Uit Recreatief Totaal

De ontwikkeling van glamping in de Golfregio

Geplaatst op: 10 december 2021

Er zijn nog nauwelijks campings en vakantieparken in de Verenigde Arabische Emiraten (VAE) of – in groter verband – de Gulf Cooperation Council (GCC: Samenwerkingsraad van de 6 Arabische golfstaten), maar de laatste jaren ontspruiten er steeds meer, vaak kleinschalige, luxe tenten- of chalet/lodgeparkjes. Voor deze editie bezocht onze redacteur, Sandra Reusen, een glamping resort in Hatta, Sharjah en Dubai en beschrijft ze haar ervaringen (zie boxes). Ook sprak ze met Martijn Reef, Sales Director MENA (Middle East North Africa) bij YALA luxury canvas lodges, over de ontwikkeling van glamping in deze regio.

Canvas lodges

YALA, luxury canvas lodges, is ontstaan in 2009 (in eerste instantie onder de naam Luxetenten.com) en producent van luxe glamping canvas lodges en safaritenten. Ze is erg succesvol in Europa (marktleider), Azië/Pacific en Amerika (actief in meer dan 50 landen) en heeft verkoopagenten, distributeurs en dealers over de gehele wereld. Haar corebusiness is het ontwerpen, ontwikkelen en realiseren van kant-en-klare projecten met als eindproduct een canvas lodges- en/of safaritentenpark. 90% van hun projecten betreft (modulaire) standaard canvas lodges, 10% is ‘customized’. En voor met name de Europese en Amerikaanse markt werkt de standaard formule voortreffelijk.

Leisure Show Dubai

Sinds 2020 is YALA fysiek actief op de VAE-markt, met Martijn Reef als sales director in de regio MENA (waaronder VAE). Afgelopen mei presenteerde hij YALA op de Leisure Show, en dat leverde hem ruim 70 leads op. De meeste leads waren afkomstig van lokale privé partijen, met name Emirati, die wel een privé project gerealiseerd wilden zien in hun achtertuin of bij hun farm. Tot nu toe kwamen hieruit nog weinig realisaties voort, maar dit zijn vaak langdurige trajecten. Een aantal leads kwam van serieuze projectontwikkelaars, daar is Reef nu druk doende mee.

Welke spelers zijn actief in deze regio (GCC)? Reef noemt er een paar, zoals het Australische Eco Structures, die reeds twee luxe eco-tenten projecten opleverde in de buurlanden Oman en Saoedi-Arabië. De Zuid-Afrikaanse luxe glampingtenten producenten, Exclusive Tents en Bushtec Safari hebben ook hun intrede gedaan op de GCC-markt. Bushtec heeft het adembenemende natuurparadijs Kingfisher Retreat in Kalba (Sharjah) mogen voorzien van hun luxe canvas lodges. Exclusive Tents gaat de glamping tenten leveren voor de, nog in ontwikkeling zijnde, outdoor destinatie bij Jebel Ali Resort in Hatta (Dubai).

In Abu Dhabi is het Bab Al Nojoum resort op Hudayriyat Island ‘the newest place to be’ als je het luxe kamperen wilt ervaren. Ontwikkelaar Modon heeft er een luxe camping destinatie ontwikkeld met onder andere een ‘beachside camping’, ‘desert camping’ en een ‘glamping on wheelsconcept’. Het Europese Adria Home uit Slovenië heeft voor dit project de glamping tenten geleverd. Twee van hun ‘highest rank glamping tents’, te weten de ‘Boutique XL’ en de ‘Safari M loft’ zijn hier geplaatst.

Een andere speler is Freedomes in Polen, die aan de oostkust van Saoedi-Arabië een Geodesic Domes resort heeft gerealiseerd, zeer herkenbaar aan de witte halve cirkel tenten.

Naast YALA, is het Nederlandse bedrijf ‘Outstanding, the new way of camping’ actief in de contreien van de GCC-regio. Zij leverde reeds een project in Iran en Israël op, maar de GCC-markt is voor haar nog onontgonnen.

Glamping eco-resorts RAK

Tot slot merken we een andere, nogal onconventionele, speler op, namelijk Kerten Hospitality (hoofdkantoor: Ierland). In de VAE heeft de Nederlandse Marloes Knippenberg de leiding. Dit bedrijf, actief in 12 landen, ontwerpt/transformeert nieuwe en bestaande ‘out of the box’ en multifunctionele (‘mixed-use’) ecodestinations, zoals hotels en resorts. Uitgangspunt is dat het aanwezige lokale, culturele erfgoed zoveel mogelijk wordt benut en geaccentueerd in een exclusieve omgeving. Kerten werkt op dit moment aan de ontwikkeling van een tweetal nieuwe glamping eco-resorts in Ras Al Khaimah (RAK, één van de zeven Emiraten van de VAE). De eerste locatie, AlSawan, met zo’n 60 glamping units, zal gecombineerd worden met eco-farming en lokale agriculture. De tweede locatie, Jebel Jais, met 30 glamping units, staat vooral bekend als toevluchtsoord voor natuurliefhebbers, waaghalzen (de langste ZIP-line bevindt zich hier) en wandelaars, die de vele wandelpaden willen verkennen.

