Uit Recreatief Totaal

“Door mijn jarenlange ervaring kan ik het juiste advies geven om een bedrijf weer vitaal te krijgen”

Geplaatst op: 9 juni 2022

Als je 35 jaar in de klei hebt gestaan weet je hoe de hazen lopen. Ron Koopmeiners, Branchespecialist Recreatie en Horeca bij Countus, heeft jarenlange ervaring in dit veld. Hij gebruikt deze kennis in het expertiseteam Recreatie & Horeca om ondernemers met een recreatief of horecabedrijf te helpen. Ook zet hij zich in om te zorgen dat het toeristisch recreëren in Nederland behouden blijft. In gesprek met Ron vertelt hij over zijn specifieke rol en de toegevoegde waarde van het expertiseteam.

Countus expertiseteam Recreatie en Horeca

Countus is een accountants- en adviesorganisatie voor ondernemers in diverse sectoren, waaronder recreatie en horeca. Om deze branche zo goed mogelijk van dienst te kunnen zijn heeft de organisatie een speciaal expertiseteam opgezet, dat naast Ron bestaat uit Bertijn Vos en Jesca Wemmenhove. Bertijn en Jesca adviseren over vraagstukken vanuit hun accountancyachtergrond. Ron komt van de andere kant van de tafel, hij is namelijk zelf een ondernemer in de sector geweest. Zo kan het team onderwerpen vanuit verschillende invalshoeken bekijken.

Ron: “We merken dat er steeds meer behoefte vanuit de klant is om met iemand te sparren die dezelfde taal spreekt als de ondernemer. Omdat wij zelf uit de sector komen kunnen wij dit ook bieden. Met ons team delen wij opgedane kennis niet alleen richting bestaande en nieuwe klanten, maar ook aan overige geïnteresseerden en natuurlijk binnen ons bedrijf. We houden bijvoorbeeld bijeenkomsten waarin we de meest recente ontwikkelingen binnen de branche bespreken en proberen die verbindende rol op ons te nemen wanneer ondernemers op zoek zijn naar specifieke partners of andere partijen.”

Countus begeleidde ook Ronald en Digna Bosma van Camping Padjelanta in Vledder bij de overname van de camping. Ronald: ‘Je merkt aan alles dat de specialisten van Countus veel ervaring hebben met bedrijfsovernames van campings. Ze kennen het verhaal achter de cijfers en schetsen een realistisch toekomstperspectief’.

Wat is jouw specifieke rol binnen het expertiseteam van Countus?

Ron: “Ik ben aangesteld als branchespecialist Recreatie en Horeca, omdat ik hier al ruim 35 jaar ervaring in heb opgedaan en zelf het een en ander heb meegemaakt. Zo heb ik jarenlang bij meerdere grotere toonaangevende ketens gewerkt en heb ik de fundering gelegd onder het huidige Hof van Saksen als eerste directeur. Hierdoor vervul ik de behoefte van de klant om te kunnen sparren met iemand uit het veld. Ik weet inmiddels wat de ondernemer nodig heeft en kan het juiste advies geven om een bedrijf weer vitaal te krijgen.” “Naast mijn rol bij Countus ben ik ook actief als Directeur van Ontwikkelmaatschappij Vitale Vakantieparken. Hier ondersteunen wij ondernemers en gemeenten bij hun financiële plan en grijpen wij in waar nodig. Dat kan bijvoorbeeld zijn omdat er een goede ondernemer ontbreekt of er geen toekomst meer is voor het park. Je kunt dan bijvoorbeeld kiezen voor herontwikkeling of overname door een keten. Binnen deze rol staan wij echt aan de onderkant van de ondernemersvraag en dat sluit, naast mijn eerdergenoemde ervaring in het veld, perfect aan bij mijn functie als branchespecialist binnen Countus.”

Welke vraagstukken komen er op dit moment vooral vanuit de recreatiebranche bij jullie terecht?

“Vooral de onderwerpen inkoop en personeel zien wij regelmatig voorbijkomen. Hierbij is het tekort aan personeel echt een groot probleem geworden. Vraagstukken als ‘Hoe krijg ik de juiste materialen op tijd binnen?’ of ‘Op welke manier ga ik mijn personeelsrooster rond krijgen voor het seizoen?’, komen regelmatig naar voren. Wij proberen ze dan die stip aan de horizon te laten zien en op ideeën te brengen door samen te werken, ervaringen te delen en uiteraard te enthousiasmeren.”

Hoe zorgen jullie ervoor dat jullie kennis ook buiten jullie klantenkring wordt opgepakt?

“Wij organiseren bijeenkomsten waarbij we ingaan op de ontwikkelingen binnen de branche, laten ondernemers aan het woord en delen hier ook onze kennis. Deze bijeenkomsten zijn toegankelijk voor de hele recreatiesector. Op 27 september dit jaar staat er vanuit ons expertiseteam dan ook een congres gepland, we zitten volop in de voorbereiding en hebben de eerste inspirerende spreker kunnen vastleggen. We nodigen alle geïnteresseerden van harte uit deze datum alvast in de agenda vast te zetten en ons die dag op te zoeken.”

Over Countus

In bijna 100 jaar is Countus uitgegroeid tot dé accountants- en adviesorganisatie in vier sectoren: Agro & Agri, Zorg, Recreatie & Horeca en MKB. Countus heeft als doel ondernemers succesvol te maken en volledig te ontzorgen. Dit doen zij door middel van het geven van advies en het helpen met de kennis die zij in huis hebben, van accountant tot strategische partner. Dit kan op 1 van de 25 vestigingen of bij de ondernemer thuis. Samen werken en delen staat voorop.  Meer weten? www.countus.nl

Uw nieuws op de website

Heeft u interessant nieuws of een bijzonder verhaal? Laten het ons weten via [email protected] of via deze handige upload module. Denk hierbij bijvoorbeeld aan de lancering van een nieuw product, bedrijfsovername, de opening van uw nieuwe locatie, of wat te denken van het winnen van een award.