Eventnieuws

Inrichting van onze openbare recreatieruimte

Geplaatst op: 26 september 2019

Publieke voorzieningen hebben een toenemende rol in de vrijetijdsbesteding in onze openbare ruimte. Hoe kunnen we de buitenruimte zo goed mogelijk inrichten voor recreatie-doeleinden? De behoeften van sport en vrije tijd ontwikkelen zich continu en er zijn diverse kwaliteitsaspecten, zoals duurzaamheid, groen, educatief en veiligheid, waar we rekening mee dienen te houden.

Zijn er in uw omgeving genoeg en goede openbare recreatiemogelijkheden aanwezig? Heeft u behoefte aan inspiratie of wilt u uw kennis te verrijken? Uw netwerk vergroten? Kom naar Vakbeurs Openbare Ruimte op 2 en 3 oktober in Jaarbeurs Utrecht. Hier vindt u alles omtrent de inrichting van onze openbare (recreatie)ruimte.

VAKBEURS OPENBARE RUIMTE

Vakbeurs Openbare Ruimte is hét evenement voor ontwerp, inrichting, onderhoud en beheer van de openbare ruimte. Op 2 en 3 oktober 2019 vindt alweer de zestiende editie van het evenement plaats. 

Ruim 600 exposanten tonen hun nieuwste producten en diensten aan de -naar verwachting- meer dan 6.500 beursbezoekers. Met 9 ruimtes die in het teken van kennisdeling staan, zo’n 80 lezingen, 3 verschillende partners die tours over de beursvloer verzorgen, 5 belevingsplekken én 3 thematerrassen kunnen we concluderen dat het evenement nog nooit zo groot, mooi en interactief is geweest.

EEN GREEP UIT DE BEURSBELEVINGEN

De Groene Stad

Een groot gedeelte van de beursvloer staat in het teken van de natuur inclusieve stad. Hier voelt het alsof u een ‘echte groene wereld’ inloopt. De Groene Stad bestaat uit twee plekken voor kennisdeling: Het Kennisplein en de Collegezaal. Daarnaast vindt u er een expositieruimte met duurzame producten en materialen en er exposeren diverse partners van NL Greenlabel.

Het Plein

“Tot de kunst verheven”, zo luidt het thema van Het Plein. Het is een realistisch nagebootste openbare ontmoetingsplek, inclusief watertechnische installaties, straatmeubilair en een vloer van gebakken beton en halfverharding. Vakmanschap en beleving staan centraal op Het Plein. De initiatiefnemers van Het Plein laten u zien wat er mogelijk is op het gebied van professionele en duurzame inrichting van de openbare ruimte.

Thematerrassen

Neem op de beursvloer plaats op een van de drie thematerrassen. Het Parkterras, het Stadsterras en het Loungeterras zijn ingericht als ware belevingen. Niets geen simpele stoel met tafel, maar een terras waarbij u zich in een andere ruimte waant. Nuttig hier een gratis kop koffie, kom bij van alle beursindrukken, leg contact met andere professionals of kom naar de terrassen om te netwerken met exposanten uit de recreatiebranche.

UITGELICHTE LEZINGEN

Leefstraten | Gegeven door Stad Gent

Woensdag 2 oktober | 12:00 – 12:45 uur | Huiskamersessies

Met Leefstraten willen we de straat teruggeven aan de bewoners, zodat zij de kans krijgen om de publieke ruimte zelf vorm te geven. Een Leefstraat is een tijdelijk autoluwe of autoloze straat die een nieuwe invulling krijgt. Buurtbewoners herinrichten de straat als woon-, recreatie- en leefruimte, waar zowel spontane als georganiseerde activiteiten plaatsvinden. Zo ontstaat er meer ruimte voor ontmoeting, ontspanning en spelen. Een Leefstraat is een open samenwerking van bewoners, buurtorganisaties, stadsdiensten en andere betrokkenen. De bewoners overleggen en werken samen met de stadsdiensten om de mogelijkheden en kansen van de Leefstraat te bekijken. De straat wordt vormgegeven door bewoners, voor bewoners. Bewoners beslissen zelf hoe ze de organisatie, de inrichting, de activiteiten en het onderhoud aanpakken. De Stad Gent ondersteunt en begeleidt het hele proces. Zij verzorgt de nodige vergunningen en stelt straatmeubilair en signalisatie beschikbaar.

Masterclass Prettige Plekken | Gegeven door Biind

Donderdag 3 oktober | 15.00 – 15.45 uur | Huiskamersessies

Een prettige en bruikbare openbare ruimte is essentieel voor de leefbaarheid van steden en draagt bij aan gezondheid, duurzaamheid en aantrekkingskracht. Omdat er weinig informatie ‘bij elkaar’ beschikbaar bleek te zijn over de relatie tussen gebruik, ontwerp en inrichting van de openbare ruimte hebben Rosemarie Maas en Kyra Kuitert het boek ‘Prettige Plekken – Handboek Mens & Openbare Ruimte’ geschreven. Het boek is gebaseerd op eigen werk-, literatuur- en locatieonderzoek en op de input van een expertgroep. Tijdens de masterclass komen de (ontwerp)principes uit het handboek aan bod die u helpen hoe u succesvolle openbare ruimtes realiseert.

Skills Garden | Gegeven door Kragten BV

Donderdag 3 oktober | 14:00 – 14:45 uur | Huiskamersessies

Hoe stimuleer je dat mensen op de juiste manier bewegen in de openbare ruimte? We zien steeds meer kinderen en volwassenen die niet juist bewegen en niet weten hoe ze het beste kunnen vallen. We zien kinderen en volwassenen die in onze openbare ruimte onvoldoende aanleidingen zien en uitgedaagd worden om goed en gezond te bewegen. Goed bewegen is echter heel belangrijk voor de ontwikkeling van jong en oud. Tijd voor verandering. Met de wetenschappelijke onderbouwing in de hand ontwikkelde Kragten concrete recreatietoepassingen voor in de openbare ruimte, genaamd Skills Garden. Hierbij wordt iedereen uitgedaagd om zich middels de tien grondvormen van bewegen te ontwikkelen tot veelzijdige bewegers. Inmiddels is er al een Skills Garden gerealiseerd in Almere.

Uw nieuws op de website

Heeft u interessant nieuws of een bijzonder verhaal? Laten het ons weten via [email protected] of via deze handige upload module. Denk hierbij bijvoorbeeld aan de lancering van een nieuw product, bedrijfsovername, de opening van uw nieuwe locatie, of wat te denken van het winnen van een award.