Uit Recreatief Totaal

“Dit was helemaal niet de bedoeling”

Geplaatst op: 6 maart 2024

Op Landgoed Kleine Vennep in Haarlemmermeer vind je Palènpa Park waar volop hutten worden gebouwd. Zonder zagen en zonder timmeren. De stapels palen en panelen worden verbonden met bouten en moeren en kunnen zo telkens opnieuw worden opgebouwd door de vele kinderfeestjes en schoolreisjes die het park bezoeken. Daarmee is het een ‘flagshipstore’ voor de bouwpakketten van Palènpa die ondertussen op steeds meer plekken binnen recreatieland te vinden zijn. Maar eigenlijk was dat park helemaal niet de bedoeling…

We schrijven begin 2020 als Palènpa klaar is voor een volgende fase. Het is de bedoeling om het bedrijf op te schalen: van een bescheiden eenmanszaak die huttenbouw-events organiseert naar producent en verkoper van bouwpakketten. Er is geïnvesteerd in het opzetten van de productie, het aanleggen van voorraad en het creëren van zichtbaarheid via marketing en sales. Als de eerste offertes de deur uitgaan, barst de Corona pandemie los. Ook de recreatiewereld moet op slot en de hand gaat op de portemonnee. Wat te doen?

Op zoek naar wat wel kan

Addy Vork (bedenker van het concept) en mede-ondernemer Bas van Haastrecht zien hun plannen voor het bedrijf in het water vallen en gaan op zoek naar wat nog wel kan. Als na de eerste Corona golf er wat ruimte ontstaat in de maatregelen, zien ze hun kans. Kinderen mogen in kleine groepjes, met minimale begeleiding, buiten weer dingen gaan doen. ‘Interactie met anderen’ moet daarbij wel zoveel mogelijk vermeden worden.

Er vallen wat puzzelstukjes op hun plaats. Vlakbij, in Nieuw-Vennep, is boerderij Kleine Vennep bezig met de transitie van agrarisch bedrijf naar landgoed (zie kader). Ook hun plannen stagneren door Corona, maar: ze hebben wel volop de ruimte. Buiten! En Palènpa heeft ondertussen allerlei instructiematerialen ontwikkeld waarmee bouwers zelfstandig aan de slag kunnen. Eén plus één is Pop-Up Palènpa Park dat eind mei 2020 opent.

“We doen het met wat we hebben”

De pragmatische en constructieve houding van landgoedeigenaar Dirk Molenaar (“onze familie zegt graag ‘ja’.”) maakt dat de samenwerking als vanzelfsprekend tot stand komt. Op meerdere grasvelden van het landgoed worden de bouwpakketten op ruime afstand van elkaar neergelegd. Zo heeft iedere groep zijn eigen ‘bouwkavel’. De picknicktafels die stonden te wachten op bezoekers, worden erbij gezet. In de boerenschuur wordt een routing uitgezet naar het toilet. Een oud tuinhuis is omgebouwd tot receptie. Ready for business.

Er wordt afgerekend op basis van de gerealiseerde omzet. Én de mannen van Palènpa kruipen op de grasmaaier om de gebruikte velden netjes te houden.

Het pop-up park maakt dat in een gekke tijd kinderfeestjes tóch gevierd kunnen worden en schoolreisjes en eindfeesten van de basisschool alsnog door kunnen gaan. En behalve dat mensen het unieke systeem van huttenbouwen voor het eerst meemaken, ontdekken ze ook het landgoed. “Ik wist helemaal niet dat dit hier was!” is een veelgehoorde uitspraak. Het leidt tot een hoop blije gezichten.

Een levende showroom

De hobbelige start van Palènpa door Corona zorgt voor een vertraging van zo’n anderhalf tot twee jaar, maar de bouwpakketten beginnen toch bij steeds meer bedrijven in de recreatie hun plek te vinden. Vakantieparken, campings, event- en animatiebedrijven bouwen ermee. En ook scholen en Buitenschoolse opvang zetten ze in. Maar terwijl de verkoop op gang is gekomen, is Palènpa Park nog steeds geopend. Dit jaar al voor het 5e seizoen.

