Verblijfsrecreatie

Toeristenbelasting stijgt in Nederland met gemiddeld 8,1%

Geplaatst op: 27 februari 2024

Toeristen die overnachten in een hotel, betalen in ons land dit jaar gemiddeld € 2,34 toeristenbelasting per persoon per nacht. Dit bedrag ligt 8,1% hoger dan in 2023. Wel zijn er lokaal grote verschillen: in sommige Nederlandse gemeenten steeg dit tarief namelijk veel sterker. Zo betaal je in het Noord-Hollandse Wijdemeren nu zelfs 165,2% meer toeristenbelasting dan vorig jaar. Dit en meer blijkt uit het jaarlijkse onderzoek naar toeristenbelasting van Bungalowparkoverzicht.nl.

Sterkst stijgende tarief in gemeente Wijdemeren
Gemeenten bepalen jaarlijks of zij de toeristenbelasting verhogen, verlagen of hetzelfde houden als een jaar eerder. In 2024 steeg in 216 van de 342 Nederlandse gemeenten het tarief.

Vooral voor een hotelovernachting in Wijdemeren betalen toeristen fors meer dan een jaar eerder: het tarief ligt nu op € 3,50 per persoon per nacht, waar dit vorig jaar nog € 1,32 was. Ook in twee andere gemeenten was er minstens een verdubbeling van het bedrag. De gemeenten met de grootste tariefverhoging zijn:

  1. Wijdemeren: +165,2%
  2. Zoetermeer: +143,8%
  3. Stichtse Vecht: +100%
  4. Dordrecht, Drimmelen: +75%
  5. Wijk bij Duurstede, Someren: +66,7%

Loon op Zand is de enige gemeente in het land waar de toeristenbelasting juist daalde, namelijk van € 3,00 naar € 2,50: een afname van -16,7%.

Wederom hoogste toeristenbelasting in Amsterdam
Momenteel betaal je in 307 van de 342 Nederlandse gemeenten toeristenbelasting. Dit tarief kan flink oplopen: Amsterdam spant nog altijd de kroon met een toeristenbelasting van € 16,76 per persoon per nacht. Ook in de aangrenzende gemeente Ouder-Amstel ben je als toerist relatief veel geld kwijt bij een nachtje weg. De duurste Nederlandse gemeenten zijn als volgt:

  1. Amsterdam: € 16,76
  2. Ouder-Amstel: € 9,50
  3. Landsmeer, Zoetermeer, Utrecht: € 9,38
  4. Rotterdam: € 8,71
  5. Haarlemmermeer: € 8,43

Het Utrechtse Renswoude en het Zuid-Hollandse Barendrecht hanteren momenteel het laagste tarief: € 0,75. Ook in Culemborg (€ 0,80), Hulst en Rijssen-Holten (beide € 0,95) ligt het bedrag laag. 

In 35 gemeenten hoeven toeristen vooralsnog geen belasting te betalen voor een overnachting. Vorig jaar waren dit er nog 36: Zoeterwoude voerde dit jaar toeristenbelasting in met een tarief van € 3,00 per persoon per nacht.

Benieuwd naar de hoogte van de toeristenbelasting in jouw gemeente of die van je vakantiebestemming? Kijk dan op: https://www.bungalowparkoverzicht.nl/nieuws/toeristenbelasting-2024


Bron: Bungalowparkoverzicht.nl

Uw nieuws op de website

Heeft u interessant nieuws of een bijzonder verhaal? Laten het ons weten via [email protected] of via deze handige upload module. Denk hierbij bijvoorbeeld aan de lancering van een nieuw product, bedrijfsovername, de opening van uw nieuwe locatie, of wat te denken van het winnen van een award.