Uit Recreatief Totaal

Professionalisering in Family Entertainment Centers

Geplaatst op: 3 oktober 2019 Geschreven door Auteur: Hans van Leeuwen; Trendwatcher, Adviseur & Concept Ontwikkelaar Recreatie & Toerisme

De ontwikkeling van Family Entertainment Centers gaat gestaag door. De nieuwst varianten hebben geleerd van de pioniers en voegen vernieuwing toe aan de branche. Trendwatcher Hans van Leeuwen ging in gesprek met Peter Plantenga en Jeroen Kops naar aanleiding van de opening van een tweede family entertainment center in Apeldoorn onder de naam ZERO55. 

Waar komt de naam ZERO55 vandaan en wat is de visie achter het concept? 

Plantenge en Kops leggen uit; “ZERO55 is een link naar de oorsprong van het concept en naar de vestigingsplaats Apeldoorn. Het staat voor futurisme en duurzaamheid; de omgeving is er ook op aangepast, signing, website, kleurstelling en branding. We wekken zelf elektriciteit op en hebben bewust gekozen voor duurzame elektrische karts. 055 is niet alleen het netnummer maar digitaal ook herkenbaar als 0.55 (55 minuten) in tijdframes en acties/ arrangementen. Vandaar dat bij ons een aantal activiteiten afgesteld zijn op 55 minuten. De identiteit is toekomst gericht en de intentie is om trendsetter te zijn en de bezoekers een onvergetelijke dag te bezorgen. Alle attracties en activiteiten hebben wij in lijn gebracht met het concept; van de bedrijfskleding tot en met de bowling en van de escape room tot aan de games.”

Nieuwe sportconcepten – met een sterke leisure component

Van Leeuwen geeft duiding aan de ontwikkelingen: “Waren vroeger de sporthal en het zwembad voor sportief vermaak zorgden, zien wij allerlei nieuwe vormen van sportieve recreatie ontstaan. In de tussenfase was er spraken van de opkomst van Multifunctionele Sportcentra waar er sprake was van geclusterde sportactiviteiten. inmiddels zien wij een doorontwikkeling in Multi Leisure Amusementscenters. 

Organisaties als Sportfondsen, Optisport en Accres zijn de representanten die op semi commerciële basis de functies van het zwembad en de sporthal verbreden met fitness, indoorspeeltuinen, trampolineparken en op beperkte schaal horeca. 

Je ziet dezelfde beweging bij de stand alone leisure concepten. Om te overleven moet men steeds meer attracties toevoegen aan de concepten zoals het mini golf, laser en fun bowling om bezoekers aan zich te blijven binden. Door het grote aanbod, concurrentie en het feit dat ouders gratis naar binnen mogen zorgt een wankelig bestaan. Alleen al door een ketenvorming waarbij gestuurd wordt op kosten en massa is een businessmodel dat tegenwoordig zorgt voor een verantwoord businessmodel. De business case voor de franchisers is ‘massa is kassa’.”

De consument zoekt meer vertier en vermaak?

Peter Plantinga antwoord hierop met een volmondige JA! Er zijn in ons land inmiddels twee ZERO55 Family Entertainment Centers. Peter Plantinga, ooit zijn sporen verdiend bij de grootste hamburgerketen is nu als manager verantwoordelijk voor de locaties in Enschede en Apeldoorn. “Onze eerste vestiging van ZERO55 is gestart in Enschede aan de Leisure Boulevard Go Planet Parc gelegen naast het FC Twente Stadion. Al vanaf het eerste begin is daar over een eigen visie en missie nagedacht met in het achterhoofd de realisatie van meerdere vestigingen. We doen de branding, thematisering, signing en alle communicatie in eigen beheer. Ons verhaal kent een futuristische insteek waarbij de activiteiten trendsettend of vernieuwend moeten zijn. Dat kan door als eerste met een nieuwe attractie of nieuwe spelvormen aan te bieden of ervoor te zorgen dat de totale entourage dit bij de bezoekers weet op te roepen. We willen het echte FEC gevoel uitstralen wat voor ons betekent een aanbod van meerdere attracties, minimaal vijf verschillende keuzemogelijkheden waarvan er altijd drie als hoofd attractiegezien kunnen worden.”

Waarmee maakt ZERO55 het verschil? 

Plantenga “Wij onderscheiden onze FEC’s met het concept, het merk en de drie hoofdattracties;  e-karten, Bowlen e nLasertag. Escape Rooms en VR games zijn aanvullend en zorgen voor een uniek totaalaanbod, reden om terug te komen en verlenging van de  verblijfsduur. Het  liefst voegen wij nog een klimpark of indoorspeeltuin aan ons concept toe. Het zijn allemaal activiteiten die tijdloos zijn en zich altijd weer weten aan te passen aan veranderende tijden. Wij kiezen voor een grote mate van diversiteit in activiteiten en attracties, maar dan wel even met een bijzondere touch. Kijk maar eens naar de nieuwe uitvoering van onze kartbaan, waar je zowel binnen als ook buiten kunt racen. Bij regenachtig weer gaan de deuren dicht en past het parcours zich aan! We hebben ook als eerste in Nederland de Virtual klimmuur (Augmented Reality Climbingwall), Glow Bowling met twee VIP Lanes met een AR illustratie als projectie op de bowlingbanen als onderdeel van het spel.”

