DagrecreatieUit Recreatief Totaal

Twinkelende ogen dankzij Palènpa

Geplaatst op: 3 november 2023 Geschreven door Linda Fijma

Begin 2020 startte Bas van Haastrecht met het vermarkten van Palènpa. Met dit concept zorgen ze ervoor dat hutten bouwen voor elk kind mogelijk is. De bouwpakketten van Palènpa zijn namelijk speciaal ontworpen zodat zagen en timmeren niet nodig is. Nu drie jaar verder vertelt Bas over de ontwikkelingen en trends die zij zien op het gebied van spelen op onder andere vakantieparken.

De pakketten van Palènpa kunnen breed ingezet worden. Zo worden de pakketten al gebruikt bij scholen, voor teambuilding uitjes en zetten steeds meer animatieteams van vakantieparken deze oplossing in. “Ons product is heel uitdagend en tegelijkertijd heel veilig. Wanneer je spreekt over het bouwen van hutten, komt er bij vrijwel iedereen een twinkeling in de ogen. Doordat ons product zo gemaakt is dat er geen gezaag of getimmer bij komt kijken, kan iedereen er mee overweg en is er maar beperkt toezicht nodig, ook ouders kunnen het zelf organiseren”, vertelt Bas.

Vrij spelen
“Van origine is ons product ontwikkeld om kinderen te stimuleren vrij te spelen, wat weer een bijdrage levert aan hun fysieke, mentale en sociale ontwikkeling. Het bouwen nodigt uit om samen te werken en uit eindelijk je fantasie te gebruiken bij het vrije spel na het bouwen. We maken ook mee dat de hutten worden ingericht met bijvoorbeeld doeken, kleedjes en vlaggen. Kinderen en zelfs ouders spelen er urenlang mee”, geeft Bas aan.

“Als je met mensen praat over hutten bouwen, dan beginnen hun ogen gelijk te stralen. Iedereen gaat dan ‘aan’ en dat is mooi om te zien. Iedere hut heeft een eigen betekenis en zit vol fantasie. Het is zoveel meer dan een stapel hout” – Bas van Haastrecht

Inmiddels weten steeds meer recreatiebedrijven Palènpa te vinden en liggen de bouwpakketten onder andere bij een aantal Landal GreenParks locaties, heeft Safaripark Beekse Bergen de hutten afgelopen seizoen ook al ingezet en gebruiken verschillende animatiebedrijven Palènpa als specials. “Het aanbieden van verschillende vormen van buitenspelen zien wij steeds groter worden bij vakantieparken. De kunst is om het aantrekkelijk te maken voor een zo groot mogelijke doelgroep, maar met zo min mogelijk controle, zodat er niet te veel medewerkers voor nodig zijn. Met Palènpa trek je de aandacht van zowel de jongeren als ouderen en kun je op vakantie met z’n allen met hetzelfde ‘ding’ bezig zijn. Er moet wel toezicht gehouden worden, maar je kunt je gasten zelfs met een simpele video instrueren bij gebrek aan personeel. Dan zijn zij degenen die toezicht houden.”


Animatieprogramma
“We zien het gebruik van Palènpa ook groeien in de programma’s van animatieteams. Hier maken ze bijvoorbeeld de combinatie met hutten bouwen en nerfgames. Maar ook alleen het bouwen wordt als activiteit in vele programma’s opgenomen. De combinatie met een waterpistolengevecht zien we bij zomerse dagen ook nog wel eens voorbijkomen, en zo kun je nog wel even doorgaan”, laat Bas weten.

Palènpa Park
Naast de verhuur en verkoop van de bouwpakketten bestaat er ook een eigen Palènpa Park, wat in 2020 als pop-up park geopend werd. “Vanwege de corona pandemie waren veel potentiële klanten van ons gesloten, en hebben we besloten een eigen park op te zetten. Dat bleek een groot succes en sindsdien zijn er al heel veel kinderen (en volwassenen) komen bouwen met hun verjaardag, met schoolreis, met de BSO, met het bedrijf en meer”, geeft Bas nog aan.


Over Palènpa
Begin 2020 is Palènpa BV opgericht. De basis van het bedrijf is de overtuiging dat alle kinderen hutten moeten kunnen bouwen. Vooral omdat het ontzettend leuk is om te doen en vrij spel stimuleert. Maar ook omdat het op allerlei manieren bijdraagt aan de noodzakelijke ontwikkeling van kinderen.

Vanaf 2021 is de ontwikkeling van Palènpa versneld en sindsdien vind je de hutten op allerlei plekken door het hele land bij verschillende soorten bedrijven en organisaties, zowel in recreatie als onderwijs en kinderopvang.

Meer over Palènpa: palenpa.nl.

Uw nieuws op de website

Heeft u interessant nieuws of een bijzonder verhaal? Laten het ons weten via [email protected] of via deze handige upload module. Denk hierbij bijvoorbeeld aan de lancering van een nieuw product, bedrijfsovername, de opening van uw nieuwe locatie, of wat te denken van het winnen van een award.