“Tja… Dit was dus eigenlijk helemaal niet de bedoeling. Maar zo gaat het soms. Het is heel fijn om zo dicht op de ervaring van klanten te zitten” vertelt Bas. “Ik geef regelmatig zelf instructie aan groepen. Dat duurt maar een minuut of vijf, maar op een gegeven moment stond er een meisje voor me dat écht niet meer kon wachten en letterlijk van enthousiasme stond te springen om te mogen beginnen. Dan weet je dat het goed zit. Het geeft de nodige energie en motivatie. En ook niet onbelangrijk: het park demonstreert dat de bouwpakketten ook een verdienmodel kunnen zijn.”

Nieuwe (spel)concepten worden eerst in het park uitgeprobeerd. “Het is niet alleen een levende showroom, maar ook nog eens een laboratorium. Door goed te observeren hoe er gebouwd en gespeeld wordt, krijg je vanzelf inspiraties voor wat je nog meer met en rondom de hutten kunt doen. Dus voorlopig ben ik zelf ook nog niet uitgespeeld.”

“Ik durf wel te stellen dat 99,9% van de bouwers hier met een grote grijns rondloopt.”

PARK21 & Landgoed Kleine Vennep

In de Haarlemmermeerpolder, tussen Hoofddorp en Nieuw-Vennep, wordt PARK21 gerealiseerd. Een recreatief park van potentieel 1000 hectare groot. In het hart van het park ligt Landgoed Kleine Vennep. 7 jaar geleden werden hier nog graan, aardappelen en uien geteeld, maar sindsdien is de boerderij bezig met een gedaanteverandering naar landgoed.

In de gemeente Haarlemmermeer in Noord-Holland worden volop huizen gebouwd. En ook het aantal kantoren en andere bedrijfspanden groeit. Dit betekent dat er steeds meer behoefte is aan ‘groen’. Bewoners moeten naar buiten kunnen. Voor hun ommetje, om te sporten en te ontspannen. PARK21 is bedoeld om daar invulling aan te geven, in een mix van recreatief, educatief én functioneel groen (duurzame landbouw).

De oorspronkelijke plannen voor het stadspark zijn al de nodige tijd geleden ontwikkeld en eerste stappen in de aanleg zijn gezet. In verschillende stukken groen zijn onder andere een klimpark, een honkbalstadion en een (elektrische) motorcrossbaan gevestigd. De komende jaren komt er een versnelling in de aanleg. Na het afronden van de Milieu Effect Rapportage en de goedkeuring van het definitieve bestemmingsplan, worden de gronden die de gemeente in eigendom heeft als eerste aangepakt om de basis van het park te vergroten. Rondom Landgoed Kleine Vennep wordt nu het gebied ‘Groot Vennep’ ontwikkeld tot 50 hectare stadspark. Daarmee wordt het landgoed straks omringd door een groene, natuurlijke omgeving.

Voor andere stukken grond die binnen de grenzen van het park liggen, zoekt de gemeente samenwerking met eigenaren en pachters. Eén van de eersten die dit heeft opgepakt is Dirk Molenaar. Zijn familie was sinds 1928, het jaar dat boerderij Kleine Vennep is gebouwd, pachter van zo’n 90 hectare grond. Toen Dirk de plannen rondom ontwikkeling van het park onder ogen kreeg en hij nadacht over de toekomst van het bedrijf, besloot hij ‘om te gaan’. Zijn 90 hectare pacht is ingeruild voor 9 hectare eigendom. Op dat stuk grond is het landgoed aangelegd waar men welkom is om evenementen te organiseren, familiefeesten, bruiloften én uitvaarten te vieren. En hutten te bouwen. Ondertussen zijn al meerdere edities van het culturele festival Grazende Zwaan georganiseerd. En jaarlijks is er ook een prutloop over het landgoed.

Op de verlanglijst voor de komende jaren staan nog een waterpartij rondom een klein amfitheater, een aantal recreatiewoningen én een kleinschalig landschapshotel. Daarmee moet er een bedrijf ontstaan dat ook de volgende generaties van de familie Molenaar een bestaan op deze plek oplevert.

Uw nieuws op de website

Heeft u interessant nieuws of een bijzonder verhaal? Laten het ons weten via [email protected] of via deze handige upload module. Denk hierbij bijvoorbeeld aan de lancering van een nieuw product, bedrijfsovername, de opening van uw nieuwe locatie, of wat te denken van het winnen van een award.