Uit Recreatief Totaal

Praktijkdag Vakantieparken

Geplaatst op: 15 september 2021

12 oktober, Familie Resort Landal PUUR Exloo
Trends – Innovaties – duurzaamheid – architectuur – landscaping – Guest Journey

Wellicht heeft u het al in de wandelgangen vernomen? Er staat weer een bijzondere kennis- netwerk- bijeenkomst op het programma voor de beslissers in de sector van de vakantieparken. Het is alweer meer dan vijftien jaar terug dat wij het praktisch handboek publiceerden met oog voor commerciële belangen; “Kansen in de Bungalow Sector”! Wij beschreven de markt na de 80 en 90er jaren waar de gast steeds meer op zoek is naar authenticiteit; bijzondere unieke ervaringen en persoonlijke aandacht. Wat zijn de grote veranderingen sinds die tijd?

Nu meer dan twintig jaar later is er wederom sprake van een BOOST en buitelen de nieuwe vakantieparken over elkaar heen. De ene Touroperator roept nog harder dan de ander dat er alweer een nieuw vakantiepark zit aan te komen. Staat de gast centraal in al deze plannen of primair het commercieel gewin van de touroperators en projectontwikkelaars.

Vakantieparken een puur Hollandse Export product

Het vakantiepark zoals wij dat kennen is een typisch Nederlandse ontwikkeling. We zijn inmiddels tientallen jaren verder na de introductie van het “Sporthuis Centrum” en zien dat de buitenlandse investeringsmaatschappijen, hedgefondsen de rol van de pensioenfondsen hebben overgenomen en eigenaren, particulieren een steeds groter deel van hun rendement zien vervagen. De positie van de Vereniging van Eigenaren wordt steeds penibeler. Gasten stellen steeds hogere eisen en de ketens veranderen van koers door zich als touroperator te profileren en minder actief zijn met management, beheer en exploitatie. Provisie op de verhuur levert gewoon meer op. De kruimels zijn er voor de VVE’s.

Hoe lang zijn provisie van 18 tot 25% nog houdbaar? Mede hierdoor zien wij een toename in luxe villa’s- resorts en vakantieparken in Nederland maar ook over de grens. Er is meer oog voor duurzaamheid en efficiency in exploitatie en beheer voor verlaging van de kosten met als doel een hoger rendement. Door de ontwikkelingen op de rente markten, negatieve rente, is het niet ongebruikelijk dat er investeerders zijn en particulieren die hun geld alvast vooruit willen betalen zonder dat zij weten wat ze nou werkelijk kopen. Mede door deze rare situatie is men al gauw tevreden en biedt dit kansen voor ontwikkelingen die eerder niet mogelijk waren.

Om aan de vraag te voldoen zien wij veel herontwikkelingen op oude locaties, inbreiding op bestaande parken en is men naarstig op zoek naar nog ontwikkellocaties of vallen campingbedrijven ten prooi aan transformatie plannen. Bekende ketens gaan steeds verder de grenzen over tot aan ontwikkelingen in China aan toe. Maar wij zien ook een tegengestelde beweging door de komst van de ‘buitenlanders’ die een andere strategie erop na houden en onze beste campings opkopen om er vervolgens een chaletpark van te maken. Als antwoord op al deze ontwikkelingen in de toename van het aanbod zien wij steeds meer nieuwe soorten ‘accommodaties’ ontstaan en drukt de rol van de architect en landscaping een belangrijke stempel om daarmee het verschil te maken. Hadden wij jaren terug de bekende Tasta Bouw en Tadema bungalows worden wij nu overvallen door de Woodies – Cubes – Cottages, houtbouw constructies onder het mom van duurzaamheid wat echter neerkomt op een goedkopere bouwstijl.

Vijf innovaties

Tijdens de Parktijkdag Vakantieparken 12 oktober 2021 komen diverse onderwerpen aanbod. Wij nemen alvast een kijkje in enkele thema’s die ongetwijfeld ruim aanbod zullen komen. We hebben voor u een programma met experts- en ervaren recreatieondernemers en er komen tal van innovaties aanbod tijdens de vele praktische workshops. Ook een rondleiding over het Luxe Familie Resort Landal PUUR Exloo in aanbouw mag niet ontbreken.