Ook de locatie op de Veluwe geeft het bedrijf een unieke positie. Plantenga: “Er zijn weinig van dergelijk grote indoorcentra in zo’n sterk toeristische regio. In tegenstelling tot veel andere indoor locaties zijn de zomermaanden voor ons erg belangrijk. Vandaar dat buitenterras en outdoor karting zijn toegevoegd. Indoorspeeltuinen en trampolineparken zijn er genoeg in de regio, maar wij wilden iets voor een brede doelgroep; een locatie waar zowel jongeren maar ook volwassen en andere doelgroepen zich een dagdeel kunnen vermaken. Wij zijn gelegen in het recreatiegebied de Dubbelbeek nabij de A1 in Apeldoorn Zuid. Dat is een bekende locatie voor de meeste inwoners van Apeldoorn. De recreatieve aantrekkingskracht wordt nog eens verterkt door onze buren; Aquacentrum Malkander en Kinderparadijs Malkenschoten. Je kunt stellen dat wij gezamenlijk de trekken van een Leisure Boulevard vertonen met jaarlijks een half miljoen bezoekers. Op het terrein is recent ook nog de firnessketen Smart Fit neergestreken. Er liggen in de onderlinge samenwerking als geheel enorme kansen voor deze locatie.”

Is er ook verschil tussen de FEC in Apeldoorn en Enschede? 

Plantenga: “We hebben enorm geleerd uit onze ervaringen van het eerste ZERO55 in Enschede. Onze locatie in Enschede heeft geen bowlingbaan en werkt veel samen met de andere ondernemers op het Go Planet Parc. Dit hebben Wij bieden package deals, arrangementen met de overige 15 bedrijven van Go Planet Parc aan. Vooral het B2B segment maakt gebruik van dit aanbod. De gemiddelde bestedingen liggen in Apeldoorn nu al veel hoger. Het Oosten staat bekend om zijn All Inn formules en veel voor weinig. Wij hebben gemerkt dat er B2B veel vraag is naar een breed pakket aan activiteiten en dat bowlen nog altijd heel populair is. Dit heeft ons wel duidelijk gemaakt dat de vestiging Apeldoorn beslist bowlingbanen in het pakket moest hebben.” 

Wat is de rol van horeca in jullie concept? 

Plantenga: “Wij kiezen bewust niet voor een accent op de horeca. Wij zijn ook geen horecabedrijf en vinden het belangrijk dat de locatie altijd een goede sfeer heeft. We kunnen voor alle events een catering op maat leveren. Op deze manier kunnen wij zeven dagen per week vanaf 14.00 uur geopend zijn en een vaste kwaliteit bieden. Het uitgangspunt was dat wij per bezoeker meerdere activiteiten willen verkopen met een hoge ticket fee in plaats van een focus op een grote horecazaal met forse investeringen in keukenapparatuur en personele lasten. Het gaat bij een FEC vooral om spelen. Je moet er goed over nadenken of je een FEC wilt met spellen en activiteiten met een ondergeschikte horeca of andersom. Een 50/50 lijkt ons niet realistisch. Voor ons gaat het adagio op van Schoenmaker blijf bij je leest. Wij kunnen wel inspelen op alle vragen doordat wij met een externe cateraar werken die ons alle bufetten en diners kan bieden. Hierdoor kunnen wij ook zeven dagen constante hospitality bieden..”

Wat heeft de samenstelling van het aanbod in Apeldoorn bepaald?

Plantenga: “uit lessen bij de exploitatie van ZERO55 in Enschede werd ons duidelijk dat er drie activiteiten op lange termijn hun attractiewaarde hebben bewezen; karten, bowlen, laser. We wilde ook attracties hebben met een goede instap prijs/ mix voor bezoekers. Karten is aan de prijs, bowling ook niet echt goedkoop en laser is het meest voordelig. We zochten een aanvulling van spelactiviteiten in de breedte die met een kleine extra bijdrage drempelverlagend werkt en de gelegenheid biedt voor gasten om meerdere activiteiten te boeken. Het moest ook passen bij de uitstraling van het concept. Zo hebben wij een Laser SPACE en de escape rooms hebben een futuristische uit straling zoals, Power Fall  en Attackmode. Met VR zien we de bedreiging dat mensen het ook thuis kunnen beleven. Vandaar dat wij voor VR games als Hologate gekozen hebben dat echt uniek is en niet thuis te realiseren is. Wij  denken dat een nieuwe vorm van apenkooi , klimmen straks als een soort totaal concept een nieuwe attractie zou kunnen zijn. Ook meer outdoor-(buiten) vermaak zoals bij het Hof van Eckberge zou hier ideaal zijn voor de vestiging Apeldoorn en in zekere zin is dat totaalaanbod nu aanwezig op de Dubbelbeek.”

Wordt ZERO55, de eerste FEC franchise formule van Nederland?

Plantenga: “We brainstormen wel eens over de opzet en de gedachte van soft franchise, maar de focus ligt nu op de vestigingen in Apeldoorn en Enschede. Franchise betekent het leveren van het concept, beeldmerk, de visie en de handboeken. Het is meeliften op de kracht van het merk en het versterkt de inkoop, service diensten en de ontwikkeling van attracties binnen het merk. Consumenten zijn bereid meer te betalen voor een merk of concept. Ook zijn er voordelen van gezamenlijke kracht/ synergie in ontwikkeling en marketing. De ondernemer blijft geheel zelfstandig en vrij maar gezamenlijk heb je wel de marketing power naar de consument.”

Meer informatie: https://zero55.nl/apeldoorn/ of https://zero55.nl/enschede/

Uw nieuws op de website

Heeft u interessant nieuws of een bijzonder verhaal? Laten het ons weten via [email protected] of via deze handige upload module. Denk hierbij bijvoorbeeld aan de lancering van een nieuw product, bedrijfsovername, de opening van uw nieuwe locatie, of wat te denken van het winnen van een award.