Uit Recreatief Totaal

“Er is geen standaard definitie van Glamping waar we het over eens zijn”

Geplaatst op: 23 november 2021

Bij Glamping speelt gemak een grote rol. Men verwacht dat de accommodatie volledig is ingericht, gepaard met luxe faciliteiten. De vraag naar Glamping accommodaties is het afgelopen jaar in sterke mate toegenomen. Toch gaat het daarbij niet alleen meer om de luxe die de accommodatie biedt, maar wordt het doorgetrokken naar de totale beleving eromheen. Om meer inzicht te krijgen in de trends op het gebied van Glamping spraken wij met ondernemer en Glamping expert Richard Otten. Richard is al 9 jaar eigenaar van Glamping.nl en volgt als geen ander de laatste trends op het gebied van Glamping.

We beginnen het gesprek met een korte introductie over Richard zelf en vragen hem naar zijn ontstane passie voor Glamping. “In 2009 ben ik officieel ondernemer geworden toen ik mij inschreef bij de Kamer van Koophandel met mijn eerste bedrijf. In 2013 ben ik ook gestart met Glamping. nl, Een marktplaats voor het aanbod van luxe kamperen en Glamping met een focus op de Nederlandse markt. Hiervoor ben ik toen met Vacanceselect een affiliatie samenwerking aangegaan, wat inmiddels niet meer zo is, en ik denk dat zij ook mijn inspiratiebron waren in de jaren ervoor en de reden dat ik kansen zag in de website Glamping.nl. Vooral oud-eigenaar Loek van de Loo inspireerde mij tijdens een Camping weekend aan het Gardameer. Naar mijn idee zijn zij een van de voorlopers geweest van het begrip Glamping. Toen ik in 2015 uitgenodigd werd voor de Glamping Summit in Denver was ik helemaal zeker van de ultieme mogelijkheden op het gebied van Glamping. Ik weet nog dat ik dacht ‘Als het hier aanslaat, dan kan het nog wel eens heel groot gaan worden’, en dat is in een sneltrein vaart ook zo gebleken”, vertelt Richard.

Wat kunnen ondernemers in Nederland in deze tijd nog leren van buitenlandse collega’s?

“Dat het vooral om de totaalbeleving gaat. Zorg dat je een goed restaurant hebt, de wellness aanwezig is, flora en fauna goed op orde is. Dat totaalplaatje zorgt voor de ultieme Glamping beleving. In landen als Frankrijk en Italië hebben ze dat op veel locaties al helemaal uitgewerkt. Daarnaast is het belangrijk dat we hier in Nederland de traditionele kampeerder ook kenbaar maken dat Glamping niet altijd duur hoeft te zijn. BudgetGlamping, een kleine touroperator in Frankrijk doet dit bijvoorbeeld al heel goed. Wanneer dit besef er in Nederland ook is, zal een nog grotere doelgroep bereikt worden.”

Papillon Airlodge hottub glamping

Wat is volgens jou de meest innovatieve Glamping locatie? En wat betreft accommodaties?

“Dat is een hele moeilijke vraag. Er zijn zo veel bijzondere locaties en accommodaties. Als ik dan toch een locatie zou moeten noemen is dat Camping Huttopia De Roos in Beerze. Dit totaalplaatje klopte gewoon. Over alles was nagedacht en wat ik al eerder noemde, het gaat tegenwoordig echt om de beleving die verder doorgetrokken wordt dan alleen de accommodatie. Papillon Country Resort in Denekamp gaat ook die kant op, zij zijn dit jaar net begonnen, dus ze zullen de komende jaren nog door investeren, maar die zijn al echt op de goede weg. Wat betreft een innovatieve accommodatie moet ik zeggen dat de Romanov Residence lodge van Yala, met een investering van meer dan een ton, natuurlijk het summum is, maar ook dus met dito prijskaartje.”

Wat versta jij onder de definitie van Glamping?

“Er is geen definitie voor Glamping. Na onderzoek in meer dan 280 publicaties en bronnen is er geen standaard definitie van Glamping te geven waar we het over eens zijn. Bij Glamping heb je dan ook geen sterren classificatie. Het ligt eraan met welk gezelschap je bent en waar je interesse ligt. Naar mijn idee kun je Glamping niet als een enkel segment zien, maar is deze in te delen in vier segmenten namelijk; Glamping Experience, Glamping Nature, Glamping Villages en Glamping Camping. Waar het bij Glamping Experience vooral gaat om een bijzondere accommodatie en unieke locatie, echt ‘Instagrammable’ zegmaar. Bij Glamping Nature gaat het vooral om het kleinschalige, vrij van elkaar, off the grid zijn. Glamping Villages is vooral gericht op de beleving eromheen en de luxe van de accommodatie. Als laatste dan nog de Glamping Camping, waarbij je nog twee delen hebt, met aan de ene kant nog de gewone camping en de faciliteiten van de camping, en aan de andere kant een Glamping terrein.”

Welke trends zijn er dankzij Corona te zien in de wereld van Glamping?

“Je ziet dat er vooral veel pop-up Glamping locaties zijn neergezet. Of dit een blijvende trend is, ik denk het niet. Bij veel locaties als dag attracties was er het afgelopen jaar ‘tijd over’, ik vraag me af hoe dat gaat als er weer minder tijd is voor deze innovaties. Ik denk wel dat dit ervoor gaat zorgen dat de festivalisering in de campingwereld wordt aangejaagd. Als je de pop-up Glamping aan festivals toevoegt is het daarnaast gelijk een visitekaartje voor de daadwerkelijke Glamping locaties.”

Wat zijn trends die je voorziet voor komend jaar?

“Glamping over the top. Waarbij Diamond Suites bijvoorbeeld al is begonnen met Hotelaccommodaties in de Glamping wereld. Hotels zullen hun accommodaties en ruimte ook meer naar de buitenlucht uitbreiden vanwege het succes van Glamping en de steeds grotere raakvlakken. Maar ook het contactloos inchecken en het optimaliseren van de gastbeleving speelt een steeds grotere rol. Daarnaast zal circulair zijn en de verbinding met de lokale omgeving steeds meer een ding gaan worden.”

Heb je nog tips voor de recreatieondernemer om zich te onderscheiden op het gebied van Glamping?

“Zorg dat je een 360 graden view hebt en besef je dat een Glamping doelgroep anders is dan je huidige doelgroep, met andere behoeftes. Laat je goed informeren en adviseren en stel je in op langetermijndenken. Ben je bereid dat te doen, dan ben je al een heel eind op weg naar de ultieme Glamping locatie!”

Over Richard Otten en Glamping.nl

Gevoed door een passie voor Frankrijk, toerisme en recreatie is Richard het ondernemersavontuur aangegaan. Sinds 14 jaar is hij oprichter van bekende bedrijven als Glamping.nl, TeamAnimation, RED online marketing en France-Compagnie. Richard spreekt op grote evenementen als de Vakantiebeurs, Glampingshow UK en Glamping Summit USA en is daarnaast vaak te horen als spreker tijdens webinars en gastcolleges. Zijn kracht ligt in het verbinden van mensen, het ontwikkelen van nieuwe ideeën en het op innovatieve wijze realiseren van ambities.

www.glamping.nl

‘Foto’s gemaakt bij Papillon Country Resort in Denekamp’

Uw nieuws op de website

Heeft u interessant nieuws of een bijzonder verhaal? Laten het ons weten via [email protected] of via deze handige upload module. Denk hierbij bijvoorbeeld aan de lancering van een nieuw product, bedrijfsovername, de opening van uw nieuwe locatie, of wat te denken van het winnen van een award.