De volgende vijf innovaties zijn voor een vakantiepark revolutionair en zijn in deze opzet trendsettend voor de totale sector van vakantieparken. Dit is slechts een kleine greep van het totale kennis aanbod van deze Praktijkdag Vakantieparken 12 oktober 2021 in Exloo.

1) Duurzaam & ecologische voetafdruk

Op veel terreinen valt nog enorm veel winst te behalen. Green Key is slechts een begin maar de komende decennia staan er volop vernieuwingen op stapel. Zonneparken – Batterijenparken – Smart Mobility en nog veel meer. De voordelen van de warmtepomp en andere innovaties.  

2) Receptieloze aankomst:

Waarom nog een balie met medewerkers erachter. Allang verleden tijd. De gast wil direct bij aankomst zonder sleutel naar zijn verblijf. Hiervoor heeft Hcontrol toegangssystemen een slimme oplossing bedacht zodat de gast met een pincode naar binnen kan.

3) Online shopping (mobile first)

Wilt u alles weten over de eerste Online Webwinkel voor de gasten? Tickets reserveren voor een dagje uit, diner bestellen en laten bezorgen tot in de villa. Extra bedlinnen of je inschrijven voor een activiteit met de kinderen. Deelnamen aan een proeverij bij de lokale slijterij of een ontbijt met boodschappen laten bezorgen. Nee, ik wil de bank bestellen voor thuis want die zit zo lekker… Wit u ook weten hoe je een paar miljoen extra omzet kunt behalen?

4) Beleveniskaart verbindt de regio

Ook weer een unieke ontwikkeling waarbij het doel is de gast te verrassen op een speciale manier wat in de pretparken industrie al heel gewoon is. Storytelling maar dan voor het vakantiepark. Het geeft de gast een totaalbeleving en legt de verbinding met de regio en de lokale helden, de kleinere middenstand uit de omliggende dorpen.

5) Het verhaal van de GameBox

Ook weer zo’n idee, ontwikkeld door Hans van Leeuwen als tegentrend voor de konijnen en beren bij de grotere ketens. Samen vakantie vieren en samen spelen zoals vroeger. Geen animatieteam of sportbalie meer nodig. Dat scheelt zo’n 4 medewerkers op de payroll. De tennisbaan kent een wachtrij op PUUR Exloo terwijl op alle andere vakantieparken de tennisbaan er troosteloos bij ligt. Hoe kan dat?

Dit is slechts een greep uit de vele kleine innovaties en vernieuwingen die zijn toegepast op dit Vakantiepark. Aan bod tijdens deze dag als top spreker is Kontour Vastgoed die dit bijzonder mooie Resort op de markt heeft gezet. Niet onbelangrijk is de architect die komt vertellen hoe belangrijk het is om aansluiting te zoeken met de omgeving. Kolpa Architecten heeft op diverse locaties in Nederland laten zien wat de meerwaarde is van een onderscheidende bouw. Wat een ontwikkeling helemaal afmaakt is de landscaping dat steeds meer waarde wordt toegekend. Het gaat om leefbaarheid in een natuurlijke omgeving en dat aansluit op verantwoord gebruik van de openbare ruimte. Hiervoor is Verhoeve Groen bij uitstek een bedrijf dat daarmee zijn tijd ver vooruit is, gezien de aanpak bij het voedselbos en het OERRspelen. Kijk op

www.pleisureworld.nl/events voor meer informatie over het programma van deze dag.

Uw nieuws op de website

Heeft u interessant nieuws of een bijzonder verhaal? Laten het ons weten via [email protected] of via deze handige upload module. Denk hierbij bijvoorbeeld aan de lancering van een nieuw product, bedrijfsovername, de opening van uw nieuwe locatie, of wat te denken van het winnen van een award.