Uit Recreatief Totaal

Storytelling door middel van augmented reality

Geplaatst op: 23 juni 2023 Geschreven door Linda Fijma

Augmented reality (AR), ook wel bekend als ‘toegevoegde realiteit’, is een technologie die digitale elementen toevoegt aan de echte wereld om een verrijkte gebruikerservaring te bieden. Met behulp van een apparaat zoals een smartphone, tablet of een speciale bril, combineer augmented reality de fysieke wereld met virtuele objecten en informatie. Nu deze techniek zo’n 10 jaar na de eerste ervaringen ver is doorontwikkeld zie je ook AR-toepassingen steeds vaker voorkomen in de vrijetijdssector. In gesprek met Jaap Gieling en Freek Teunen van Wintor AR tours bespreken we deze techniek. Ook gaan we met Utrecht Marketing in op een AR toepassing in de vorm van een tour, welke zij in samenwerking met Wintor hebben opgezet.

In tegenstelling tot virtuele realiteit (VR), waarbij je volledig ondergedompeld wordt in een virtuele omgeving, maakt augmented reality gebruik van de bestaande omgeving en voegt daar extra lagen van digitale content aan toe. Deze digitale elementen kunnen variëren van 3D-objecten en animaties tot tekst, afbeeldingen en geluiden. “Je wordt dus op een meer natuurlijke en meeslepende manier in contact gebracht met virtuele content, terwijl je nog steeds verbonden blijft met de echte wereld”, legt Freek uit.

Waarom maken er nog maar weinig bedrijven gebruik van AR?
“Ik zie zoveel potentieel in AR- en VRtechnologie en toch maken relatief weinig organisaties er echt gebruik van. Een onderdeel daarvan is natuurlijk de perceptie van de kosten. Mensen zijn bang om dingen te proberen omdat ze misschien niet veel kennis hebben en denken dat ze veel geld moeten uitgeven aan AR-ervaringen ervaringen. Met het Wintor platform maken wij augmented reality tours betaalbaar en eenvoudig. Daardoor kan iedereen straks een rondleiding maken met AR om een fantastisch verhaal te vertellen. Wanneer je wat ervaring hebt met Wintor, kun je in een halve dag al een AR-tour op een locatie maken”, geeft Jaap aan.

Wat zijn volgens jullie de mogelijkheden van AR voor de recreatiesector?
Freek zegt; “Je kunt met AR iets tonen dat anders niet zichtbaar is. Zo kun je bijvoorbeeld een 3D-interieur plaatsen in een kasteel, dieren laten zien die verstopt zijn in het bos. Of je kunt bijvoorbeeld je beste gids 24/7 beschikbaar maken in een virtuele variant. Dat is wat Utrecht Marketing ook heeft gedaan rondom de Domtoren. Hier hebben we een tour om en over de Domtoren opgezet waar je meegenomen wordt door de geschiedenis en de toekomst van deze toren.” Vivienne Kock, Medewerker Marketing & Communicatie Leisure bij Utrecht Marketing vertelt; “Enige tijd geleden werd mijn collega benaderd door Wintor en toevallig waren wij toen net op zoek naar een manier om jongeren meer naar onze stad te trekken en de historie goed onder de aandacht te brengen. Een AR-tour sloot wat ons betreft goed aan en zodoende zijn we gestart met een eerste tour waarbij we de geschiedenis van 2000 jaar Domplein onder de aandacht brengen. We zijn inmiddels een half jaar bezig en zien dat het echt van toegevoegde waarde is, het systeem om de tour te maken is heel gebruiksvriendelijk en we krijgen goede begeleiding van Wintor hierin. We zijn inmiddels dan ook onze tweede tour gestart en denken er zelfs aan om dit meer onder de aandacht te gaan brengen bij scholen, zodat ook studenten op een leuke en interactieve manier over de historie van Utrecht leren.” Jaap vult nog aan; “Ik nodig iedereen uit om de Utrecht tour ook zelf te ervaren! Zo kunnen bedrijven uit de vrijetijdssector leren van deze tour en zien dat AR nu op een waardevolle manier kan worden gebruikt.”

Wat mist er nog in deze branche?
“De gast zoekt tegenwoordig meer authentieke activiteiten. Vakantieparken of regio’s kunnen hier naar ons idee nog veel meer mee doen. Met AR-tours kun je gasten makkelijk rondleiding door een omgeving en ze meer leren over de lokale tradities en historie”, zegt Freek.

Welke ontwikkelingen kunnen we van jullie nog verwachten?
Freek sluit af; “We zijn bezig met het toevoegen van meer interacties. Dus alles wordt binnenkort nog interactiever voor onze (bestaande) gebruikers, want alles wat we doorvoeren is gelijk toepasbaar voor iedereen. Daarnaast zien we dat jongeren veel meer interesse tonen in deze toepassing en daarvoor ontwikkelen we nu een quizzing-mogelijkheid, zodat je bijvoorbeeld ergens naar kunt kijken en hier een vraag over kunt stellen, of juist andersom. Dus je krijgt dan de vraag waar bijvoorbeeld een Mariabeeld staat, wanneer je daar met je telefoon overheen gaat krijg je een bevestiging.”

Over Wintor
Wintor is een startup met 10 medewerkers. Waar vele bedrijven tijdens de corona periode hebben stilgezeten zijn Jaap en Freek juist vol aan de slag gegaan om het bedrijf succesvol te maken. Diit begint met de techniek achter de simpel te gebruiken app die zij zelf hebben ontwikkeld. Hun doel met Wintor is dan ook augmented reality tours toegankelijk maken voor iedereen. Meer info: wintor.com.

Uw nieuws op de website

Heeft u interessant nieuws of een bijzonder verhaal? Laten het ons weten via [email protected] of via deze handige upload module. Denk hierbij bijvoorbeeld aan de lancering van een nieuw product, bedrijfsovername, de opening van uw nieuwe locatie, of wat te denken van het winnen van een award.