interactief spektakel. Remastered bestaat uit een locatie van meer dan 1.500 m2, inclusief 60 ultramoderne projectoren, 50 luidsprekers, 15 km kabels en 245 miljoen pixels met een resolutie van 20.000 pixels en het grootste indoor LED-scherm van Europa.

De allerbeste Nederlandse digitale artiesten hebben een nieuwe wereld gecreëerd. Een wereld waarin je wordt meegenomen in een optocht van de wonderbaarlijke figuren van Jeroen Bosch, je wordt ondergedompeld in de kleurrijke taferelen van Van Gogh en je kunt dansen op de beat van Mondriaans “Victory Boogie Woogie”.

Deze unieke ervaring van 60 minuten omvat ook wandelen door een waterval, je eigen UFO laten vliegen op een gigantisch LEDscherm, communiceren met scholen vissen en zeilen door de wolken. De minimale leeftijd voor deze experience is 6 jaar. Meer informatie op remastered.nl.

* Hoofdfoto: Jorn Baars ©

Uw nieuws op de website

Heeft u interessant nieuws of een bijzonder verhaal? Laten het ons weten via [email protected] of via deze handige upload module. Denk hierbij bijvoorbeeld aan de lancering van een nieuw product, bedrijfsovername, de opening van uw nieuwe locatie, of wat te denken van het winnen van een award.