Focus

YALA werkt hard aan het uitrollen van de glamping concepten in deze regio met een netwerk van dealers in UAE, Qatar, Israel, Oman, Saoedi-Arabië, en binnenkort ook in Marokko. Voor deze markt zullen, met name, de op-maat-gemaakte, highend lodges types interessant zijn, maar op de lange termijn tevens de standaard modulaire constructies. Een andere focus ligt op het boomende Europa en Amerika, alwaar de lodges niet aan te slepen zijn.

Glamping Hatta

Glamping in de Bergen van Hatta

Hatta maakt deel uit van Dubai, één van de zeven Verenigde Arabische Emiraten. Dit toevluchtsoord in de bergen, geeft je een hele andere kijk op de regio. Hatta heeft een koeler klimaat, het biedt heritage, is weelderig groen en heeft kajak meren.

Meraas Dubai Holding (2007), die we vooral kennen van de realisatie van een flink aantal ‘urban destinations’ in Dubai, realiseerde enkele jaren geleden, in Hatta, een eerste desert destination, bestaande uit verschillende glamping concepten. Wij bezochten het Damani Lodges Resort; een kleinschalig park met gezellige, speciaal gebouwde lodges ingebed in het Hatta-gebergte. De kamers in cabine-stijl zijn van alle gemakken voorzien en hebben een eigen terras met een fantastisch uitzicht over de toppen van de heuvels. Wat het erg leuk maakt, is de inbedding van het parkje in de Hatta Wadi HUB, waar tevens een heel uitdagend activiteitenpark, diverse foodconcepten (restaurant, winkeltjes, foodtrucks) en een startpunt voor wandel- en MTB-routes is gerealiseerd. Dus ook al zit je in de ‘middle of nowhere’, je hoeft je geen zorgen te maken dat je je verveelt of van de honger omkomt.

Andere camping/glamping concepten waaruit gekozen kan worden in Hatta, zijn onder meer een trailer/caravan park, camping, happiness-, sunrise- of reef farm en een palm house. Meer informatie: www.visithatta.com. Realisatie door Meraas: www.meraas.com.

Sustainable Heritage Desert Safaris Sharjah

Wil je echt exclusiviteit, dan is een sustainable tour bij Platinum Heritage Dubai een aanrader. Wij deden de ‘overnight desert safari’, gecombineerd met een valkerij- en wildlife tour onder leiding van een natuurbeschermingsgids. Zeer bevlogen, deelde hij met ons zijn inzichten over de woestijn, zijn inwoners en hoe we hier duurzaam mee om moeten gaan.

Het avontuur begon met een rit door het Dubai Desert Conservation Reserve in open vintage Land Rovers uit de jaren ’50 en we zagen wilde dieren zoals Arabische oryx en gazellen. Uiteindelijk kwamen we uit bij een authentiek bedoeïenenkamp in het hart van de woestijn, waar we konden genieten van het adembenemende uitzicht op de Arabische ondergaande zon boven de gouden zandduinen.

Tijdens het avondprogramma werden we ondergedompeld in culturele activiteiten zoals Arabische koffie en brooddemonstraties, kameelrijden, henna-schilderen, een traditionele Yola-dans en Arabisch drummen. De nacht brachten we ook hier door, in een overnachtingskamer, een traditionele Arabische stenen woning. De volgende ochtend ontwaakten we met de stilte van de verse woestijn en stond er een gastronomisch ontbijt voor ons klaar.

Daarna kregen we tekst en uitleg over de roofvogels. Een professionele en gepassioneerde valkenier liet ons kennis maken met zijn vogels en liet ze door de lucht te zweven op zoek naar kunstaas. We kregen inzicht in de culturele betekenis van valkerij in de UAE en dat in een magische woestijnomgeving. Tegen de middag was de tour afgelopen en keerden we weer terug naar de drukte van de stad. Deze sustainable tour is niet goedkoop, maar een ervaring om nooit te vergeten! Meer informatie: www.platinum-heritage.com.

Banan Beach Resort Dubai

Deze nieuwe camping bevindt zich in het Banan Beach Resort, een locatie aan het strand met retro- tenten, chalets en hangmatten aan het water. De camping is ontwikkeld in Jebel Ali, Dubai, vlakbij de Expo 2020-site.

Het is een kleinschalig concept met 47 kampeertenten en vijf chalets, verspreid over het strand, allen voorzien van comfortabele bedden. Bij ieder chalet is tevens een klein privé-zwembad gerealiseerd (glamping@thetop!). Voorzieningen zoals badkamers, een barbecuestation en wifi, zijn voor iedereen beschikbaar. Er is veel te doen, waaronder verschillende restaurantjes, 12 verschillende soorten wateractiviteiten, yoga bij maanlicht of gewoon relaxen op het strand.

Ook deze ervaring is niet goedkoop (rond de 250 euro per nacht), maar na deze relaxing staycation break, kun je het hectische stadsleven van Dubai weer aan. Breaking news: er komt binnenkort een nieuwe locatie bij in Ras Al Khaimah. Meer informatie: www.bananbeach.com.

Uw nieuws op de website

Heeft u interessant nieuws of een bijzonder verhaal? Laten het ons weten via [email protected] of via deze handige upload module. Denk hierbij bijvoorbeeld aan de lancering van een nieuw product, bedrijfsovername, de opening van uw nieuwe locatie, of wat te denken van het winnen van een award.