Bedrijfsnieuws

Kossmann.dejong en Nederlands Openluchtmuseum winnen internationale award

Geplaatst op: 18 mei 2018

Presentatie ‘De Canon van Nederland’ wint internationale award bij Museums + Heritage Awards

Kossmann.dejong heeft in Londen bij de Museums + Heritage Awards for Excellence de International Award gewonnen voor de presentatie ‘De Canon van Nederland’ in het Openluchtmuseum in Arnhem. De Museums + Heritage Awards worden gezien als de Oscars van de museumwereld.

De Canon van Nederland, de lijst met vijftig themavensters als een samenvatting van de Nederlandse geschiedenis, is een spectaculaire presentatie van de geschiedenis van Nederland, ‘van hunebed tot heden’. Door fysieke, interactieve en audiovisuele media op een theatrale wijze te combineren met bijzondere collectiepresentaties is een prikkelende en fascinerende beeldvertelling ontstaan.

Indrukwekkende samenwerking

In een ruimtelijke collage, waarbij Kossmann.dejong verantwoordelijk is voor het ruimtelijk en grafisch ontwerp, staan verhalen van gewone mensen centraal en kan de bezoeker het verleden op indringende wijze beleven.
‘De innovatie zit in de samenwerking tussen de verschillende componenten. Dat maakt deze tentoonstelling tot een intense bezoekerservaring”, zegt Robert van der Linde, projectleider bij Kossmann.dejong. ‘Audio-visuele projectie, collectie in vitrines, teksten, interactives en decorstukken vertellen en verbeelden samen geschiedkundige verhalen. Door alle elementen in de presentatie te zien als middel tot communicatie, ontstaan gelaagde beelden van het verleden met meerdere parallelle perspectieven op het onderwerp. Het voorstellings- en inlevingsvermogen van de bezoeker krijgt vrij spel. Men denkt voortdurend zelf na over hoe iets geweest moet zijn in het verleden.’

De jury roemt de presentatie om ‘de indrukwekkende samenwerking van verschillende partijen die zich op een dynamische manier manifesteert’, en noemt De Canon van Nederland ‘een schitterend voorbeeld van interpretatie’.

De Museums + Heritage Awards Show is het grootste vakevenement voor professionals op het gebied van musea, erfgoedbeheer en culturele attracties. De awards worden toegekend aan voortrekkers in de erfgoedsector, en honoreren expertise en innovatie bij musea, galerieën en attracties in het Verenigd Koninkrijk en de rest van Europa.

De tentoonstelling is tot stand gekomen in samenwerking met film- en animatieontwerper Redrum en interactive designer IJsfontein onder leiding van art director Pieter van der Heijden van XPEX.

Foto: v.l.n.r: Reverend Richard Coles (host), Wendy Snoek (ruimtelijk ontwerper bij Kossmann.dejong), Willem Bijleveld (directeur Nederlands Openluchtmuseum).

Uw nieuws op de website

Heeft u interessant nieuws of een bijzonder verhaal? Laten het ons weten via [email protected] of via deze handige upload module. Denk hierbij bijvoorbeeld aan de lancering van een nieuw product, bedrijfsovername, de opening van uw nieuwe locatie, of wat te denken van het winnen van een award.